Hair

Från rött hår till blont hår – vad krävs egentligen?

Hej bästa ni!

Jag måste bara säga att vilket underbart flow det är här inne nu, älskar att ni kommenterar och verkligen ger mig tips och delar med er utav egna erfarenheter. Från att bli skrämd över att få kommentarer så älskar jag att sitta och läsa vad ni skriver. Jag svarar så fort jag får tid samt vissa frågor använder jag i inlägg så får ni inte svar på vissa frågor så sitter jag och lurar på dom till kommande inlägg.

Men nu ni, kommer det en riktig kioskvältare, kampen mot att bli en blondin. Bilden ovan kan kännas lockande och man kan tro att magi har utförts på kort tid men: NEJ. Jag får mail och dm från så många frisörer som beklagar sig att kunder visar upp t.ex bilden ovan och typ ”Gör mig så, gärna idag”. Jag trodde det var en tanke folk hade förr i tiden men med åren förstår man att det GÅR inte på en kvart att förändra en hårfärg bara sådär. Oavsett om det är från rött till brunt, brunt till blont eller svart till brunt så krävs det tid, pengar och kunskap för att förändra sitt hår. Som med allt här i livet, det finns inga genvägar till någonting.

FÖRE

Det slog mig i veckan, när jag hade denna kund i stolen att jag måste visa denna underbara förändring. Som jag har kämpat för att få den hårfärgen hon ville ha, jag är stolt över mig själv och väldigt glad över att kunna få min kunds vilja igenom.

 1. När det kommer till att förändra en hårfärg måste man först ta hänsyn till hårets kvalité, underliggande pigment och göra en ordentlig genomgång så både frisör och kund är på samma sida.
 2. Att genomgå en stor förändring kräver också att en hel del längd på håret kommer behövas klippas bort. Oavsett om du har ett jättebra hår så är det en stor påfrestning på håret att bleka och behandla håret så pass hårt som det krävs. Man måste som kund förstå att klippning är nödvändigt, man kan inte få allt på samma gång.
 3. Om kunden ändå är trixig med att klippa en del på längden brukar jag alltid säga att man får välja: Hårfärg eller längd? Vill du ha ett långt friskt hår? Aa men då är inte denna förändring lämplig för dig. Vill du ha din dröm-hårfärg till varje pris? Aa men då måste du betala med en del längd på håret.
 4. Bra produkter och att också använda produkterna är en stor del i denna process. Hårprodukter med mycket fukt, minimalt tvättade av håret, bädda ner plattången någonstans och fokusera endast på vård under den period som krävs. Klipp håret regelbundet (en gång mellan varje färgning) samt klipp vid varje färgtillfälle (även om det bara är 1cm).
 5. Lyssna på frisören, det är hon/han som gör en bedömning och har processen i huvudet. Frisören vill inget hellre än att göra dig nöjd men tid är nyckeln till din önskan.
 6. Var säker på sin sak. Ska du gå igenom detta i ca 1 år så ska du vara säker på att du vill utsätta håret för behandlingen och inte ångra dig senare, det är otroligt onödigt slitage på håret.
 7. Var beredd på att se lite halv-rolig ut första tiden. Ibland avfärgar man hela/eller vissa delar av håret, du kommer ha hela färgkartan i håret ett tag. Det kommer vara rött, orange, gult, ojämt och fläckigt. Det hör till, inget snack om saken. Jag tycker oftast att det är bättre för kunden att ”stå” ut med att se lite ”ful” ut i håret mellan färgningarna istället för att avfärga och sedan lägga en ”okej” färg bara för att tills nästa tillfälle. Som frisören ändå måste bleka bort igen nästa gång, så onödigt.
 8. Mellan färgningarna behöver du ta bort värmevektyg, låt håret självtorka och vårda så mycket som möjligt.
 9. Allt kan hända när man börjar bleka bort pigment. Man vet aldrig riktigt vad som kommer fram och hur håret reagerar. Här måste man lita på frisören och ni kanske måste gå en annan väg ett tag för att få dom bästa förutsättningarna.
 10. Jag har gjort 3-4 kunder inom 5 år som har gjort dessa stora förändringar. Alla har varit olika personer, hårkvalité, förutsättningar och resultat. I snitt har det tagit 1-1,5 år för mig att göra dessa hår flawless blonda och mitt huvudfokus är ALLTID hårets kvalité. Det spelar ingen roll hur rätt jag gör eller hur bra hårfärg jag får till, är håret slitet och torrt kommer ingen hårfärg se bra ut. En fin hårfärg är tillsammans med ett friskt hår.

Här har vi samma kund, det har tagit ca 2 år för att få till detta. Jag färgade hennes hår rött flera gånger och jag tror vi färgade brunt någon gång också. Hon kommer en dag och säger att hon vill bli blondin, tror ni att jag svettades? Jag förklarade spelreglerna och jag måste säga att denna kund har litat på mig hela vägen, hon har aldrig ifrågasatt, klagat på att hon är orange/gul mellan färgningarna och jag färgade henens hår var tredje månad. Det har alltid varit positivt vid varje tillfälle, mer att: Yes, ni kör vi igen. Väldigt tacksamt!

Första steget, från rött till en Copper Ombre

VI BÖRJADE LÅNGSAMT!

