Hair

Så väljer du rätt nyans på ditt hår

Hej mina fina vänner!

Jag tänkte gå igenom lite olika nyanser på hårfärger. Ni vet att grunden är den viktigaste för att en hårfärg ska glänsa men det är egentligen nyansen/tonen som ger det visuella. Får man dessa två att synka kommer du bli väldigt glad. När man väl sitter där i stolen, tillsammans med sin frisör och ska bestämma vad man ska göra är det bra som kund att ha lite koll. Man ska inte ”rätta frisören” men att ha lite koll på nyanser och vad man tror ska passa en själv är ett stort plus för resultatet. Jag fann riktigt bra bilder som går igenom olika typer av nyanser/tekniker och det känns som att man tittar in i en godisbutik och ska välja vad man gillar.

Här ovan ser ni från ljust till mörkt, men ska tilläggas att det finns hur många olika nyanser som helst och alla människor ser olika ut så ta dessa bilder som inspiration än ”vad som passar dig”.

ROLIG FAKTA:
Oftast när mina kunder och jag pratar om nyanser så får jag ”kall blond” som förslag. Jag går igenom allt och ibland ber jag kunden visa en inspirationsbild från Pinterest som dom gillar. Här kommer det roliga, det slår aldrig fel. Ungefär 8 av 10 gångerna visar kunden håret som är ”Honey” på bilden ovan. SÅHÄR VILL JAG HA DET!!!!

 • Jag förklarar att det är en HELT annan hårfärg och inte alls den kalla blonda som kunden först förklarade för mig (bild som heter silver ovan). 

Av erfarenhet går jag igenom denna procedur för jag känner på mig att den där önskade ”silver” tonen är egentligen en lyxig, beige blond.

Här ser ni också olika typer av blonda nyanser. Oftast förklarar man dom tre översta kalla blonda tonerna men trenden idag är solklart dessa tre nedersta och det är varmare blonda toner som 8 av 10 väljer fast grå-blond var viljan från början. Jag tror med dessa tydliga bilder på nyanser så förstår man skillnaden bättre och kan finna ”sin” ton.

TEKNIKER

Denna punkt har jag velat tagit upp länge för att det är många som förväxlar teknik och ”look”. En fråga jag ofta får överallt är:
– Vad är skillnaden mellan en Ombré och Balayage?

Svaret på den frågan är enkel: Ombre är en hårfärg och balayage är en teknik vi frisörer använder för att få fram ett visst resultat. Ovan ser ni också tydligt hur olika tekniker kan se ut. Den teknik vi oftast eftersträvar är ”Color Melt” och ”Foilayage”. Ska man översätta så är det förstnämnda en Ombré och det sistnämnda en uppljusnings teknik med folie för att få maximal uppljusning. Balayage är en teknik vi använder för att skapa en sol-kysst, neutral look med en soft övergång mellan bottenfärg och slingor. Oftast görs denna teknik helt på fri hand med plastfolie som avdelar håret från varandra. Jag personligen använder folie i allt jag gör, även när jag använder mig av en balayage-teknik. Alla frisörer har olika sätt att jobba på men generellt kan man förklara det så.

Här ovan kan man säga att jag från vänster har gjort:
Shadow Root – Foilayage – Babylights

Lika väl att det finns hundratals olika nyanser för blondiner så är det precis samma för brunetter, rödhåriga etc. Många är t.ex rädda för ”Copper” – vilket är en hårfärg som är otroligt fin inblandad i en brun hårfärg. Det tänkte ni inte på va?! Tonen som kallas ”Caramel” här är en typisk ”Bronde” i min värld. Allt är en tolkningsfråga och alla frisörer ser nyanser på olika sätt. Jag förstår att som kund är detta svårt att förstå och egentligen är det frisören som ska se till att rätt nyans hamnar på rätt hår. Men i och med att vi blir mer medvetna på vad vi tycker om och vi vill inte gå ifrån frisörsalongen missnöjd. Ju mer påläst du är som kund, kan kommunicera med din frisör så kommer du få ett helt perfekt resultat. Förr i tiden fanns det en brun hårfärg och en blond, idag är det helt annorlunda och jag älskar det. Vi frisörer blir mer och mer kreativa och vi tvingas göra det lilla extra för att hänga med i svängarna.

Denna skulle jag se som en bladning mellan ”Chocolate” och ”Toffe” med en teknik som skulle motsvara Foilayage & Color Melt i dessa bilder. Har ni svårt att få fram det ni tycker om och vill, ta med dessa bilder som en bra guide för att ni ska förstå varandra. Jag hoppas ni fick lite mer kött på benen när våren börjar smyga sig på, då kommer alla fina hårfärger fram.

EN ANNAN SAK:
Jag vill få med detta i detta inlägg för jag får frågan HELA tiden, alltid fått. Det jag pratar om är:
– Kan du skriva ut recepten på alla dina hårfärger?
– Vilken färg har du använt?

Jag har svarat på denna fråga flera, flera gånger under åren men jag vill banta ner svaret till såhär:
– Att fråga efter ett färg-recept är som att fråga någon du aldrig träffat köpa en ny foundation till dig. 

Jag har själv svårt att finna rätt nyans för min hud, hur ska någon annan som aldrig sett mig kunna göra det då?! Jag hoppas ni förstår lite bättre och glansen med att vara just frisör är att du är helt unik på precis det du jobbar med. PUSS ❤️


Kommentarer

 1. Sofia

  Hej, jag har mycket gråa strån i min ganska mörka kalla hårfärg. Har alltid tonat det mörkt men vill nu ljusa upp det med slingor, skulle du föredra slingor eller bayalage? Jag gjorde en bayalage i vintras med vaniljtoner men jag tycker det möter upp min egen hårfärg och vitgråa strån ganska dåligt..vilken teknik och färg skulle du använda?

 2. Maria

  Väldigt intressant inlägg 😀 Förresten, hur är din svullnad och blåmärken nu efter snart 3 veckor ? En vecka efter är jag så svullen och känner knappt igen mig själv 🙁

 3. Annika

  Mycket bra inlägg!

  Jag gillar min frisör men vi har börjat missförstå varandra. Jag säger ”blond åt kallare hållet” men känner mig havrefärgad och gul alltför ofta. Ska ta med en bild nästa gång.

 4. Jessica

  Intressant inlägg!
  Jag har rätt nyligen färgat mitt hår rött och trivs väldigt bra i det. Har du någe tips på bra shampo och balsam som är färgbevarande?

  1. Elin Johansson

   Tack 🙂
   Åh vad roligt. Jag tycker Redken color extend schampo och balsam är riktigt bra för djupa pigmenterade hår.
   Kram Elin

 5. Enis

  Har lärt mig att det inte ens är en idé att fråga om en frisörs färgrecept, du kan lägga samma färgrecept på två olika hår det kommer alltid bli olika resultat, kanske likheter, men inte på pricken.

 6. N

  Skönt med återgång till det du är bäst på, det här är varför jag klickar in mig och rekommenderar dig till mina kompisar, jättebra inlägg 👍

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"