Recept

Middagstips – Röd curry med kyckling och råris

Hej finaste ni!

Hoppas ni mår bra. Igår gjorde jag en läskigt god kyckling röd curry som jag vill dela med mig. Jag har dragit mig från mattips för jag tycker helt enkelt det inte passar in här men samtidigt så fort jag lägger ut något med mat får jag sjukt bra respons och alla frågar om recept. Därför känner jag att jag startar en kategori ”Recept” där jag samlar dom få recept jag delar med mig om då och då. Jag själv får mest inspiration till mat via bloggar, sociala medier och människor i min omgivning.

Men jag har så sugen på kyckling röd curry och det tråkiga är att vi har inget thai-ställe nära som kan kan köpa med hem. Vid min gamla lägenhet hade jag ett sjukt gott thai-ställe några meter ifrån så åt just detta ofta. Jag googlade och fann Zeinas Kitchen’s blogg (länk), en riktigt bra matblogg där jag ofta lånar recept ifrån. Ni kan kika in hennes blogg men jag lägger även hennes recept under.

KYCKLING RÖD THAI CURRY

4 portionerGaeng ped
2 burkar kokosmjölk av bra kvalité (400 ml per burk)
1-3 msk röd curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
2-3 st kycklingfiléer
1 burk bambuskott (ca 400 g)
100 g haricot verts eller sockerärtor
1 röd paprika
2 morötter
3-4 st kaffir limeblad
3 kvistar söt basilika (kan uteslutas)
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk fisksås
1 buljontärning (gärna höns) utspädd i 1 dl vatten

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen (se bild under). Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt kycklingen och fräs den en stund. Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 min. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Låt puttra i ca 10-15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.

Jag valde precis som Zeina hade men kan tänka mig att broccoli, minimajs och ananas kan vara gott i också. Jag hade inga basilika-blad i min!

Sedan valde jag råris istället, dels för att det är bättre men också för att jag inte är ett stort fan utav vanligt ris. Sedan fann jag dessa ”Limeblad” som är SÅ viktiga att ha i, det ger hela smaken. Jag handlade på Ica och denna påse låg vid grönsakerna. Jag hade i ca fem stycka, hade kunnat ta i två till – smaken blir riktigt got. Sedan hade jag i ännu mer currypasta än i receptet, älskar när det är lite krut i maten.

Denna del var den viktigaste och den som tog längst tid. Jag köpte en dyr kokosmjölk och man börjar reducera en av dom. Läs denna del noga i receptet för den är viktig.

Såhär såg det ut när jag la i curryn!

Visst ser det smarrigt ut?

Klart. Det blev gott, alltså verkligen riktigt gott. Det tog lite tid men det var det värt. Perfekt matlåde-mat och mätt blir man. Kan verkligen rekommendera detta till middag ikväll!

Kommentarer

 1. Emma

  Duuu Elin. Maten ser jättrgod ut.. Måste bsra tacka för ett kanoontips med de superstretchiga jeansen från gina tricot. Beställde efter dom o de satt extremt bra. Ja brukar iannat fall känna visst obehag vid för tajt men de är så skööna. 😍Tusen tack för tipset. 😍

 2. Linnéa

  Hej!
  Älskar dig blogg och framförallt din youtubekanal!!
  Jag har en fundering som jag aldrig riktigt fått svar av någon frisör.
  Jag är blond och använder silverschampo ibland, jag tvättar mitt hår ca 1 gång/veckan och använder därför alltid inpackning varje gång. När jag använder inpackningen efter silverschampo känns det som att silverschampot får minskat resultat än när jag enbart använder silverschampo och direkt balsam efteråt. Hur ska jag göra? Använda varannangång eller drar inpackningen inte ur silverschampot?
  Ska tilläggas att jag använder bra produkter också, Maria nila eller redken schampo/ balsam/ inpackning. Silverschampo från fanolo (no yellow).
  Tacksam för svar!!!

 3. Li

  Hej Elin! Ser supergott ut med härliga färger i maten, Visst känns det annorlunda att äta fin mat än en vanlig kotlett med potatis?
  Jag undrade om du skulle vilja skriva ett inlägg om din viktresa? Jag läste att du lyckats tappa hela 20 kg och jag tycker sånt är så inspirerande! Jag har läst din blogg ett tag och har undrat länge hur du gjorde. Kan vara motiverande då jag själv står och stampar med min vikt och kommer verkligen ingen vart! Hade varit så intresssnt att läsa om hur du gjorde.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"