Hair

Behandla torr hårbotten i vinter

Hej vänner! 

Vet ni, jag måste tipsa er om att ha hand om den torra hårbotten som drabbar oss på vintern. Som bekant vet ni att huden, nagelbanden och händerna torkar ut i dessa årstider och då kan vi normalt förstå att detta gäller även håret – eller hur?! Det är enkelt att bara smörja in kroppen med olja eller hudlotion men hur gör man med håret då? Vad ska man tänka på och vilka vardagliga åtgärder kan du ta till? 

Jag märker att min hårbotten blir torr när:

 1. När jag inte tvättat håret på några dagar, använder torrschampo och när dagen börjar nå mot sitt slut kliar det så mycket. 
 2. Jag kliar och hårbotten är öm och vitt, små-pudrigt hamnar på tröjan. 
 3. När jag borstar håret ömmar det och att sätta upp håret i en tofs är en pina. 
 4. På vintern kan jag knappt använda torrschampo eller hårspray

På vintern utsätts vi för temperaturväxlingar. Vi går in och ut, mössa av och på samt blir hårbotten fuktigt utav snön som vräker ner. Det är svårare att forma håret och det resulterar till att vi tvättar håret oftare och torkar ut hårbotten ännu mer. Vi använder inte säsongs-anpassade produkter vilket gör att huden inte får det den behöver. 

Om vi börjar med shampoo, en bra start tycker jag. Jag tycker man kan göra en kur och inte använda dessa schampon varje gång man tvättar håret. Jag har som regel varje första tvätt på veckan. Så varje söndag/måndag använder jag ett speciellt schampo för hårbotten. Jag älskar KM detox schampo (klick), den har varit med favorit länge. Jag använder visserligen Maria Nila (klick) schampo vid varje tvätt under vintern men en gång i veckan byter jag till ett mer ”anpassad” tvätt. 

TIPS: 

Det viktigaste vid shamponering är att massera, riva lite med naglarna och upprepa två gånger. Har du en vänlig själ hemma som även kan massera din hårbotten då och då så kommer botten skratta sig lycklig. 

GE DITT HÅR EN VÅRANDE KUR!

Som ni ser ovan i snurran finns det olika kurer man kan behandla hårbotten med. Jag har testat några men eftersom jag har Hairtalk kan jag bara behandla delar av hårbotten där fästerna inte sitter. Du kan välja att massera in ren olja för hårbotten (klick) eller skrubba hårbotten med peelings. Vissa ska lämnas kvar och vissa ska sköljas ur. Davines har en variant som jag verkligen vill tipsa om, HÄR (klick). Läs på hur varje produkt ska användas så kommer det gå hur bra som helst. Gör jag en kur väljer jag att göra det när jag använder detox schampot

Om man inte vill köpa från dom ledande hårvård märkena finns det självklart olika alternativ på Apoteket. Här ovan finner ni t.ex; 
Shampoo för torr hårbotten (klick)
Balsam för torr hårbotten (klick)
Treatment för torr hårbotten (klick)
Shampoo för behandling av mjäll (klick)
Balsam för behandling av mjäll (klick)

MINA VIKTIGASTE PUNKTER: 

ETT: Vatten torkar ut håret något enormt, tvätta håret mer sällan. 
TVÅ: Lufttorka håret istället för att bränna på med fönen. 
TRE: Ta det lugnt med torrschampot och stylingprodukter
FYRA: Drick MYCKET VATTEN och ät extra tillskott så som OMEGA 3. Försök att frossa i avokado, fisk och nyttiga nötter. 

Hoppas ni fick några användbara tips på hur ni kan ge lite extra kärlek till hårbotten. En extra notis är att tänka på längderna också, såklart. Använd extra hårolja (klick) varje dag, morgon och kväll. Jag har håroljan bredvid tandborsten och på så sätt glömmer jag inte att smörja in mina torra toppar. Borsta inte längderna överdrivet ofta och undvik att borsta för hårt ❤️  

Kommentarer

 1. Sofie

  Hej elin,
  Om man har färgat hår och dessutom torr hårbotten nu i vinter, är det samma märken skulle du säga? Färgen sitter rätt så dåligt på mig och känns verkligen som vissa schampo dessutom inte bevarar färgen, trots dyra märken.
  Tack för tips!

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"