HairHårfärgHårtips

Min dröm om mörkt hår

Jag har sagt det förr och säger det igen, min största kärlek inom hår är brun hårfärg av alla dess slag. Många tror att jag ”bara” gör blondiner och visst jag älskar att färga blondiner för att det är en stor utmaning att få till den perfekta blonda nyansen. Men att jobba med en brun hårfärg som grund och bygga på kontrast, olika nyansskillnader och ljushetslägen är det roligaste jag vet. Oftast har brunhåriga tjejer riktigt fin hårfärg i sig själv och det bästa är att bygga på den hårfärgen. Ibland måste man lägga en mörkare bottenfärg för att uppljusningen ska ”poppa” mer utan att behöva ljusa upp håret för mycket – jag brukar kalla det ”att lura ögat”.

Här ovan har vi min underbara kund Savannah som äger och driver den exklusiva skobutiken Savannahs på Birger Jarlsgatan här i Stockholm. Hon har varit kund hos mig länge och är en person som jag älskar att hänga med i stolen. Hon är också en hård arbetande tjej som jag inspireras riktigt mycket av.

Hon har dessutom ett hår som är helt magiskt fint. Jag måste alltid medge att jag är rätt avundsjuk på hennes hår, jag hade givit bort halva mitt finger för att få ha hennes barr på huvudet under en dag. Jag bygger alltid på hennes egna hårfärg, blandar in olika nyanser, ljust/mörkt – kallt/varmt. Henens hår växer som ogräs och det blir att jag får klippa om hela håret för varje gång – för att det växer så fort.

TA HAND OM FÄRGAT HÅR:

 1. En hårfärg är precis som en solbränna. Ju torrare huden är och ju mer du duschar fjällar du och brännan är som bortblåst. Det är en bra mening att tänka på, även med hår. Pigment i håret är sköra och vi måste tänka på att återfukta håret ännu mer och använda rätt produkter.
 2. Tvätta inte håret i onödan, två gånger i veckan tycker jag är humant och passar håret bra.
 3. Använd färgbevarande produkter: Ovan ser ni några av mina absoluta favoriter. Om man har lite tunnare/finare hår tycker jag KM (klick) och Redken (klick) *REA är dom absolut bästa.
 4. Har man något tjockare hår tycker jag dyrgripen Oribe (klick) är helt outstanding (finns också i olika storlekar/priser) Om jag får välja en serie som jag faktiskt tycker ger priset rätt är just färg-serien. Vill man lägga lite mer pengar på hårvård, då finns det bara dessa på kartan.
 5. Joico har en speciell serie för blonda hår (klick) som är något utav det vanliga. Vi blondiner har problem med att färgen blir dassig och det är svårt att ha kvar lystern i ett blond hår. Denna serie motverkar missfärgning genom att neutralisera klor och spår av mineraler som är orsak till matt och gulnande färg. Ibland är inte silverschampo lösningen för alla vill inte få en mörare/grå aktig ton utan ha kvar den klara blonda nyansen. Den gör inte håret strävt eller liknade, svårt om. HETT TIPS!

Att bära ett mörkare hår innebär också en betydligt större glans på håret, man kan lyfta fram både ögonfärg och hudton på ett helt annat sätt än en blond färg. I stort sätt alla frisörer jobbar med märken där hårfärgerna är oljabaserade vilket betydligt bättre än ammoniak-baserade hårfärger.

Fann tre bilder som man ser rätt tydligt på olika toner och ni kan kika in hudtoner och ögonfärg på tjejerna så kommer ni nog känna igen er.

ANDRA SMARTA TIPS FÖR DITT BRUNA HÅR:

UV-skydd är nyckeln till mycket innom hårvård och idag innehåller dom flesta produkterna detta. Men det som är bra att veta är att mörkare, färgade hår är i ett större behov av att skyddas från solen och yttre påverkan. Denna (klick) leave-in spray tycker jag alla ska ha hemma till vår/sommaren.

