Business

Att vara egenföretagare frisör

Hej vänner!

Hur mår ni? Vet ni, jag har fått en del frågor på senaste tiden om att vara egenföretagande frisör. Det finns för och nackdelar med allt men jag tror det beror lite på hur man är som människa och vad man vill få ut av företagandet. Men jag tänkte skriva min syn på saken, utifrån mig själv.

Jag sa upp mig från min anställning helt, bara sådär. Jag var trött på att någon annan ska bestämma vad jag ska göra, kreativt. Vem, vad – hur jag ska klippa/färga en kund och ju mer tiden gick vred det sig i kroppen över att behöva klippa barn, pensionärer och göra tråkiga hårfärger. Jag ville mer, hela min kropp skrek något annat. Jag hade det jättebra på den salongen jag var på, älskade min chef och jag kunde inte haft det bättre. Men nu pratar jag bara om det kreativa och vilka uppgifter jag fick. Jag var också trött på att tjäna så pass lite pengar för det stora arbete man la ner och jag tänkte hela tiden att OM jag kunde tjäna dessa pengar själv – utan mellanhänder.

FÖRDELAR SOM ANSTÄLLD:

 • Du kommer in klockan 9.00 och går hem kl 18.00, thats it. Jobbar du över får du betalt för varenda minut du är där.
 • Du kan släppa jobb och ansvar efter din arbetsdag är klar
 • Du får betalt när du är sjuk och behöver egentligen bara ringa in till chefen och denna roddar med alla kunder som måste avbokas.
 • Du har betalda semesterdagar
 • Trygghet att lönen kommer in den 25:e varje månad


NACKDELAR DOM ANSTÄLLD:

 • Någon annan bestämmer vad du ska göra, hela tiden. Chefen kan bara ”klipp henne, skölj henne, gör si gör så” du får artigt säga ja.
 • Du kanske inte vill t.ex lägga bottenfärger på gråhåriga tanter halva dagarna eller klippa barn varje lördag – men det är du anställd till att göra.
 • Du har ett strikt schema, du ska vara på jobbet mellan vissa tider oavsett om du har kund eller ej. En vanlig arbetsplats helt enkelt.
 • Du har ingen egen frihet i ditt sätt att jobba eller vidareutvecklas

Under mina år som anställd så kände jag att det inte var rätt. På min tid var det inte vanligt att man blev egen företagare och hyrde stol, utan man skulle göra sin gesäll och sedan söka sig till dom ”trendiga” salongerna. Man pratade aldrig om duktiga enskilda frisörer utan ”hur bra salongerna var”. Jag drömde om att hyra en stol på en salong på Östermalm och att få bestämma helt själv var det bästa som kunde hända mig. Jag ville börja när jag vill, sluta när jag vill och framförallt bestämma vilka kunder och vilka jobb jag ville göra. Jag är en envis, principfast perfektionist och en person som mig vill man inte ha som anställd. Jag har alltid hatat när folk ska säga åt mig saker, vad jag ska göra, hur jag ska göra och vad som är rätt/fel. Kan låta barnsligt kanske men jag tror vissa människor passar till olika saker.

Jag tänkte att: blir jag riktigt jävla grym på en sak, visar det och går helt efter vad jag tycker är roligt så kommer jag lyckas. Jag hittade en salong på Östermalm som jag började hyra stol på, startade först en ”Enskild Firma” och sa upp mig från min anställning. Jag hade lite pengar över från en lägenhetsförsäljning som jag räknade på att jag kunde leva på i tre månader om firman skulle gå trögt till en början. Jag kommer ihåg första dagen på nya salongen, jag var så nervös och stolt över att jag vågade ta steget.

Jag började lägga ut bilder på dom jobb jag gjorde och taggade alla taggar man kunde för att synas. Jag hörde av mig till bloggare om dom ville gå till mig i utbyte mot reklam. Jag kommenterade ALLT och var överallt. I samma veva började min blogg gå väldigt bra och där rullade allt på. Jag jobbade 6-7 dagar i veckan, 10-12h pass per dag en lång period och verkligen älskade varenda minut utav det.

MINA FÖRDELAR SOM EGEN FÖRETAGARE:

Visst, jag har gjort många fel under alla dessa år. Jag har inte haft koll på pengar, skatt och vad som ska till vad. Jag blev skyldig massor i skatt för några år sedan som jag fick glatt betala och sedan startade jag upp ett aktie bolag istället. Jag har lejt bort ALLT till min revisor och jag har inte hand om någonting ekonomiskt förutom att dra in pengarna. Jag har blivit utbränd och min hälsa fick ta rejält med stryk.

