HårtipsProdukttipsSkadat hårTorrt hår

Solsemester i Thailand, vad ska man tänka på?

Snart är tiden inne, gud vad jag har tjatat om denna resa men ni förstår inte hur lycklig jag är att få åka iväg två veckor med min pojkvän. Ikväll lyfter planet från Arlanda till Thailand och även fast jag har miljoner saker som ska göras så jobbade jag in i det sista på salongen. Men jag tänkte ge er lite information hur jag tänker kring hårvård under min resa. Thailand har en enorm luftfruktighet och ni som varit där vet att det spelar ingen roll om man har fönat håret eller torkat kroppen så blir man ”kladdig” ändå.

Jag tog ur mitt löshår för att jag vill inte slita på håret i onödan och jag skulle egentligen bytt löshår nu men väntar med det efter resan. När man har löshår så kommer man inte åt med inpackningen eller oljan för man vill inte att produkterna ska komma på fästena och löshåret glider av. Men nu när jag tagit bort löshåret så ska jag satsa jättemycket på hårvård och våra främst hårbotten och skydda håret från solens starka strålar.

Vad ska jag ha med mig? 
– Jag ska ta med mig schampo, balsam och inpackning som innehåller uv-skydd och ger håret extra vård i solen. Jag väljer att ta med mig produkter från Wella Professionells, ni hittar all information om produkterna HÄR.

IMG_0010-3

 

Kommer jag doppa håret i poolen eller havet? Vad ska man tänka på?
– Svar JA, jag kommer att plaska runt som en fisk. Det finns två tips jag kan ge er som kommer rädda många människor.
1. Innan man ska bada, antingen i pool eller havet så gå och skölj håret först i duscharna som finns runt om stranden eller hotellet. Hoppar man i med ett torrt hår som har stekts i solen direkt i en pool, det är som att kasta mat till hajarna. Det smutsiga klor-vattnet blir då det som kommer direkt på det torra håret och håret kommer suga åt sig allt och bli missfärgat.

2. Tips nummer två är att ha en vattenavisande solskyddskräm (leave-in)  med sig i strandväskan som skyddar mot solens UV-strålar samt mot klor och havsvatten. När man ändå smörjer in kroppen med solskyddsfaktor så applicerar man denna produkt fördelat under dagen. Håret kommer skyddas och få glans! Jag kan tipsa om den produkten här nedan samt HÄR.

IMG_0003-2

Hur kommer min hårfärg att påverkas av sol och bad?
– Har man ett färgbehandlat hår, blekt eller behandlat av något slag så är håret väldigt känsligt i den höga luftfuktighet som det är i Thailand. Det många glömmer är att skydda hårbotten. Har ni tänkt på en sak att när man är utomlands så ligger solen rakt över oss, det blir ingen skugga när man går. Här i Sverige så ser vi en skugga bakom oss i på marken för att solen inte ligger mitt över oss.

Att skydda hårbotten (huden) är lika viktigt som att skydda huden på kroppen. Att bränna hårbotten gör ont, riktigt ont. Hårfärgen kommer bli gul, dassig och ojämn eftersom solen inte ”tar” jämt. Har man blekta toppar som jag så kan det ta max 1 timme i direkt sol på mina toppar för att dom ska förstöras helt. Det är väldigt svårt att skyla håret helt men man kan ha lite sunt förnuft och göra det bästa man kan.

Jag brukar alltid lägga en handduk över håret när jag solar. Applicera solskydd för håret hela tiden under dagen så jag INTE torkar ut håret och riskera att håret går av. Om man är riktigt blond eller har väldigt torrt hår så rekommenderar jag samma produkt som ovan fast i krämform, jag tar med båda (såklart). Ni hittar den HÄR.

IMG_0005

Om jag har med någon billigare produkt? 
– Absolut, jag burkar upp som bara den. Ska vara på min kille att han måste skydda hår och hårbotten också. Har man t.ex kortare hår så är det extra viktigt att skydda hårbotten. Jag tycker det är viktigt att använda en after-sun produkt efter en lång dag i solen. Denna after-sun kräm går att lämna kvar i håret eller skölja ur, se ovan. Ni finner den HÄR.

shuemura

Om håret verkligen har tagit mycket stryk efter några dagar, vad ska man göra då?
– Jag har en produkt med mig som är ren lyx och ger maximalt med vård om någonting skulle gå fel. Denna olja är från Shu Uemura (länk) som innehåller uv-skydd och ger håret mycket glans och vård. Jag har tänkt att applicera denna morgon och kväll. Jag kommer även hälla i lite i min inpackning så det blir dubbel vård.

Hur ofta kommer jag tvätta håret?
Tyvärr så blir det så att man måste tvätta håret varje dag, eller jag känner så i alla fall. Jag tvättar mitt hår en gång i veckan i vanliga fall men när jag är utomlands så känner jag att jag vill få bort allt salt från håret och solkräm som fastnat. Sen blir det så för att jag vill i med all vård efter en soldag och då är tvättning av håret ett måste för mig.

Nackdelen är att när jag kommer hem så kommer jag få börja om med min vana att tvätta håret en gång i veckan, men fördelen är att håret kommer få väldigt mycket vård under dessa två veckor.

Elins 5 bästa tips: 

1. Skydda håret med en handduk när du ligger och steker i solen hela dagen

2. Ha med solskyddsfaktor för håret och applicera under dagens gång så håret inte torkar ut

3. Vårdande olja med uv-skydd morgon och kväll

4. Fläta håret under soldagen istället för att rafsa ihop håret i en knut på huvudet

5. Lämna ALLA värmeverktyg hemma, det kommer inte gå att styla håret i värmen. Lek med att sätta upp håret eller gör fina flätor under semestern istället.

Hoppas ni fick en inblick hur jag tänker, när jag läste igenom inlägget så kände jag mig smått manisk men jag är väldigt noga med att skydda håret under en solsemester för jag vet hur mycket stryk håret får utav solen. Vi lägger så mycket pengar på frisörbesök, produkter och framförallt tid i vardagen på våra hår och då är det verkligen inte värt att förstöra det på semestern.

 

 

Kommentarer

 1. bodil

  Kan man köra bara WELLA PROFESSIONALS SUN PROTECTION SPRAY på resan eller rekommenderar du schampo & balsam med??

 2. Ellen

  Hej! Under somrarna gillar jag att jag (naturligt mörkblond) brukar bli blondare. Undrar dock om det skulle vara bättre att isf fixa det hos en frisör och sola med handduk som du skrev ovan eller om det sliter mindre att håret blir ljusare i och med att man solar? Plus, hur står en blondare slingning pall under sommarmånaderna? Har aldrig slingat förut och undrar lite om all sol/vatten inte ”förstör” eller gör att det försvinner fortare? Tacksam för svar:))

 3. Kattis

  Nä sorry d här känns waaaay overkill! Vrf ta med sig 6 flaskor för en 2v Thai semester? Ta m shampoo och leave in balsam och ha en scarf på håret. Känns som ett projekt för en liten grej….

 4. Cecilia

  Jag brukar inte tvätta håret varje dag, utan varannan när jag är på semester. Därför känns det onödigt dyrt att lägga pengar på specialschampo, däremot brukar jag ha något solskydd, senast en oljespray med UV-skydd. Till frågan då; är jag dum som tänker så? Tycker ändå mitt hår verkar klara två veckor i solen med denna behandling, eller kan man spara solschampot i flera år så att det är ”värt” investeringen? 🙂

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"