My thoughts

Att triggas?

”Och där blev potentiellt 39,9K personer triggade till att träna bort allt matintag. Bra jobbat!”

”Du sänder just nu ett ideal att man måste svettas pga man ätit lite tårta? Pls du har många följare menar inget illa med tänk på alla stackars tjejer med ätstörningar som läser detta”

”Vill bara säga att der inte är så bra att skriva att du ska bränna bort tårtan då det triggar sååå många. Man ska inte behöva träna bort socker eller fika så fort man ätit det och känner man ett behov av det – kan man hålla det för sig själv. Jag brukar verkligen aldrig kommentera något sådant men jag tycker att det är ett sånt stort problem idag med mat/träningshets att man inte behöver skriva ut det. Men absolut kan man peppa till att träna och må bra. Kram”

Detta är några kommentarer jag fick från mitt träningspass i helgen. Detta är något helt nytt för mig, tro mig. Jag svarade en del personer direkt och när jag sovit på saken så kände att jag vill ta upp det med er.
Vad har hänt?
– Jag fyllde år i lördags och åt prinsesstårta. Sedan på söndagen åkte jag och A för att träna tillsammans, som vi alltid gör på helgerna. Jag la ut på min Instagram typ ”Dags att bränna bort tåran från igår” och sedan en Story där jag säger att ”Nu har jag svettas ut tårtan, haha”.

Efter jag la ut detta så stormade mina dm:s på IG om liknade kommentarer som ovan. Jag måste vara ärlig med att säga att jag blev helt ställd, JAG? triggas? Men lägg av? Jag är tammefasen en tjej som verkligen tar kropp, ideal, mat, träning på ett väldigt chill sätt. Jag gick ner mycket i vikt under 2016-2017, det tog mig 1 år att gå ner 20kg. Jag tränade en gång i veckan, ändrade om mitt liv och åt bättre mat. Ni som följt mig länge vet att jag är nog den sista som hetsar kring kroppar eller vad folk stoppar i sig eller inte. Jag kunde inte bry mig mindre om hur folk ser ut, hur andra väljer att leva eller vad folk äter. Jag sätter inget värde i någonting, oavsett hur man ser ut eller vad man gör. Jag förutsätter att vi är vuxna människor som vet som som är bäst för en själv. Att klanka ner på andras kroppar eller leverne är för mig helt idiotiskt – till vilken nytta?! Jag visar min kärlek till pasta, chips och dipp och lever en väldigt ”normalt liv”. Jag är varken vego, vegan och varit öppen med att jag tycker havremjölk är äckligt och skulle aldrig få i mig tofu. Jag har under alla mina år inom sociala medier valt att inte gå in i stora frågor så som miljö, djur, hälsa/mat eller likande triggande ämnen som det egentligen inte finns några bra svar på – förutom personligen. Jag har många åsikter och tycker mycket men vissa saker håller jag för mig själv, jag har inget behov att dela vissa ämnen på mina kanaler.

Jag är en väldigt svart/vit person och det ska oftast vara det ena eller det andra men när det kommer till träning, mat och hälsa så måste jag säga att jag är väldigt ”normal”. Jag äter allt och njuter av det bästa som finns i världen – mat. Alla människor har en speciell relation till mat, tror alla kan signa upp sig på det. Men jag resonerar så att för att jag ska kunna äta vad jag vill och må bra i kroppen måste jag träna och dra in på det goda ibland. Jag kan inte äta brieost varje dag och sedan inte träna, då kommer jag inte må bra. Jag må arbeta i den ytligaste världen och skålart har jag komplex som alla andra men jag skulle ALDRIG släppa pastan för att få en plattare mage – HELL NO. Då resonerar jag som så att: jag tränar ett pass till i veckan så jag gör av med lika mycket som jag får i mig. Balans är nyckeln till hela mitt liv. Inte så att jag går ner i vikt på det sättet, plus-minus-noll.

