ProdukttipsSkadat hårTorrt hår

Vårdande eller Silikon Olja?

Hej vänner!

Det här med oljor är väldigt svårt. Det är svårt att välja, men framförallt vad man vill att en olja ska göra. En olja kan vårda, ge glans, lyster och ge håret näring. Men en olja kan också bara ge en kosmetisk hinna som gör att håret blir lent som en isbana och glänsa i oändligheter. Den känslan är helt underbar, förr kallade man den typ av olja ”Silkes/silikon-droppar” kommer ni ihåg det? 

Det man ska tänka på att det är inget fel med att använda en kosmetisk olja, en gång, två gånger, när du ska ut och festa en kväll eller om du vill ha ett extra glansigt hår på beställning. För en vårdande olja (argan) måste användas i håret väldigt länge för att håret ska visat utåt glansigt (inte säker heller). En argan-olja (vårdande) har i syfte att tränga in i håret och ge näring, så egentligen för dig som vill ha ett glansigt hår som ska synas så måste håret ha silikoner för att glänsa.

Om jag skulle bli bokad för att stå och prata på en scen framför människor så skulle jag välja en silikon-baserad olja istället för vårdande olja. Då använder jag oljan som en stylinghjälp inte vård. Det jag vill komma till är att bara man vet skillnaden och hur vissa oljor ska användas – kör på en vårdande olja samt en silikonbaserad olja hemma så har du olika alternativ.

 • Argan Olja – Vårdar håret 
 • Silikon Olja – Styling produkt, gör bara håret glansigt utan att vårda

IMG_4478

På tal om oljor. Jag fick testa en Argan-Olja från Maria Nila i veckan. Den innehåller självklart arganolja samt ”Colour Guard Complex” som skyddar håret mot UV och bevarar hårfärgen bättre. MEN, det finns ett men. Första ingrediensen i denna olja är Cyclopentasiloxane som är en typ silikon. Den är en silikon som är vanlig i hår och hudvårdsprodukter och det känsliga med denna typ av silikon är att Läkemedelsverket samt Apoteket stoppar produkter som innehåller detta ämne att säljas på Apoteket. Dom anser att ämnet kan vara skadligt i hårspray och hudlotion. Ämnet är inte förbjudet ännu men frågan är uppe på EU nivå och därför väljer Apoteket redan nu att bryta helt. Ni kan läsa hela artikeln HÄR.

Grejen är den att jag tycker väldigt mycket om oljan. Den gör håret lent, den doftar gott och jag har inget att negativt att säga om resultaten av oljan. Men den innehåller både silikoner och argan-olja, silikoner är första ingrediensen samt argan-oljan kommer på tredje plats. Effekten av oljan blir lite plus minus noll, vård och kosmetiskt. Anledningen till att jag tar upp detta är för att jag vill ge er lite mer tips på saker ni är värda att veta (:

Det första man ser när man läser på flaskan är ”Ture Soft Argan Oil”, men hur mycket argan-olja innehöll flaskan nu igen? Så för er som är ute efter argan-olja att vårda håret med, KÖR ÄKTA VARA.

Kommentarer

 1. Filippa

  Vill också veta några vårdande oljor!
  Har precis varit mörkblond ett tag och fick mitt hår förstört av en frisör efter de.. Nu har jag övergått till brun toning och slitet hår istället.
  Ska börja med sulfat(?)-fri, silikonfri m.m shampoo-linje. Kan du snälla rekommendera någon sådan som inte innehåller de dåliga produkterna, som gör (efter ett tag) att man får friskt och välmående hår? Gärna en serie och allt vad jag kan tänkas behöva.
  Tack för en riktigt bra blogg
  Filippa

  1. Elin Johansson

   Hej!
   Om du vill ha vårdande oljor så använd eco, naturliga och rena oljor. Jag länkade en bra sida i slutet på inlägget 🙂 Där finns också naturliga schampo, balsam och inpackningar som verkligen gör magi för håret efter ett tag (när alla silikoner) är borta från håret. Kika in där och satsa på naturlig hårvård 🙂 Kram Elin

 2. Amanda

  Skulle du kunna tipsa om bra oljor? Både vårdande och silikon 🙂 Använder moroccanoil efter jag duschat men skulle gärna vara intresserad av att testa något annat, både vårdande och något som ger extra glans…
  Tusen tack för en så bra blogg, har lärt mig massor av dig!
  Mvh

 3. Hanna

  Är redkens diamond oil en bra produkt om jag vill just vårda håret, eller bör jag byta?? Största kramen till bästa blogg-bruden!

  1. Elin Johansson

   Jag tycker om den serien 🙂 beror helt på vad du är ute efter men hör med din frisör. Man måste alltid känna och klämma på håret innan man kan bestämma vilken hårvård som passar ditt hår och vad du vill att den ska göra. Kram Elin

 4. Mli

  Hej! Tack för ett bra inlägg. Känt mig lite skyldig då jag – just som du skriver – ibland använder min glansspray med massor av skit i…. För den ger vad jag vill ha! Men vet om farligheterna speciellt med att andas in dessa silikoner. En gel med dessa silikoner är inte lika farlig som spray (har jag hört) då de kommer in i luftvägarna och är farliga för lungorna. Så jag är som en dåre som håller andan och byter rum jag använder sprayen haha.

 5. Joanna

  Hej! Vad tycker du om Decleor aroma nutrition softening oil (för hud hår och ansikte)? Jag använder den ibland i håret, som vård men jag tycker även att den ger underbar glans och doftar ljuvligt. Den innehåller bara oljor. Frankincense, rose, almond, japanese camellia, orange, colonut, palm och avokado-olja. Den måste väl vara vårdande? Kram Joanna

 6. Susanne Welam

  Hej!
  Kevin Murphys Shimmer Shine som du har skrivit om
  Innehåller som andra produkt cyclopentasiloxane.
  Vad tycker du om det?
  Med vänlig hälsning,
  Susanne

  1. Elin Johansson

   Hej! Jo, jag vet det. Dom flesta oljor innehåller någon typ av silikon 🙂 men detta inlägg var mer info. Jag älskar Km Shimmer Shine, men vill man vårda håret med argan så skulle jag köpa en ren-argan samt en annan som kanske ger lite mer kosmetisk känsla. Två flugor i en smäll. Kram Elin

 7. Linda

  Älskar din blogg och lär mig så mycket av dig, mitt hår har verkligen fått bättre kvalitet sen du fick mig att bli mer medveten om olika produkter och alla dina stylingtips, stort tack för det! Har en fråga, använder serien Maria Nila structure repair som funkar jätte bra för mitt hår, på inpackningen står det att efter användning ska man avsluta med balsam, jag undrar varför? Är det för att rengöra igen? För kvaliteten? Behöver man verkligen balsam efter inpackning? Tack på förhand och fortsätt inspirera. Stor kram!

 8. E

  Hej! Jag undrar vad du vet och tycker om att använda mandelolja i håret? Är det nått att ha eller är det argan som gäller?
  Tack för en bra blogg:)
  Kram!

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"