Jag valde att färga hennes hår långsamt och succesivt. Jag ville inte avfärga eller bleka på allt för magkänslan sa till mig att det kommer bara bli orange/rosa typ. Grunden är viktigast och någonting sa mig att nej, gör inte så. Jag valde att göra en ”vanlig” ombre, små steg framåt. Jag la en kall, mörk bottenfärg, målade frihand, slingade och la in färg emellan. Tonade, klippte och verkligen bombade håret med fukt så som i inpackning och olja. Eftersom längderna blev orange/gul så valde jag att satsa på en coppar nyans, enkelt och passande för stunden.

Sedan höll jag på så där hela första året, bottenfärg och målade ljusa delar hela tiden. Det gör att jag får kontroll på längderna och i värsta fall får hon ha en mörk utväxt och blonda längder. Jag ville fokusera på en sak, då är det enklare att göra längderna flawless och botten sist. Till slut slingade jag upp ombren hela tiden så bottenfärgen smälte in med hennes egna och längderna hade jag redan kontroll över. Hårkvalité, mitt största fokus. Genom att gå små steg framåt som jag gjorde i detta fall resulterar till att min kund såg helt okej ut mellan färgningarna och jag behövde inte släppa iväg henne med ett avfärgat/orange hår. Hon fick gå igenom hela färgkartan men äsch, kan ju vara roligt att testa på också – haha.

Jag vill verkligen lyfta detta på två sätt:

FÖRSTA:
– Visst, vi ser många stora makeovers på Instagram och tar med detta till sin frisör men det man ska veta är att allt är inte på riktigt. Jag hade kunnat lagt upp den bilden ovan, ”före/efter” från rött till blont på 8 timmar. Ni hade säkert trott mig, eller hur?! På en bild kan man inte heller bedöma kvalité samt kan den vara tok-redigerad? Bilder har aldrig varit rättvist, i någon form.

ANDRA:
– ALLT GÅR!!!!!!!!!!! Det är den viktigaste punken, det gäller bara att lägga upp en plan och arbeta sig igenom den. Hur många gånger har ni hört en frisör säga ”Nej, det går inte – ditt hår är för slitet”?

Klart det går, kom på andra vägar. Börja successivt, liten förändring åt gången eller klipp av håret och börja om på ny kula. Klart allt inte går på en gång men bara vi frisörer har tydlig kommunikation och en plan så går allt. Oftast handlar det om att det tar för lång tid, blir inte fint resultat på en gång och det går åt mycket färg. Men nu är inte dessa behandlingar billiga, och det måste kunderna förstå – åter igen —> tydlig kommunikation.

Denna kund var svarthårig när hon kom till mig, det tog 3 år för mig att få henne såhär blond och hennes hår är ett av det finaste kvalité-mässigt jag har i min stol. Sofie är förvisso helt exemplarisk med hårvård, det har hon alltid varit. Hon ville få den perfekta blonda hårfärgen, till varje pris – tiden går snabbare än vad man tror.

Men en sak är säker, man blir sjukt glad när man väl lyckas. Att vara frisör är tufft på många sätt men jag tycker det är häftigt hur vi står upp dag ut och dag in, är både samtalsterapeuter, barista, städare, använder både hjärna, hjärta och våra bara händer. Sedan när jag läser artiklar eller likande att folk tycker det är dyrt att gå till frisören, då blir jag så in i h*lvetes arg alltså. Krigare, det är frisörer ❤️

Kommentarer

 1. M

  Du är så grym!!!
  Om du någon gång får in en brunett som börjar bli grå får du gärna dela med dig, jag är 28 iår och har redan tröttnat på att underhålla så det håller sig mörkt. Har planer på att ljusa upp ganska rejält för att få allt att smälta ihop men skulle vilja ha lite råd & tips att ta med till frissan.

 2. Emma

  På riktigt, tack för en fantastisk blogg!
  Hur som helst, två frågor.
  Frisörer pratar om att tillföra protein OCH fukt till håret? Vad är skillnaden ? Väldigt oklart. Tillför man protein vis schampo ich fukt via en olja? Tar gärna lite produkt rekommendationer till de båda kategorierna 🤔

  Och sist men inte minst. Tror du någonsin du kommer få en öppning för nya klienter? 😅

 3. Sara

  Hur mycket tar du betalt för klipp och färg? Jag har hår till ungefär 1dm över rumpan, och vill t.ex färga hela håret i en och samma färg och bara toppa håret? 🙂
  När man pratar med vänner om vart dom klipper och färgar håret så skiljer det väldigt mycket på priset även om man gör ungefär samma ”behandling”, vad är ”normalt”? 🙂

 4. Carolin

  Så duktig du är! Wow!

  Från det ena till det andra. Hur gick det med hon som lånat dina bilder och lagt upp på instagram? Erkände hon? Sjukt….

 5. Christine

  Hur funkar det tvärtom om man vill gå från ljus till mörk? Eller om man har ljusa slingor på naturligt mörkt hår som man vill ta bort?
  Många frisörer har sagt till mig att det inte går att färga över ljusa slingor, endast tona. Men jag vill färga över det ljusa inte hålla på och tona hela tiden.
  Önskar dig en härlig helg!
  Kram

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"