Min kropp skulle aldrig klara av att stå 10-12 timmar på salongen (per dag), arbeta fysiskt med kroppen och psykiskt med knoppen om jag inte gör den starkare – genom att träna, ge kroppen bra mat och varva ner psykiskt. Jag vill att min kropp ska vara funktionell och jag tjänar min lön med hjälp utav min kropp (låter konstigt). Om jag skulle ha ont i kroppen och bli begränsad till att arbeta så är min karriär som frisör över.

Jag försökte leta efter min ”vikt-resa” här på bloggen men jag hittar inget. Jag tror jag aldrig gjort ett inlägg om före/efter för att det inte är viktigt för mig. Självklart ville jag inte väga så mycket som jag gjorde på den tiden men det var resultat utav ett dåligt förhållande, sönderstressad, åt för sällan men när jag väl åt var det riktigt dålig mat. Jag mådde riktigt dåligt på den tiden, både fysiskt och psykiskt. Jag försöker hitta min egna balans i livet, mitt största problem är att hinna med allt.

Sedan kan jag förstå att det lät dumt om att ”träna bort tårtan” men för mig var det precis så. Vi hade tårta över hemma och då tänkte jag enkelt att: ”Okej, nu är jag förtjänt utav en TILL bit tårta efter träningen”. Jag hade kunnat äta två bitar till utan att träna också, för mig kvittade det. Men helgerna är mina heliga dagar och då ser jag till att träna för att starta en ny vecka på starkaste sättet. Det var verkligen inte min mening att trigga någon eller göra någon besviken på mig. Jag kan inte ta ansvar för andras liv genom mina sociala medier och jag har aldrig velat vara någon förebild eller påverka hur andra ska leva. Jag är bara mig själv och driver en skönhetsblogg med glimtar utav mitt personliga liv. Om man triggas utav ytliga saker så ska man ändå inte klicka sig in här – kan jag känna. Jag tycker synd om större, offentliga personer hur dom tvingas till någon typ av förebilds-roll och behöver ta ansvar för andras liv. Jag tror det är därför vi inom sociala medier mår dåligt själva i slutändan. Vi människor är olika och det är just det jag älskar. Vi som läser/följer andra människor på sociala medier har också ett ansvar.

Följ inte Bianca om du triggas utav hennes framgång, följ inte Angelica Blick om man inte klarar av hennes fantastiska, tränade kropp eller följ inte mig om du stör dig hur jag älskar mitt liv just nu. Jag får varje dag påhopp om att jag skryter om min lycka eller att min man verkar vara ond????!!!!! MEN FÖLJ INTE MIG DÅ!!!!!

Världen på sociala medier ska följa samma ansvarsfulla tagande som i ”verkliga livet” tycker jag. Jag tänker inte ändra på mig själv för att behaga andra personer, jag tränar för att må bra, känna mig stark, att kunna plöja 12h på salongen utan smärta och för att kunna käka tårta med gott samvete – mitt egen samvete. Vissa tränar för att bara kunna äta en avokado, vissa äter tårta hela tiden och tränar inte – det är varken mitt eller någon annans ansvar att tala om för någon vad man ska/inte ska göra. Ett jättesvårt inlägg för mig att göra men jag hoppas ni förstår och OM någon tog illa vid sig så var det verkligen inte min mening. Jag tror många upplever mig som ytlig i och med att jag gör botox, fillers, tar hand om min hy eller gjort en fettsugning. Men oavsett vad jag skulle göra så kommer folk alltid påpeka, kolla runt oss: alla får skit oavsett om du lever i skogen eller i en mångmiljon-villa i Danderyd. Vi är som sagt olika och det är just det jag älskar med mänskligheten, handlar bara om att acceptera det. Kärlek, E

