BusinessHair

att planera är det viktigaste för mig

Hej finaste ni! 

Det är fredag, som jag längtat. Jag har skrivit det förr men det bästa beslutet jag tagit är att sluta jobba i salongen på helger. Jag blev färdigutbildad frisör när jag precis fyllt 19 år och tills jag var 24 år har jag jobbat helger, jämt. Antingen varje lördag eller till och med på söndagar stod jag där och fixade hår. När man blir egen företagare blir man knäpp, det är svårt att skilja på jobb och hobby. Som ni vet gick jag in i väggen när jag var 24 år och sedan dess har jag förändrat hela mitt arbetssätt.

– Jag lägger alltid 1h längre tid (än jag behöver) på en behandling för att kunna ta det lugnt, inte stressa och vara förberedd att om verkningstiden behöver sitta längre än normalt eller om kund kommer för sent etc. Jag räknar ut varenda minut för att inte stressa eller få puls.

– Jag kommer alltid in en timme innan kunden kommer för att kunna ta en kaffe, ta fram alla saker och förbereda mig inför en arbetsdag.

– Jag vill kunna ta bilder, stå och prata med kunden innan dom går och bara känna in lugnet.

– Jag skulle aldrig, aldrig – verkligen ALDRIG ta två kunder samtidigt.

– Jag jobbar aldrig hela dagar 10.00-19.00 fem dagar i veckan (förutom kring jul/högtider). Jag jobbar vissa dagar 10.00-19.00, vissa halvdagar på salong och resterande tid sitter jag med allt annat jobb framför datorn. Jag planerar att vissa dagar börjar jag 13.00 och slutar senare och vissa dagar börjar jag 10.00 och slutar tidigare. Jag har stenkoll på vad jag ska göra för att inte få upp plus eller bli stressad. Sedan när jag kommer hem från salongen sitter jag med bloggen, mitt varumärke och allt annat som ska förberedas mellan 20.00-23.00.

– Jag måste ha stenkoll på vilken kund som kommer till mig, då när jag tar emot nya kunder får jag smått panik. Men det går såklart över så fort dom sätter sig i stolen. Jag kollar igenom schemat ordentligt på söndagskvälllen och innan jag går och lägger mig varje dag vet jag precis hur min nästa dag blir.

– Mina helger går ut på att fota samarbeten eller göra olika material som ska ut kommande veckor och ibland förbereder jag vanliga inlägg som ska ut måndag eller tisdag t.ex för att jag ska planera att vara med min man utan att behöva säga: ”Älskling, jag ska bara göra klart detta på datorn innan vi ser en film” varje veckodag. Vi arbetar mycket båda två men när vi väl är lediga så fokuserar vi helt på varandra och dessa dagar varken bloggar jag eller är på salongen.

Ni tycker säkert att jag är ett freak, haha. Om jag skulle gå in på varenda detalj jag planerar så skulle ni ge upp hoppet om mig. Ibland önskar jag att jag var som alla andra bloggare, kunna lägga all tid under en hel dag –  varje dag, hela tiden bara på sina sociala medier. Förstår ni hur mycket jag skulle få gjort då, det är också en av anledningarna till att jag bara lägger ut ett blogginlägg per dag. Ibland önskar jag att jag aldrig började med sociala medier, att bara stå och färga hår och bara åka hem till min lilla familj och släppa allt.

Men ni känner mig, jag älskar att ha flera bollar i luften och jag kan jobba hårt, jag kan stressa mycket men bara jag gör det planerat under en period – då klarar jag av det. Jag älskar kombinationen av det jag gör idag, inget snack om saken. Men det jag vill komma till är att hade jag tänkt på detta innan jag bokstavligen nästan jobbade ihjäl mig så kanske jag sluppit mitt maniska planerar-beteende idag. Det är inte ”coolt” att jobba över, du är inte smartare, rikare eller en bättre människa för att du ”checkar ut från jobbet” 22.00 en fredagskväll.

Jag har reflekterat över detta mer och mer på sistone när förlovning, bröllop, lägenhet och renovering är avklarat. Jag står inför min största satsning i min karriär hittills och jag har både kunder och bloggläsare som jag vill lägga min tid på. Men just nu ligger jag och skvalpar vid kanten ett tag, jag gör det jag brukar och sedan när mina produkter närmar sig verklighet måste jag reglera min planering.

Ett urval av alla fina hårfärger jag gjort denna vecka. Ta hand om er vänner, ni vill inte bli lika knäpp som mig ❤️

Kommentarer

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"