Hair

Att avboka sin frisörtid

Hej Elin!

Jag måste bara fråga en fråga utefter kundens perspektiv här, tjejen som inte kunde tas emot pga dubbelbokningen, får hon nån slags ersättning/rabatt eftersom hennes tid inte blev som planerat?
Ofta hör man ju alltid bara från frisörens perspektiv att komma försent som kund är aldrig okej, bli akut sjuk är egentligen inte okej det heller. Då ska det betalas för sin bokade tid ändå. Jag har förståelse för att man blir trött om det händer flertal gånger men jag tänker på dem där faktiskt mänsklig faktor spelar in. Jag har själv längtar som en tok efter ett frisörbesök, blivit sjuk i magsjuka timmar innan. Finns ingen möjlighet att man kan sätta sig i en frisörstol med magsjuka, varken för min skull eller min frisörs skull. Samma gäller väl vid förkylning och feber som vi alla vet kan slå till på bara 30 min.
För mig känns det inte logiskt att jag ska behöva betala ett frisör besök när jag blivit sjuk, för att bli sjuk kan ingen hjälpa.
Precis lika lite som frisörer kan hjälpa att de blir sjuka och måste avboka sina kunder. Jag vet ju själv att jag vid vissa tillfällen har fått ta ut ledighet eller komptid för att kunna gå till frisören då jag har samma arbetstider.


Jag blev avbokad min frisörtid samma dag som jag redan tagit ut min ledighet. Med andra ord förlorade jag ganska mycket pengar på att vara ledig dom timmarna och sen behöva ytterligare ta ledigt nån annandag för att kunna gå till frisören, eller eventuellt tacka nej till jobb. Ska vi automatiskt bli erbjudna rabatt hos sin frisör då? Eftersom många frisörer tycker att man som kund ska betala sitt besök även om man inte kan ta sig dit av tex sjukdom. Borde inte det vara samma sak för oss då men tanke på att våran tid räknas lika mycket som eran. Och för oss och också tid pengar. Jag fick nämligen betala fullpris för mitt uteblivna besök pga magsjuka och avbokning samma dag men när hon avbokade mig samma dag gällde tydligen inte samma regler när jag förlorade pengar jobbmässigt att få nån slags rabatt eller liknande.
Hoppas du inte tar illa upp för detta är såklart ingen anklagande fråga till dig utan det vore skönt att få höra vad du tycker. Jag är själv kluven hur jag själv tycker för jag har full förståelse att man som frisör får sin hyra betald av sina kunder. Men ibland får man känslan att frisörer inte tänker på kundens tid och pengar som i mina ögon är lika viktiga. Borde det inte vara samma regler isf från bådas håll vid avbokningar?
Tack för en fantastisk blogg där man faktiskt lärt sig det ena och det andra 
Stor kram

Hej du!
Detta är en viktig fråga och ett ämne som alltid är väldigt laddat. Du kan fråga 100 olika personer och alla kommer ge dig olika svar och förklaringar. Jag vill jättegärna ge min syn på det men då ska det poängteras att svaret är utifrån mig själv, mina kunder och hur mina kundrelationer ser ut. Jag har varken drop-in kunder, jag känner alla mina kunder väl och haft dom under så många år. Jag har byggt upp en stor grupp kunder som går till mig på ett sätt som gör att det du frågar mig aldrig är några problem. Vissa kommer hålla med mig men vissa inte, man måste alltid utgå från sig själv och vad som känns bäst.

Jag har en 24h avboknings-regel med full debitering för behandlingen om den inte avbokas inom den tiden. När det kommer till att kunden blir sjuk så spelar den mänskliga faktorn in såklart. För mig handlar det lite om situation och man kan vakna dålig samma morgon som man har en tid hos frisören. Jag vill varken bli sjuk eller vill utsätta salongen för smitta så då är det klart att jag inte debiterar för behandlingen. När det kommer till mina kunder så vill dom alltid boka in en annan tid direkt så tekniskt sätt flyttar jag bara fram dom till nästa lediga tid. Mina kunder är riktiga stjärnor och 9 av 10 gånger skriver dom till mig några dagar innan och säger att dom är sjuka och ”tror” nog att det är bäst att boka om. Jag uppskattar det enormt mycket vilket gör att jag försöker lösa en så pass bra tid till dom som möjligt så dom inte behöver vänta i flera månader för att få en ny tid. Jag har nog sms-kontakt med en stor del av mina kunder så vi har alltid bra dialog och löser sjukdom, förseningar eller mänskliga faktorer enkelt för båda parterna.