Kommentarer

 1. Emma

  Noo😮Elins kommentar fält brukar ju va pepp. Va är de här. Uppmuntra henne att hon är sig själv istället. Och det är faktiskt vi som föräldrars ansvar o ha lite koll på våra kids o hjälpa dom o ha rätt syn för sociala medier. Sen är de lätt att hitta en syndabock när man har sånna problem.. Ja menar man kan triggas av mkt.. På olika sätt.. Men man kan ju inte skylla på dom som man blir triggad av.. Utan tricket är o hålla sig i från sånt.. Sen så är bla ätstörningar en sjukdom… Så oavsett kanske man skulle råkat få den va man än läste eller hörde.. Ex hade ja ätstörningar som yngre. Men inte var de typ top model program som triggade igång det utan det var stress högprestationsångest o grupptryck från kompisar i skolan. Vi kan väl va tacksamma istället för att Elin delar med sig av sitt liv. Hon beskriver ju inte hur man ska göra o tycka utan är bara sig själv.. O fötterna på jorden 🌏 😊 tycker diskussionslystna människor kan vända sig till en annan blogg.. Här ska de va pepp. Har själv hämtat mkt pepp o motivation just från denna blogg som fått mig själv o må lite bättre. 💜Både i kommentarfält o i inläggen. Lägg fokus på det som Elins blogg handlar om istället vetja 😊

 2. Martina

  Svar. Nej jämfört med dig och det du skriver, förstår du inte eller saknar självinsikten. Jag uppmanar enbart till självinsikt. Men jag förstår, du vet bäst och alla får anpassa sig till dig. Och nej, jag heller inte bett om att du ska hålla med mig, snarare förstå hur allvarligt detta är och vad du har för ansvar så påverkar du unga tjejer med låg självkänsla, framförallt i detta redan ätstörda samhälle. Vad sänder det för signaler att en normalbyggd klagar?

 3. Anna

  Herregud! Vad är det för fel på människor ?
  Typ alla har väl sagt att efter julafton blev det lite för mycket julskinka, så nu är det dags att springa bort den…
  Folk tar illa upp bara man råkar titta på dom.
  Bry dig inte om den där låga nivån Elin.
  Kram

 4. Jessika Junehall

  Folk är fan efterblivna, man får inte säga någonting i mellanmjölkssverige utan att folk blir kränkta! Ta inte åt dig!!! <3 <3 3

 5. Lotta

  Såklart är det din blogg och du skriver självklart vad du vill. Du kan inte heller ta ansvar för om unga, känsliga tjejer och killar eller vuxna för den delen, triggas till ätstörningsbeteende pga av ditt innehåll. , Dock måste jag få påpeka hur viktigt det är för oss tonårsföräldrar, och övriga, att rebt almänt prata med våra ungdomar om just sådana kommentarer som ”bränna bort tårtan”. Jag är vis av erfarenhet då min dotter drabbades av ortorexi förra året, som 15 åring (hon läser inte just Elins blogg) . Vi fick professionell hjälp och mycket handlade om att bygga upp en raserad självkänsla, för högt ställda krav på egen prestation och få bukt med kontrollbehov mm. Helt klart stod att hon triggats enormt av alla perfekta kroppar, kommentarer, träningshets på sociala kanaler.som hon bombarderades med dagligdags. Hon fick lov att stänga av dessa under den värsta tiden. Kram

 6. EJ

  Jag tycker du skriver helt rätt Elin, du är en bra förebild på hur man lever sitt fullt ut! Du jobbar hårt men tar hand om dig själv, hur kan det vara fel? Såklart att vi ska tänka på vad vi äter och hur vi rör oss. Det är ju superviktigt!! Jag gick till en dietist ett tag eftersom jag ville ha hjälp med att gå upp i vikt, har aldrig varit med om sämre. Fick rådet att äta mer mackor… har nu utbildat mig själv och det är först när jag själv tagit ansvar som jag verkligen känner att kroppen mår bättre. Vi borde verkligen lära de som är yngre att ta ansvar och fundera en extra gång innan man stoppar i sig tomma kalorier. För mycket skadar nämligen kroppen!

