Hair

Ont i huvudet när man har uppsatt hår?

Hej mina vänner! 

Jag har tagit upp detta förut men vill verkligen säga det igen. Jag har inte uppsatt hår så ofta men på senaste tiden har jag tagit det lite lugnt med värmestylingen, att tvätta håret för ofta och därav har jag haft håret uppsatt mer. Varje kväll när jag går och lägger mig smörjer jag in håret med ren kokos-olja och fördelar jämt med en skön borste. Då får oljan verka över natten och jag har gjort så i några veckor nu, jag hoppas det hjälper. På fredag ska jag till älskade Emelie på Hairtalk och göra någon typ av förändring.

Men till mitt problem, eftersom jag inte är van vid att ha håret uppsatt så får jag ont i huvudet. I fredags när jag kom hem från jobbet fick jag panik, slängde av tofsen och efter bara 10-15 minuter försvann huvudvärken.

VARFÖR GÖR HÅRBOTTEN ONT NÄR MAN HAR HAFT UPPSATT HÅR?

 1. Hela hårbotten är full utav nerver och det är egentligen nerv-ändarna som gör ont och inte håret i sig.
 2. När vi tvingar upp håret skapas ett tryck på hårsäckarnas nerv-ändar och ju längre tid du går med uppsatt hår desto mer ömma blir dom.
 3. Det gör mer ont på vissa personer och mindre på andra, det kan ha att göra med att man kan bli ”van” och det gör inte lika ont.
 4. Jag är väldigt håröm och har en känslig hårbotten så på mig gör det jätteont. När jag släpper ner håret känns det precis på samma sätt som när armen har somnat och när sedan blodet får rinna ner – det kittlas.
 5. Andra orsaker till att man får ont i hårbotten är t.ex luftföroreningar, stress eller till och med starka hårprodukter.

 

ÄR DET FARLIGT?

Det är egentligen inte jättefarligt men i vissa fall kan det leda till håravfall och att håret blir tunnare. Det är en stor påfrestning på håret när man drar upp hårsäckarna samt spänner med en hårsnodd. Vissa kan få migrän eller väldigt ont i huvudet efter man har haft uppsatt hår. Har man stora problem så skulle jag rekommendera att endast ha en låg tofs. Tänk på att variera, låg, hög, lös eller stram tofs. Ett annat bra tips är att efter varje gång man har haft uppsatt hår – massera hårbotten i några minuter. Är det någon annan som har samma problem?

 

Kommentarer

 1. J

  Ja fyyy jag får ont så lätt!! Särskilt om jag blivit svettig. Om jag tränar ena dagen o ej tvättar håret kan jag absolut inte ha tofs dagen efter, får ont direkt!! Så irriterande.

 2. Emma

  Elin hur ofta använder du dig av silver/violetta pigment? Jag har nog använt för ofta då mitt ljusa hår har blivit matt och mörkare istället 🙁

 3. Liv

  Jag har också det problemet. Har dock klippt av en bit på mitt hår nu samt tagit ut hårförlängningen och upplever att det inte gör lila ont längre. Tror att ju tyngre håret är desto ondare gör det.

 4. Anna Henriksson

  Nyfiken på hur du får ihop det med att smörja in kokosolja varje kväll och försöka tvätta håret sällan? Blir inte det en fet känsla?

  1. Elin Johansson

   Jag lägger inte i hårbotten, bara längderna (öronen och nedåt) 🙂 Samt lägger jag så pass lite så när jag vaknar på morgonen har oljan gått in i håret. Kram Elin

 5. Evelinn

  Jag har samma problem men måste ha uppsatt på grund av att jag jobbar med livsmedel och har mössa också. Ibland får jag till och med sår som gör ont men då har jag verkligen haft en tight tofs och i några dagar på samma ställe

 6. Susan

  Jag upplever att tofs på samma dag jag tvättar håret är inga problem inte dagen efter heller. Men skulle jag ha tofs på dag 3 eller 4 så gör det så jävla ont att jag måste tvätta håret för att bli av med smärtan i hårbotten. Så vad jag lärt mig att desto flottigare hårbotten är desto ondare gör tofsen. Sen samt kan det ju göra ont om man har löshår också så håret blir ännu tyngre.

 7. Lollo

  Hej

  Jag har inte det problemet! Men jag undrar, gör de ont om du flätar håret också? Annars är ju det ett alternativ.. Gör det ont om du gör en fläta och sen sätter upp flätan som knut? Jag kör mycket på flätor och tycker det är riktigt nice, det syns inte om håret inte är helt nytvättat, är enkelt och ser snyggt ut!

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"