Gnugga inte så mycket med handduken efter dusch. Jag brukar ”krama” ur vattnet med handduken, lägger in mina produkter så som leave-in (klick) & olja (klick) – därefter borsta ut. Vill man vara riktigt kittad så finns det speciella handdukar som absorberar upp vattnet ur håret av sig själv, kallad turban för håret – kika in dom HÄR (klick).

Vanlig olivolja/ren arganolja är den bästa hemmakuren för pigmenterade hår. Dra igenom med händerna i längderna på håret, kommer göra susen.

Sist men inte minst – använda en inpackning med pigment 2-3 gånger i månaden. Tipset är att: Shamponera två gånger, gå ur duschen handdukstorka håret, applicera inpackningen jämt i hela håret med hjälp av en bred kam (tips) och sedan låt verka i 15-30 minuter. Ett tips är att blanda i handen 70% Cacao (här) + 30% Autumn red (här) – det blir riktigt fint!

ETT SISTA TIPS:
Kommer ni ihåg när ColorWow kom ut med Dream Coat? Jag var inte super intresserad till en början men nu har jag använt den på mina kunder innan jag volymfönar och WOW – vilken skillnad det blir på håret. Om ni har problem med att håret blir frissigt, har ni löshår som blir för strävt när ni fönar? Testa att spraya i Dream Coat, sektion efter sektion i handdukstorkat hår och sedan föna med paddelborste men helst volymboste. Att använda en varmluftsborste (tips) är det ALLRA BÄSTA. Produkten måste jobbas in i håret för att du ska kunna känna skillnad, SÅ BRA!

Kommentarer

 1. Brunett

  Hej Elin! Hoppas du kan svara på min fråga. Jag är brunett med röda toner men vill bli av med de röda tonerna
  Då jag är en ”kall” person i huden. Är det enklaste att lägga en kall brun med grönt i (som är
  Motsatsfär g) , eller att avfärga sen lägga i en neutral brun? Ingen frisör verkar förstå mitt problem och tycker det är
  Livligt med lite
  Rött! Suck blir så trött !!

 2. Mona

  Jag måste bara säga att jag har följt din blogg väldigt länge nu och för varje frisörbild du laddar upp blir jag lika fundersam. Varför har du nästan samma hårtyp på alla dina kunder? När kan vi med lockigt hår, eller de med afrohår kunna ta del av tips eller se dig styla annat än typiskt skandinaviskt hår? Din blogg känns för stor för att ha samma hårtyp hela tiden. Ja, du kanske motiverar nu med att någon kund då och då har tjockare hår men menar annan textur såklart. Hade varit skönt att få se variation.

 3. Oana

  Hej Elin! Tack för jättebra tips!
  Jag har en fråga. Funkar färg inpackningen som du tipsade om även om man har naturligt/ofärgat hår? Annars vad kan man använda för inpackning för att få mer glans i den bruna håret? 👩🏽
  Tack 💕

 4. Frida

  Skulle du rekommendera en självroterande varmluftsborste? Har sett sådana från babyliss (i-PRO rotating brush) och funderar på att köpa. Har mellanlångt, lockigt hår som vill komma bort från plattången

 5. Rosie

  Hej Elin fint men har en fråga hur förklarar jag för en frisör att jag vill ha crisp blond färg. Såg en bild du har men svårt då jag letar ny frisör i sthlm. Alla svarar olika och jag som kund blir virrig vill inte bli gul eller ha honungs blondt hår eller grått. Hur skulle du beskriva chrisp blond ? samt hur länge håller en nyasiering och ska man alltid göra det ef slingor ? Mvh Rosie

 6. Rosie

  Hej Elin hur förklara jag att jag vill ha chrisp blond .Såg en bild på hur du gjort men får mkt olika svar då jag letar ny frisör i sthlm.
  Alla svarar olika och jag som kund blir virrig vill inte bli gul eller honungs blond inte heller grå .svårt kram Rosie

  1. Profilbild
   Elin Johansson

   Hej!
   Det bästa du kan göra är att ta med en bild du tycker om så kommer du och frisören komma överens om rätt färg för dig. Lycka till 🙂

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"