 7. Linda

  Jag tycker att det här med att man ska ta ansvar för allt och alla för att man är en offentlig person är bullshit. Det kommer alltid att finnas någon som triggas av något du skriver, och om du ska ta hänsyn till alla så kommer du inte att kunna skriva någonting. Folk måste sluta anklaga andra för att säga och göra saker som kan trigga andra – vi har alla ett eget ansvar. Om man triggas av något – sluta läs! Folk förväntar sig att samhället ska ta ansvar för dem, och att man ska kunna leva i en trygg värld där man tas hand om och där alla tar hänsyn till en. Det funkar inte så. Influencers som lever på att enbart trigga och var elaka är ett undantag, det är bara osmakligt eftersom det är beräknande. Men en vanlig influencer som uppenbart inte vill någon illa utan råkar skriva något som inte är helt perfekt i allas ögon ska inte behöva ta emot så mycket hat. Jag tycker att du är en mycket vettig person som är precis som du är och du är snarare en god förebild, t.ex. genon din öppenhet om ditt förra destruktiva förhållande, genom att visa att du äter vanlig mat, att man måste slita hårt för att komma någonstans etc.

 8. Jenny

  Fast tårta är väl aldrig bra för kroppen? Har man ätit socker i form av tårta eller kolhydrater i pasta så är det väl bra att tränas bort? Har man ätstörningar om man tänker så? Jag har endel diabetiker som är upplysta om att röra på sig när de ätit socker. Då ligger ju alla på gränsen till ätstörningar hela tiden isf om man tänker att saker ska tränas bort? Jag förstår vad du menar med att äta hälsosamt och träna utan att straffa sig. Men egentligen kan man ju inte äta vad som helst om man bara rör på sig? En tårtbit är inte farligt och äta då och då men tårta är väl ändå en sådan grej som kroppen inte behöver? Jag tror att det är bra att lära sig att vissa saker inte är bra för kroppen och då är det extra viktigt att röra på sig, utan att man ska riskera att folk får ätstörningar av det tänket? Eller så har jag helt enkelt ätstörningar?
  Kram

 9. Ella

  Hej!

  Jag brukar aldrig kommentera men tyckte också att din kommentar till att tårtan måste tränas bort. Självklart är det vad du känner och det är din sida och du ska få kunna prata fritt. Men du vet också att du tjänar pengar på dessa kanaler och att det således inte enbart handlar om dig. Det är väl ett sådant ansvar man har som företagare — inte många företagare som slutar tänka på att de säljer en produkt, vara etc. så länge de får vara sig själva utan man har ett tänkt och ett ansvar. Att säga att människor är vuxna och får ta eget ansvar är att försöka skjuta bort budskapet. Du skrev för inte längesen om anledningen till varför du inte ville lägga upp något om ert nya husköp och jag var så imponerad av ditt resonemang av det hela. Då tog du ju ansvar? Förstår då inte varför detta ÄNNU mer känsliga ämne inte kan få samma värdering.
  Om man verkligen har en positiv inställning till mat och träning så är det EXAKT SÅ man inte ska känna. Man ska inte känna att jag äter tårta på lördag tränar bort söndag? Det är en indikation på något. Skriver detta som dietspecialist. Däremot att du tränar för din hälsa. Det är rätt inställningen. Om du älskar pasta och tårta skulle du inte ”straffa dig själv” med att tänka att det måste bort. Det går helt enkelt inte ihop med en hälsosam livsstil. Det är som (överdrivning men hoppas du förstår poängen) att dricka alkohol och dagen efter dricka all vatten som går. Det är inte hälsosamt — om man tänker hälsosamt så är det att äta näringsrik mat. Dock inte ett måste och exakt som du säger hitta balansen. Men det är inte balans att försöka tvinga bort det man har ätit som varit osundigt. Om du själv har gått igenom en viktnedgångsresa bör du nog ha kännedom om hur andra kan känna sig. Även om alla gör som dem vill så brukar du ofta lyfta dina följare och såsom du talar till dem med positivitet betyder det att du ändå känner ett ansvar. Synd att du i inlägget ännu inte verkar förstå och går inte på saker som inte går hand i hand med välmående och balans.