Jag annars ser bara fördelar i att vara egenföretagare. Jag styr hela mitt schema helt, jag styr kunder och när jag ska ha semester. Visst, nu har jag blogg/sociala medier som jobb också så kanske svårt att jämföra men en sak vet jag: Man måste ha PANNBEN för att driva ett bolag och framförallt ett bolag där man jobbar fysiskt och kreativt för att få livet att gå ihop. Är man en person som bara vill jobba och sedan gå hem då är en anställning ett bättre alternativ. Jag vet flera frisörer som jobbar ”fritt” som anställda men bara dom drar in det dom ska till salongen. Det finns flera olika vägar att gå, men som sagt – utgå utifrån hur man är som person.

En annan sak som många inte tänker på är att vem som helst kan öppna en salong och hyra stol för ingen kontrollerar dig. Jag vet att Frisörföretagarna jobbar stenhårt på att ta fram lagar som regler inom detta. Det positiva är att du vill öppna en salong som endast fönar hår ”Blow Dry Bar”, du är inte frisör själv men ingen slår dig på att föna hår. Klart du ska få öppna en salong som bara fönar hår.

För mig är kunskap den viktigaste punkten till att bli någonting över huvudtaget och grundutbildningen ska man ha. Men sen; kolla på mig:
Jag har inte gått många extra kurser sedan jag blev frisör och det gick rätt bra för mig. Jag har testat mig fram själv och funnit min grej. Vissa blir bättre genom olika kurser och vissa genom erfarenhet – ingenting är rätt eller fel.

NACKDELAR SOM EGEN FÖRETAGARE:

 • Jobbar du inte, drar du inte in några pengar heller.
 • Du är beroende av dina kunder
 • Att åka iväg på en semester och låta bolaget vila kan vara stressande. Fördelen där är att du kan ta semester när du vill och börja/sluta när du vill – bara man har disciplin.
 • Även om man har en revisor som sköter dina papper måste ändå allt bokföras och skickas in – varje månad.
 • Du kan aldrig släppa jobbet helt, du är aldrig riktigt ledig.
 • Stolshyran ska betalas in oavsett om du är sjuk eller ledig.

ATT HYRA STOL:

Denna punkt är jättesvår att skriva om för olika regler gäller hos olika salonger. Men oftast betalar du en viss summa i månaden (stolshyran) och då ingår allt förutom färglager. Du köper in ditt eget färglager eller köper du det du använder av salongen, registrerar i kassan vad du använder varje gång så sammanställer salongsägaren det i slutet av månaden och du får en faktura på din förbrukning. Vissa salongen tar extra betalt för kaffe, toapapper, mjölk, tidningar etc – värt att kolla upp.

Du betalar skatt, moms och sociala avgifter varje månad. Du kan betala det var tredje månad också men då blir pay-checken rätt hög om ni förstår. Jag tycker det är tryggare att betala det varje månad. Du måste ha en revisor som kostar varje månad, beroende på hur mycket du kan/vill göra själv. Kortmaskin/kortbetalning, ev bokningssystem och telefon ska också in i kostnader per månad.

Vissa hyr-stols salonger har en receptionist som sköter allt från bokningar, tvätta handdukar, städar etc – jag har själv varit på dessa salonger och ordet BEKVÄMT är förnamnet. Då kostar det lite extra i månaden men ack så värt när man jobbar fullt hus med kunder. TIPS: Har man inte mycket kunder i början kan du erbjuda dig att just städa, tvätta handdukar etc mer än normalt för att få ner hyran lite mer i början. Sista är att material du använder, så som fön, saxar, klippstolar, vagnar, borstar, kammar, skålar, förkläden – ALLT you name it ska även köpas in i början eller köpas in eftersom. Det är smått man inte tänker på men det är jobbiga kostnader i början med sedan rullar det på.

Jag hoppas ni fick lite mer kött på benen och jag har glömt något så säg till så uppdaterar jag texten. PUSS

Kommentarer

 1. M

  Förlåt men det heter redovisningskonsult inte revisor 🙈 Det är vi redovisningskonsulter som sköter papprena månadsvis och har koll på allt löpande och revisorerna granskar (oftast) bara en gång om året 😘

 2. M

  Förlåt men det heter redovisningskonsult inte revisor 🙈 Det är vi redovisningskonsulter som sköter papprena månadsvis och har koll på allt löpande och revisorerna granskar (oftast) bara en gång om året 😘

 3. Solsken

  Så då skulle du tycka det var tråkigt att ta hand om mig, som är en gråhårig pensionär och regelbundet besöker min frisör?
  Känns lite förnedrande att läsa.

