Hair

SÅ VIKTIG ÄR EN FRISYR

FÖRE/EFTER

Hej bästa ni!

En sak som slog mig, eller slagit mig många gånger: ovetandes om hur viktig klippningen är. En klippning är nyckeln till ALLT:

 • Hur färgen upplevs
 • Kvalitén på håret
 • Volym och fyllighet
 • Enklare och mer hållbar styling
 • Passformen till ansiktet
 • En guide till att verkligen få fram dragen i ansiktet och känslan på helheten.

Under alla mina år som frisör så kan jag med handen på hjärtat säga att 98% av alla nya kunder jag haft inte haft en passande frisyr. Klippningarna är helt raka, utan form – helt enkelt en barnklippning som jag kallar det. Kunden upplever att färgen ser platt ut, att stylingen inte håller, lockarna blir kompakta och lägger sig som en klump längst ner. Överhåret går lätt av och känslan på håret blir stripig och det tovar sig lätt. Man upplever att håret lätt bli fett och det ligger platt på huvudet hela tiden.

Känner någon igen sig? – JA – NEJ?

Om vi här bortser från färgen:
– Här är en typisk nykund som kommer in med ett långt, stripigt hår där håret har gått av på sidorna. Många delar på överhåret har gått av och hon göms av håret mot ansiktet.

Det är svårt för mig att säga ”såhär ska man klippa” för det finns fyra klipp-tekniker att förhålla sig till som frisör och hur man använder dessa är helt individuellt. Dessa klipptekniker bestäms utifrån håret i sig, resultat och hur kunden ser ut. Men en sak kan jag säga, att frisören bara klipper ”topparna” rakt av – NEJ NEJ NEJ. Alla hårstrån måste klippas, i den mån det går. Dels för att du ska få ett fräscht hår, alla kluvna toppar ska få sig en omgång men också för formen. Allt bestäms vid konsultation och där måste man som frisör tänka till. Hur kan jag lägga slingor/färg tillsammans med klippning för bästa resultat?! Kan jag lägga slingorna såhär och klippa såhär för att kunden ska få det enklare med volymen och när hon lockar håret?! Hur ser kunden ut? Har kunden glasögon? Kan jag klippa längden på frampartiet så håret lägger sig perfekt på glasögonen – så slipper kunden ta i håret hela tiden?! Då minimeras att håret blir fett snabbt.

Tycker kunden om att sätta upp håret mycket? Ska kunden kunna sätta frampartiet bakom öronen? Ska jag lägga fler slingor mot ansiktet för att den klippta luggen ska poppa mer?! Det finns så många olika frågor man kan ställa och denna process är viktig. Jag får nästan alltid sagt till mig att ”håret känns mycket tjockare” – det är precis det som är tanken. Många tror att när man klipper upp håret så får man en hockeyfrilla och topparna blir tunnare – fel fel fel.

 • Att bara säga: Då klipper jag bara topparna? Är i min värld HELT KONSTIGT. Vadå topparna? Vad är ”bara topparna”? Är det överhåret? Under? Mitten? Bara det längst ner? Alltså VA?

Lika väl som jag vill att kunden ska få en större inblick i färg så vill jag att klippningen ska också få fokus. Man kan inte förändra allt på en gång men klippningen är pricken över i:et och nyckeln till allt i slutändan. Det är klippningen som gör det enkelt för dig som kund att hantera, stylingen håller bättre på partykvällarna och hårfärgen håller desto längre mellan besöken. Låt oss tillsammans slopa:
– ”Aa men då klipper vi bara topparna va?”

… och låt oss kolla på kunden, alla människor ser olika ut och har olika önskemål/problem som enkel går at lösa med bara en klippning. Att ”bara klippa” topparna är ett uttryck som har hängt med lika länge som ”kan du bara klämma in mig”… Dags för förändring och låt oss skapa nya ordspråk!

PUSS / E

Kommentarer

 1. Tina

  haha, tack för bra läsning, ja klippa topparna har vi ”fegat” med sedan urminnes tider. Jag brukar säga att du vet att en person inte är från Stockholm genom att titta på håret. Har de en tydlig frisyr så är de inte från Stockholm, no offense. HÄr klipper vi ju bara topparna 😀 Hursomhelst, hur tycker du man ska klippa om man har väldigt tjockt hår och vill ha det halvlångt men inte som ett A ut från huvudet?

 2. Elin

  Igenkänning! Har ett ganska tunt hår fast med många hårstrån, hade bokat en tid för klippning och isättning av tejphår. Kände att fan va skönt med en ordentlig klippning! Då nämnde jag (skämskudde) att min sambo i desperation efter utlandsresa toppade lite. Då säger hon ”ja men då jämnar vi till lite bara”. Tog en minut. Gick inte igenom håret. Jag blev chockad och fick betala för klippning. Vilken jävla klippning?! Ångrar att jag inte sa något.

  Tog ut håret hemma och gick aldrig tillbaka.

 3. Helena

  Jag använder ibland själv uttrycket ”klippa topparna” när jag går till frisören. Med det menar jag att jag inte vill klippa håret kortare än nödvändigt, att alla toppar blir klippta och fräscha och att den frisyr jag har kommer fram igen. Min frisör gör detta, men jag har aldrig reflekterat över att det skulle kunna tolkas annorlunda. Jag som kund är ju ingen expert på området liksom… 🙂

 4. S

  Vore underbart om du kunde göra youtube videos när du klipper hår❤️ jag vet att du håller mycket av dina färgningar hemligt. Men kanske klippandet kan skapa några intressanta videos både för att lära kund och andra frisörer kanske lite tips och trix? ❤️

 5. Anette

  Jag säger alltid att dom ska klippa topparna, alltså det som är slitet längst ner. Frisören har aldrig sagt emot mig.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"