Livsstil

Så lagar du en Italiensk Bolognese (Ragu)

Hej finaste ni! 

I torsdags var det en vecka sedan jag gifte mig med min dröm-man – hur kan tiden gå så fort? Som jag skrev på Instagram, jag vill göra det igen, igen & igen. Men ni vet att jag älskar Italien, speciellt maten. Varje gång vi är där tar jag alltid pasta bolognese och den smakar ljuvligt varje gång, inte alls som hemma. Under en tid har jag försökt laga köttfärssåsen på olika sätt, googlat fler olika recept för att få den att likna den vi äter i Italien. Dom är också väldigt försiktiga när man frågar dom om recept eller likande, haha – men vi lyckades få fram några saker som jag tror gör skillnad. Eftersom jag har tagit det piano denna vecka så la jag 4 timmar på min bolognese – eller Ragu Bolognese som det egentligen heter.

Dagen började med att jag tog en dusch, slängde på mig en huva och tog hundarna på en promenad i skogen. Vädret är helt fantastiskt nu, krispigt och hundarna är pigga och glada. Jag har fortfarande färg kvar i ansiktet från Italien, snälla stanna kvar ett tag till!

Sedan gick jag till Ica och handlade dom saker jag inte hade hemma.

Ragu:

 • 100 g Smör
 • 80 g Strimlad pancetta
 • 1 st Stor morot (finhackad)
 • 1 st Selleristjälk (finhackad)
 • 1 st Gul lök (finhackad)
 • 300 g Kalvfärs (jag hade nöt denna gång)
 • 200 g Fläskfärs
 • 2 dl Rött vin (torrt)
 • 3 dl Kycklingbuljong
 • 1 dl Tomatpuré
 • Salt & peppar
 • Färsk tagliatelle
 • Riven parmegiano reggiano

SÅHÄR GÖR DU:

 1. Hetta upp smöret i en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta, fräs försiktigt pancettan, löken, moroten och sellerin i ca 10 min.
 2. Addera färsen och bryn i 15 min tills färsen fått en fin färg, använd träsked för att bryta ner i bitar.
 3. Addera vinet och lått bubbla några minuter. Rör ner 1,5 dl av buljongen, addera sedan tomatpurén och rör tills den upplösts helt.
 4. Sjud såsen i 1 – 1/2 timme utan lock. Späd med kycklingbuljong om det blir för torrt.
 5. Addera någon msk buljong vid slutet så att såsen blir slät och härlig, smaka av med salt och peppar.
 6. Koka pastan al dente enlig anvisningar. Häll av och blanda med såsen. Servera på tallrikar med färskriven parmesan och ett glas rött!

Det var en pärs att hacka allt men nästa gång måste jag hacka allt ännu mindre. Jag märkte att det är viktigt att verkligen gå efter receptet, att låta att steka sin tid och jag klockade allt. Jag hade nog i lite mer rödvin och jag kokade upp mer buljong än beräknat, men det var för att vara säker på att den inte blir för torr.

Här hade den kokat i 1,5 ungefär, fasen vad gott det doftade och jag smakade av lite snabbt. Jag behövde inte ha något salt alls utan la till svartpeppar och lät den stå på 2-3 an och puttra. Jag läste på en italiensk sida att ”köttfärssås” är den mest misshandlade rätten och det skiljer sig även mycket om man äter den i södra eller norra Italien. En sak som jag också tyckte var roligt är att i Italien finns det ingen rätt som heter ”Spaghetti bolognese”, det har det aldrig gjort. Nu är detta recept inte slaget i sten men så likt jag kunde komma.

Efter 3,5 h puttrande på spisen kom A hem från jobbet och jag kokade upp en färska tagliatelle, rev parmesanen och hällde upp ett glas rött till oss. Första tuggan var som att komma till himmelriket, wow. Jag blev så nöjd, det var så likt jag bara kunde komma. Jag vet att nästan alla använder kalvfärs istället för nötfärs som jag hade men jag hittade ingen kalvfärs i affären så det gick lika bra med nöt.

Efter denna bild öste jag över mer parmesan och njöt mig genom varenda tugga. Eftersom det är lördag, ta er tid och laga denna magiska Ragu Bolognese. Men om man är van med en ”köttfärssås” som grädde och krossade tomater så kommer detta bli en chock.

Kommentarer

 1. Monika

  För mig är köttfärssås och bolognese två olika rätter, båda goda men på helt olika sätt. ”Min” bolognese gör jag ungefär som du beskriver här men lägger bl a till lagerblad (det ger ett fantastiskt ”djup” i smakerna).

 2. Kristina

  Har aldrig kommenterat innan men ändå följt dig länge. Men måste nu då jag testade detta recept och det var sååå gott. Tackat för tipset.

 3. Kristin

  Detta ser kopiöst gott ut. Smarrigt. Måste testa! 🙂

  En helt annan sak.. Ert efternamn är så fint. Låter romantiskt. 🙂 Vilket kanonställe ni gifte er på. Är glad för er skull.

 4. Kristin

  Hej Elin, har du som frisör fått information om att Revlons färgbomb 812 gör blonda hår grönt? Det pågår en storm just nu där flera blondiner fått sina hår förstörda av den kemiska reaktion som uppstår av den färgbomben (det gröna går inte att tvätta ur eller bleka bort – blekning gör det värre!). Enligt Revlon har de gått ut med denna information till alla frisörer i Sverige.
  Hur ser du på detta?

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"