 4. M

  Hade varit kul att se en tidslinje på hur du som frisör förändras. Tänker med färg, form och teknik osv! Dina stoltaste ”verk” hade också varit kul att se! 🙂

 5. Jenny

  Tack för bra inlägg! Jag har en liten fråga ang gesällen. Verkar vara ett hett ämne hos många frisörer. Hur ser du på den saken?Många verka tycka att det är viktigt att ha för sin egen skull, endel tycker att det är viktigt för frisörbranschen och frisöryrkets värde, andra tycker att det är ”gammalt och förlegat”. Ska du bli bra behöver du ju våga göra din grej, skapa, vara kreativ mm behöver du gesällen som bevis att du kan då? Jag har fått anställning på två salonger och ingen frågade om gesällen. De ringde till mig och frågade om jag ville börja jobba hos dom pga mina jobb och hur jag är. Jag förstår att det är viktigt att det är bra människor i branschen och jag vet att vem som helst kan starta ett företag men om man är duktig, har fått ett bra rykte, jobbar på tycker du ändå att gesällen är så viktig då? Många har ju elever idag som sedan hyr stol utan gesäll och bygger upp sin grej. Bra eller dåligt? Hur många bryr sig om gesäll? Går man inte till den man tycker är bra? Jag vet inte hur man ska pusha elever i framtiden. Finns ju många frisörer som är bra utan gesäll och som byggt upp sitt namn. De flesta äldre frisörer verka tycka att du är ingen frisör om du inte har gesäll och de tycker att det är fel att de frisörer utan gesäll har stor kundkrets….
  Kram Jenny

 6. Linn

  Väldigt bra inlägg! Fick mer klarhet på skillnaden ,.. jag håller med ovanstående! Hade varit så kul med mer tutorials och tips och trix, när det kommer till både klipp och färg 😍
  Tack!

  Hälsar Linn

 7. H

  Hej!
  Tack för bra inlägg. Har precis själv startat enskild firma inom fransar och naglar. Det är såå kul att få bygga upp sitt varumärke/företag helt själv. Det kommer vara tufft för mig nu i början men jag ska kämpa på😊
  Tack för en bra blogg..
  Kram!

 8. Matilda B

  Du är verkligen inspirerande! Jag själv är bara trainee och satsar på att ta gesällen till sommaren men känner ibland att jag måste vägleda mig själv för att testa nya saker för att kunna utvecklas mest inom färg vilket jag känner att jag gjort enda från då jag började min frisörutbildning för två år sen. Man får bättre självförtroende att testa sig fram än att luta sig tillbaka än att låta någon annan säga vad man ska göra och sen bli missnöjd över resultatet.
  Det är så kul att läsa vad du gått igenom samt inspirera andra och att man själv kan relatera till vissa saker, heja dig och ditt driv!

 9. Matilda

  Super bra inlägg!!<3 skulle så gärna vilja se mer salongsvloggar, och tutorials på dina fägringar!!!! så så gärna! dina tips och trix lixom<3
  Du har inte funderat på att hålla färgkurser? jag hade vart den första som anmält mig hahah<3 du är såå inspirerande! kram

 10. Sofie

  Vilken tråkig anställning du haft…
  Jag fick möjlighet när jag var anställd att starka eget för att frilansa som färgtekniker på ett stort företag och jobba med visningar och salongsutbildningar. Min kollega blev förra året nominerad i Avant Garde i Årets Frisör. Vi är några som precis varit med och startat upp den fjärde salongen (var en salong när jag började min anställning). Alla salongerna har olika koncept och alla får vara på den man vill och trivs bäst på. Vi är idag 34st anställda frisörer och alla har individuella utvecklingssamtal där man tar upp mål och drömmar. Sen får vi hjälp, både med tid och ekonomi, att nå dit. Detta arbete ger såklart bra med klirr i kassan med… (a)
  Så alla anställningar är olika. Skulle aldrig byta tillbaka till egen… Men du som är så driven och duktig, ska inte du skaffa anställda? Ha en elev? (Det bästa jag vet..! Att få ”forma” och inspirerar nya stjärnor!) Hejja dig! Keep up the good work!

 11. Teresia

  Som egenföretagare måste man ha bra försäkringar och även tänka på pensionssparande. Tråkigt men viktigt då man aldrig vet vad som händer i framtiden…

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"