  Ha det bra

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Hej Ella!
   Men man måste ta eget ansvar över vad vi exponeras utav, det är den frågan jag vill lyfta. Sedan inlägget om att sluta hetsa om prylar etc så delar jag bara med mig utav 20% utav mitt privatliv och skär bort mycket än vad jag gjorde tidigare. Jag kan inte hela den tillgodose alla människor och ta bort mer och mer för då finns det ingenting att blogga om, mitt jobb. Jag är en människa som alla andra men känslor, åsikter och mina värderingar – jag tror man glömmer det och ser dom som jobbar med sociala medier som robotar som läsare gladeligen kan hacka och kasta pekpinnar på. Sedan vad vet du om min inställning till mat, träning? Baserar du hela mitt omdöme på att jag tränade ”bort” tårtan?! Vad jag än hade skrivit mat eller träning så hade någon påpekat det. SOM jag skrev i inlägget, jag BEHÖVDE inte träna bort tårtan utan det var något jag sa mer på skämt – hade lika gärna kunnat struntat i att träna. Jag skulle tränat oavsett för mitt välmående och jag har aldrig sagt eller påpekat att jag straffar mig själv – tar faktiskt illa vid mig att du ens kan säga så till mig. Alla ser ”hälsosamt” på olika sätt och jag vet inte om dina pekpinnar mot mig gör mig peppad på hälsa/mående. Du kan inte säga till mig att jag inte förstår eller att mina ”värderingar” inte går ihop med välmående och balans. Du menar att dom inte går ihop med dina tankar kring hälsa?! Du har en mening att bedöma mig på och har ingen aning om vem jag är som person eller vilka värderingar jag har. Vi är olika, alla kan inte följa samma ström – helt omöjligt. Om alla slutade med pekpinnar och översittar-fasoner så tror jag vi skulle må lite bättre. Kram Elin

 10. Alicia

  Du ska veta att det finns för få av dig… Har följt dig sedan urminnes tider när du ”bara” var en ”kändisfrisör”(läste alltid din damernasvärld blogg hihi) men alltså jah måste verkligen säga det att du är verkligen någon som ja sett upp till för du är precis det du säger CHILL med såååå mycket som annars kan va vanliga problem.. Älskar dig verkligen för detta du är en sann inspirationskälla med så mycket energi och positivitet, SLUTA ALDRIG med det du gör PUSS!!! <3

 11. Jonna

  Stackars dig Elin , tyvärr finns det många moralflickor därute som predikar vad som är rätt och fel . Allt man skriver på sociala medier oberoende hur väl man försöker formulera sig kan upplevas negativt av andra . Allt är beroende på vilka erfarenheter denna har, psykiskt mående och dylikt.
  Det andra verkar glömma att i grund och botten är du en helt vanlig tjej med dina egna tankar och värderingar. Detta är dina sociala medier och vi väljer själv att följa dig. Du ska inte behöva censurera dig och linda in dina åsikter i politiskt bomull för att få fram budskap.
  Nej rent ut sagt så tycker jag att du har en sund inställning till livet och mat. Man kan unna sig det mesta men i lagom dos och inte varje dag . Träning förbättrar hälsan och ger styrka till kroppen . Mer träning gör att man kan unna sig lite mer . Det handlar ändå om balansen . Det är inga Dieter du förespråkar utan ett tankesätt som flertalet av befolkningen borde ta vid för att inte drabbas av allvarliga välfärdssjukdomar innan de är 50 år. Mer än 51 procent av Sveriges befolkningar har övervikt och fetma.

  Ja unga tjejer är lättpåverkade av sociala medier men de bombas med det från alla håll. Tur då att du visar hur balansen går till med god mat i kombination med träning .

  Snälla lägg inte din energi på dessa negativa kommentarer . Du är sund och vi alla har våra demoner om vad vi borde göra eller inte . Vi är bara människor .