MEN OM VI GÅR TILL SITUATIONEN DU NÄMNDE, NÄR JAG RÖRDE TILL I BOKNINGEN:

Nej, jag ger inte någon rabatt eller kompensation utan jag ändrade om i mitt schema så kunden som åkte till mig och fick vända kunde komma dagen efter kl 09.00. Det var mitt fel att jag dubbelbokade, då får jag ta smällen och vända ut och in på mig själv för att lösa situationen. Viktigaste är att kunden får den tid hon är berättigad till i slutändan.

NÄR FRISÖREN AVBOKAR:

Jag kan bara prata för mig själv men jag är drottningen på att boka om kunder. Låter kanske konstigt men det är lite spelreglerna till att gå som kund hos mig. I och med att jag gör så mycket annat så måste man ha med i beräkningen att man kan bli ombokad. Nu pratar vi absolut INTE samma dag utan veckor innan. Som jag nämnde tidigare så är det JAG som bokar om, då är det mitt ansvar att ge en tidigare tid eller hoppa in på helg för att inte störa kundens planer. Under alla år så är det INGEN kund som blir arg på mig utan jag försöker alltid lösa det till det bättre ibland. Om frisören avbokar tycker jag att denne måste ge nya förslag på tid i samband med avbokningen.

När det kommer till att din tid är lika viktigt som vår tid, det är delade meningar där. Personligen tycker jag det, du tar ledigt för att gå till frisören, frisören avbokar och du blir arg – helt förståeligt. Men som yrkesman: Om vi tar tandläkaren, läkaren, massage, veterinären osv – dom tar inte hänsyn till hur du löser ditt liv för att gå på din bokade tid hos dessa. Jag har flera gånger fått betala för att annat kom emellan, oavsett om jag meddelade 12h innan (när 24h gäller). Jag hade en veterinärtid med Torsten förra året men samma dag blev jag avbokad pga veterinären var tvungen att hämta sina sjuka barn på dagis. Jag fick en tid hos en annan veterinär dagen efter, situationen löst. Jag tror inte dom skulle bry sig om jag hade sagt att jag tagit ledigt för att komma idag. Man måste skilja på att du personligen tar ledigt och att detta är vårat yrke. Vi avbokar inte bara sådär utan anledning, det är pengar – vår betalning till hyra. Tro mig, vi frisörer krigar som djur för att gå runt. En kund däremot kan enkelt bara avboka för att man t.ex inte hade råd eller fick något roligare att göra.

Kan bli otroligt arg när jag ser mina kollegor, vars kunder totalt skiter i att dom kommer försent eller inte kommer alls. Kunder som inte ens ber om ursäkt för att dom kom 20 minuter sent och sedan kräver samma behandling som dom skulle fått med full tid. Kunder som bokar av någon timme innan för oj: ”Det är lördag morgon, solen skiner” – hmmm. Undra varför dom avbokar? Jag ska också säga att många använder just sjukdom som anledning till att inte komma för det är svårt för oss som frisörer att bedöma. Man blir alltid misstänksam när någon kund timmar innan sin tid sms:ar ”Jag är magsjuk” – den enklaste anledningen till att slippa betala och komma – eller hur?! Allt handlar om situationen och vilken relation man har till sina kunder. Denna fråga är svår att prata om just för att skillnaden mellan privatperson och företag (frisören). Men jag tror om man har TYDLIGA regler på vad som gäller löser sig det mesta.

 • Antingen har frisören 24h avboknings-regler som gäller oavsett om du blir sjuk eller vad som helst. Då får man rätta sig och du som kund får välja att gå till någon annan frisör som kanske inte är lika hård på dessa regler.
 • Eller så får man ha en bra dialog med sin frisör om vad som gäller för ditt besök hos denna. Du kanske får ”varningar”, efter andra uteblivna besöket får du en straffavgift – t.ex.

Man får inte glömma att vi är precis som vilket företag som helst. Enligt lag har vi frisörer rätt till att debitera uteblivit besök oavsett om kunden ringer in och är sjuk eller inte kommer alls. Men då är det väldigt viktigt att den informationen står klart och tydligt vid boknings-tillfället samt på t.ex salongens hemsida.

SÅ HÄR STÅR DET I KONSUMENTTJÄNSTLAGEN:

Om du avbeställer tjänsten innan den har slutförts har säljaren rätt till ersättning för den del av arbetet som redan har utförts. Säljaren har också rätt till ersättning för förlorad inkomst på grund av att han eller hon inte har kunnat åta sig annat arbete.

Att jämföra en privatperson’s tid kontra företagets kan bli svårt. Förr trodde man att frisörer sysslar med någon typ av välgörenhet och man ansågs inte som ett seriöst företag. Men idag är det annorlunda och tacka gudarna för det. Jag hoppas att frisörens tid kommer bli exakt lika viktig som ett läkarbesök, där är det bara att betala och se glad ut oavsett situation. Personligen förstår jag verkligen hur du tänker, klart det är irriterande för dig att mista arbetstid men om du tänker efter – frisören som avbokar förlorar precis lika mycket.

