Elins liv

Kan inte bli saftigare lussebullar än dessa

Hmm. vad har Torsten fått tag på?!

Hej mina favoriter!

VART har denna dag tagit vägen? Jag sov kanske alldeles för länge men helgerna är mina heliga dagar. Jag klarar lite sömn i veckorna men då är mina sovmorgnar ännu viktigare på helgen. Igår gjorde jag verkligen ingenting, vi åt mat och jag bakade lussebullar. Sedan på kvällen skulle vi se en ny julfilm på Netflix, nämligen:

The Christmas Chronicles

Den var bra, verkligen. Den blandade verkligt och overkligt, den finns på Netflix så har ni inte redan gått och lagt er så ett mysigt filmtips. Men sen blev jag rätt irriterad, VARFÖR finns inte ”Ensam hemma” på någon streaming-tjänst såhär inför jul?! Har dom inte tjänat NOG med pengar på den där filmen så man stoppar den på t.ex Netflix, CMORE, VIAPLAY etc?! Jag såg att andra filmen finns på Netflix men det är ju första som är bäst. Jag kollade även igenom allt utbud på julfilmer och blev ännu mer irriterad, så dåligt. Därför tog jag saken i egna händer och köpte mig filmen, punkt där känner jag. 

Inför första advent fick jag en tomtesäck hem från SPALT PR och WOW. Där inne fanns 24 små klappar som man ska öppna en för varje dag i december., min egna julkalender. Rimmen på varje paket var ett av det bästa jag läst och innan varje morgon innan jag sminkar mig öppnar jag en klapp. 

 Kan ni komma på vad det är?
Luras inte utav utsidan, det är insidan som räknas ❤️

Men nu kommer vi det roliga, mina brutalt goda lussebullar eller ”Lusse-snäcka” som A kallade det. Jag satt länge och försökte hitta ett bra recept och jag vet att ”vanliga” lussekatter blir torra – hur man än gör och hur mycket smör man än häller i. Nej, då tänkte jag på fyllning – smörfylling med vanilj. Jag vet hur saftiga mina kanelbullar bli när jag överöser dom med kanel-smör fyllning innan jag rullar ihop den. 

Jag hade inte tänkt att tipsa er om detta så jag tog bara en bild, men äh – smaken som räknas. Jag hittade två recept som jag blandade ihop och körde på mitt sätt. 

Elins Lusse-Snäcka: 

FÖRDEG:
500 g mjölk, (5 dl)
50 g jäst
2 paket saffran
520 g vetemjöl, (8,5 dl)

DEG
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

FYLLNING: 
200 g smör
ca 1 dl strösocker
5 msk vaniljsocker

GARNERING
1 ägg
pärlsocker

SÅHÄR GÖR DU: 

  1. Saffransdeg
    Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så använd den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
  4. Kavla ut degen, ca 45×70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
  5. Bred ut fyllningen jämt över degen. 
  6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
  7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200-220 grader.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  9. Strö över pärlsocker (ev mandelspån) 
  10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Jag har en köksassistent så jag körde kroken, det underlättar kan jag lova. Snåla inte med fyllningen ni breder ut, glöm inte kanterna. En annan sak är gräddningen i ugnen, jag gjorde rätt stora bullar och jag fick hålla koll ordentligt. Jag satte klockan på 6 minuter och sedan höll jag koll på när dom fick en gyllenbrun färg och ”kändes” klara. TESTA!!!

Kommentarer

  1. Christine

    Tusen tack för receptet Elin! 😉👍
    Jag säger lussebulle och jag kommer från Malmö 😋
    Lussesnäcka låter gulligt!
    Kan tänka mig att du och A har roligt åt vissa ord som är olika i våra dialekter, särskilt ett som jag inte skriver ut här 😂
    Kram

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"