  Varma kramar
  Jonna Nilsson Sjuksköterska och livsnjutare med restriktioner

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Hej Jonna!
   Tusen tack för att du tog dig tid att kommentera och så vill jag bocka för att du jobbar med ett fantastiskt jobb – tack för det. Jag tror på balans och verkligen komma på vad man själv mår bra utav. Jag försöker på mitt håll och vara helt ärlig med alla som är inne här. I min bransch visar folk upp nyttiga middagar, nyttigt snacks och predikar om ”hälsa” men bakom stängda dörrar lever dom helt annorlunda. Jag vill vara helt ärlig men att jobba med sociala medier backar mig för jag orkar inte med alla moralpoliser som jag hela tiden får bemöta. Jag är som vilken tjej som helst, långt ifrån bikini bilder på Maldiverna – låt mig bara få vara ”normal” känner jag 🙂 Som du säger, alla har sina problem men som jag alltid säger – om alla skulle öka dosen ödmjukhet skulle vi ha en betydligt snällare värld.
   STOR KRAM ❤️

 12. Susanna

  Hej! Du jobbar och verkar som en influencer dvs. En ”påverkare” inom skönhet och livsstil mot unga tjejer. Det innebär att varje gång du skriver ett inlägg, så bör du tänka ett extra varv på vad det är man förmedlar. För vanliga personer är detta såklart överdrivet, men som influencer så påverkar man unga tjejer hela tiden och då måste man också heeela tiden ha det i åtanke. Unga tjejer mår otroligt dåligt pga idealen som förmedlas genom sociala medier och om du inte tror att du är en del i det så har du fel. Om du tycker att det är överdrivet eller löjligt, så kanske du ska börja jobba med något annat? Att vara influencer kommer med ett extremt stort ansvar och jag hoppas du är villig att ta dig an det på ett bra sätt för alla unga tjejers skull. Gör det med yrkesstolthet!

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Men det är inte MITT ansvar, det är föräldrar och nära personer i ens omgivning som får lära sina barn hur man ska exponera sig på sociala medier. Det här med att läsare har sig rätten att kasta pekpinnar på oss influensers räcker det med snart. Jag tänker väldigt mycket på vad jag förmedlar, men om en kommentar om ”träna bort en tårtbit” bidrar till stor skada så ligger problemet betydligt djupare hos personen än den meningen. Jag tror också att man måste kasta ut diskussioner där man inte gullar och daltar, ta upp hur vi faktiskt lever. Jag har jobbat med människor över 10 år, stått på flera olika salonger och hört allt man kan få in som människa. Hur låter praten på jobbet? I fikarummet? Jo, vi pratar om att ”det blev lite för mycket i påsk” – ”Nej en bulle räcker” – ”Jag går och köper en sallad istället” – ”Måste träna inför sommaren nu” – ska jag fortsätta?! Kunder pratar hejvilt i telefon om träning, mat och vikt. I verkliga livet ser det ut såhär, varför ska det censureras på nätet?! Jag vill göra skillnad, men jag tror inte att sopa problemen under mattan och inte prata om det är lösningen. Om en ung tjej tog åt sig av min kommentar, då ska vi kunna prata om det och förstå varför man tog illa vid sig. Man måste också utsättas för vissa saker för att kunna ändra inställning också, annars – hur ska vi veta vad som är rätt eller fel?! Om man hela tiden hymlar om vad som egentligen händer, hur laddat blir inte matfrågan då?! Det är många frågor jag har till dig och presentera gärna en lösning som du hade velat lära dina barn – eller du kanske tycker det är bättre att ta ansvar genom att inte prata om det alls?! Även om jag tycker att det lät dumt så tycker jag det är bra att vi tar upp det och att unga tjejer får friheten att diskutera det och utav det kanske får en annan bild.

 13. Jenny

  Alltså, herregud!! Jag blir mörkrädd. Du skriver ett sååå bra inlägg och folk fortsätter att skriva.
  Jag säger bara fortsätt precis som du gör och var DU. Det är det som gör att jag läser. Ni som ifrågasätter, sluta läs om ni inte gillar och ta tag i det som gör att ni mår dåligt. Det finns alltid folk som tycker si eller så. ( Då har jag personligen gått på ätstörningsklinik för snart 20 år sedan och jag reagerade inte på tårtan )
  All kärlek!