Om jag har andra frisörer här inne, ni får jättegärna dela med er hur ni gör på eran salong. Vilka regler har ni? Om man bortser från vad man personligen tycker, bara yrkesmässigt. Vore så intressant om ni kunde dela med er ❤️

Kommentarer

 1. Ann-Sofie

  Jag har bara avbokat ett frisörbesök en gång- då blev jag rejält magsjuk, ringde dagen innan som en tok men ingen svarade (de var på kurs) så försökte ringa dagen efter samt skickade dit min sambo som kunde berätta att jag var sjuk. Blev inte debiterad. Tack och lov.
  Däremot så var min gamla frisör alltid sen när jag hade bokat min tid,. Till slut blev det sjukt störigt – stressat som ett djur för att komma i tid och då får en veta att hon är är 30-40 minuter sen varje jävla gång. ”Kan du gå på stan?” Vilket ofta resulterade i att alla mina andra planer fick skjutas på. SÅ SATANS JÄVLA STÖRIGT. Sätt upp mer tid emellan istället än att hitta på att alla kunder alltid är sena för det tror jag inte på!.

 2. Helen

  Jag förstår er och har full respekt för er tid, tror att denna läsning är väldigt nyttig för ”vanligt folk” som ofta bara tänker ur sitt egna perspektiv, som många skrivit ovan ge och ta, så fungerar resterande livscykel.

 3. Julia

  HEj Elin, är också frisör. Jag hyr in mig på en salong precis som du gör. Har alla ni på salongen samma policy eller har du dina egna regler för uteblivna besök? Jag har nästan alltid en väntelista så om en kund ringer på morgonen å säger att hon är sjuk så har jag lätt att få in en annan och har därmed inte mage att debitera. Glömd tid eller avbokning kort inpå däremot debiteras med 75% och jag är stenhård på det.

 4. Tanja

  Hos oss på tandvården får man ringa återbud pga sjukdom samma dag som tiden är bokad, om man ringer före kl.08:00 (vi öppnar 07:00). En del ringer strax innan sin bokade tid, och vissa blir väldigt upprörda över att bli debiterade. Vuxna debiteras från 360 kr-700 kr, barn och ungdom 200 kr. Går inte att jämföra med vad behandlingen kanske verkligen kostar. Alla andra återbud ska ringas in senast dagen innan. Så vi är visst lite snällare!

 5. Victoria

  Hej hej, också frisör! ❤️
  Jag kör på samma linje som Elin, jag bokar om kunden till en annan dag (vid sjukdom), kommer dem ej vid nya tiden så debiterar jag fullpris ( vi har regel att vi debiterar 50% av behandlingens pris).
  Kunder kan dock sätta detta i rullning.
  Jag hade en kund som hade tagit ut 1 timmes flex från sitt jobb för en tid hos mig, jag ringde 1,5 timme innan hennes utsatta tid för att informera henne om att jag skulle bli 15 min sen, bad om ursäkt och skulle precis erbjuda henne kompensation när jag fick en utskällning och hon slängde på luren i örat på mig.
  Jag känner att man får ge och ta, vi är också bara människor ❤️

 6. Moa

  Håller helt med dig, jag är hudterapeut och det är supersvårt att veta om du är magsjuk eller ”magsjuk” när de är 4e gången du bokar om din tid.. även 24h är svårt att få in en ny kund på ibland. jag tycker det är respektlöst att inte vårda sina tider bättre och inte respektera vår profession. Jag gör inte det här för att det är mysigt och kul, eller jo.: men huvudsakligen är det ju min lön som gör att jag kan leva ett liv. Det är skyhöga hyror i Sthlm och kunden kanske tycker ”men de är ju bara en behandling…” det kanske har ringt 5st samma vecka med samma ursäkt då är de plötsligt inte bara ”en behandling” jag kan ”ta en kaffe” istället på.. behöver jag ändra en tid, vilket är otroligt sällan.. då vrider jag ut och in på mig själv för att du ska få en ny tid som passar dig. det är det värsta som finns att behöva boka om kunder och hitta nya tider. Ömsesidig respekt för varandras tid helt enkelt, det är det bästa 🙂

 7. Fanny

  Jag driver min salongen ensam och har en rätt hög månadskostnad jag står för
  Själv. Har rätt mycket problem med kunder som avbokar försent och absolut inte förstår det med debitering. Jag jag haft 24h avbokningspolicy och 100% debitering. Nu ska jag ändra till 50% debitering men vara stenhård!! Oavsett anledning! Försök i alla fall!

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"