 14. Annie

  Tänk så olika man kan uppfatta saker. Jag uppfattar verkligen dig så som du beskriver ovan, en tjej som njuter av livets goda och verkligen inte vikthetsar! Läste ”träna bort tårtan” med glimten i ögat, såg det verkligen inte som att du hetsade eller uppmanade till något. Du har ju liksom ingen sådan inriktning alls i din blogg, var liksom bara ord om en dag i ditt liv typ.

 15. Sofia

  Men hoppsan! Vilka påhopp som flyger i luften härinne. Det är uppenbart att Elin, som ”social media person” har ett ansvar, ett ansvar hon verkligen tar! Om ni inte ser det och förstår det så måste ni tagga ner & skaffa er självinsikt. Elin har tränat i evigheter och att bli helt hysteriska och anklaga henne för att hetsa när hon skriver om tårtan lr faktiskt sjukt. Kom igen liksom, detta är tjejen dom på typ vardaglig basis lägger upp bilder på bröd, pasta, kanelbullar, stadiga frukostar och pizza, så bara lägg ner era hetspellar!!!!

 16. Jasna

  Jag förstår att det känns lite obekvämt att få en massa DMs som kritiserar dina handlingar. Jag tror dock att det finns ett superviktigt budskap bakom dem. Du har valt att ägna dig åt sociala medier, det är dina kanaler för jobb, reklam, diskussioner, kanske även fritid. Det går inte att välja ut enstaka delar som påverkar dina följare, för allt du postar på dina kanaler påverkar dina följare på ett eller annat sätt. Du har kanske inte ett officiellt ansvar för hur det du postar påverkar andra, men alla dessa DMs du fick handlar om följare som vädjar dig till att kliva fram och TA ansvar. Ta ansvar i vilken inställning till kropp, mat, träning etc. som du förmedlar. Du har i detta inlägg förklarat ditt förhållande till mat och jag värderar inte det. Men det förhållandet framgick inte ett dugg i kommentarerna i stil med ”jag förtjänar en tårtbit efter att jag tränat” eller ”måste svettas bort tårtan nu” – för exakt sådana tankar brottas tusentals tjejer som lider av låg självkänsla och ätstörningar med och det är dessa tankar som sedan triggar beteenden i form av svältande, framkallade kräkningar osv.
  Hoppas du förstår min poäng och fortsätter reflekterar kring vilken ”makt” du faktiskt sitter på och hur du kan använda den som en kraft emot kropphets, sjuka ideal och ohälsa. Kram!

 17. Helena

  Jag tycker att du verkar ha väldigt sunda åsikter kring både mat och träning och har lite svårt att förstå att ”träna bort tårtan” kan uppfattas som provocerande, jag uppfattade det mer som med glimten i ögat och att det är skönt att riva av ett träningspass när det blivit lite väl mycket ”unn”. Den som har problem med mat och träning kommer alltid hitta saker och omvandla dem till sina egna ”sanningar” och det ansvaret kan man inte ska behöva bära på sina axlar. Jag håller med om att prick allt du skriver ovan! Det är precis så jag ser på det.

 18. Karolina

  Nej, alltså jag tycker faktiskt du tänker helt rätt. Jag kan absolut hålla med om att det finns ett problem hos unga tjejer idag och att det finns en risk i att de växer upp med sociala medier och så mycket att jämföra sig med. Och visst finns det ett visst ansvar som influencers behöver ta tycker jag men den gränsen går betydligt längre bort än att skriva att man tränat bort tårta. Det huvudsakliga ansvaret måste ändå ligga på föräldrarna – för jag tror att det är superviktigt att vi lär ungdomar hur man ska hantera sociala medier. För det första, precis som du skriver så MÅSTE man inte följa allt och alla. För det andra, blir man triggad av att någon skriver att man tränar efter man ätit onyttigt, då har man tyvärr mer djupgående problematik som knappast kommer att försvinna för att du ’censurerar’ dig. Det är nog snarare tvärtom farligt att tro att exempelvis ätstörningar upphör om bloggare slutar skriva att man tränar, för triggers kommer att finnas överallt och hela tiden. Om det skapar ångest att läsa om att någon tränar bort en bit tårta (som, i all ärlighets namn och hur mycket man än önskar att det inte vore så, är det hälsosammaste att göra), då behöver man hjälp och då ska man inte ha sociala medier överhuvudtaget. Det är faktiskt föräldrarnas ansvar att hålla så pass uppsikt över sina barn att man kan bedöma när dom behöver den hjälpen, precis lika mycket som man håller uppsikt över att barnet äter hemma vid matbordet liksom.

  Jag upplever verkligen dig som genuin, tycker inte alls att du skapar någon fasad utan snarare att du resonerar på ett sätt som är hälsosamt. Jag tror säkert att jag låter betydligt tuffare som tycker att vi, istället för att linda in och gulla, ska lära unga tjejer hur man ska hantera sociala medier och allt som kommer med det. Jag vet inte hur det är för andra, men jag fick i alla fall lära mig redan som barn att jag inte behövde vara vän med alla, och har fortsatt att inse att vissa människor inte är värda min uppmärksamhet i verkliga livet. Precis samma sak gäller på sociala medier, dags att börja lära ut det känner jag. Lyckligtvis är du en sådan person som jag älskar att följa, Elin. Keep up the good work, jag ser fram emot att få fortsätta läsa dina nyanserade inlägg!

 19. Martina

  Vi uppmanar dig till självinsikt, se hur du kan påverka andra tjejer negativt genom ditt språk, att du ofta framstår som hård hur du formulerar dig för att människor råkar ha en annan åsikt än dig. Om du nu får dåligt samvete över att du smält i dig tårta, alla dåliga saker egentligen, varför smäller du i det om du vet från början ”att du måste bränna bort dom kalorierna”. Lev hur du vill, men idag påverkar det och skapar mer ångest hos unga tjejer.Varse sig ni sociala medieprofiler vill det eller inte. Inte konstigt att vi lever i ett ätstört samhälle när man ska förbjuda allt, förbränna allt och upprätthålla ett visst ideal till varje pris. Ett råd, vet du att du behöver förbränna det du äter – dela inte med det i dina sociala kanaler för även om du skiter i andras åsikter, hur andra lever sina liv finns det unga tjejer som tar dig på orden, tar illa vid sig. Unga tjejer idag har redan dålig självkänsla, påverkas lätt av sociala medieprofiler och påverkas negativt av det. Tränar och kontrollera kosten till varje pris för att man anser sig vara tjock. Och är det inte komiskt, att faktum gnälla över rådande ideal vi har men ständigt göra det motsatta. Skapa en perfekt fasad i stället för att skapa ett ideal som inbjuder till det operfekta och mänskliga? Men jag förstår, du vet bäst själv och alla andra har så fel. Jag menar du är inte ensam, många influencer resonerar så, påverkar unga tjejer negativt genom hetsträna eller förbjuda ditten & datten, prata negativt om sig själva för tro det eller ej, alla är inte pass trygga och starka i själva som ni.

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Hej!
   Du har nog inte läst det jag skrivit eller så ignorerar du VAD jag skriver. Att vara mänsklig, det är ju PRECIS det jag skriver och att man ska acceptera allas åsikter, hur får du det till att min åsikt är den enda rätta?! Jag får inte dåligt samvete för att jag åt tårta, tvärtom – precis det jag skriver ovan också. Den person som du hetsar om att jag verkar – är du precis själv. Du vill att jag ska hålla med dina åsikter och klanka ner på mina. Skriver ingenting om att förbjuda eller hetsträna – precis TVÄRTOM. Som sagt, acceptera alla åsikter, val att leva och utgå från sig själv för bästa förutsättningarna. / E

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"