My thoughts

Tips när man inte hinner till gymmet

Well, en matta – det är det som behövs för att riva av ett träningspass hemma. Som jag nämt tidigare så har jag haft lite problem med att prioritera träningen i och med att jag jobbar obekväma tider och gymmet hinner stänga innan jag ens åkt från salongen känns det som. Jag sa till mig själv i början på nya året att jag skulle fokusera mer på mig själv detta år och försöka vara lite snällare mot mig själv. Jag vet hur mycket jag behöver träningen i mitt liv, dels för mitt jobb men också för sinnet. Jag har läst mycket om hur fysisk aktivitet hjälper en stressad själ/kropp. Dom dagar jag jobbar hemifrån är ett ypperligt tillfälle för mig att släppa datorn och träna mellan jobb. Det är förvisso bara två dagar i veckan men jag har fått acceptera att det är bättre än noll, allt är bättre än ingenting.

Nu när vi bor ute på landet är gymmet 10 minuter bilväg bort och både jag och A märkte att vi gör pass som egentligen inte innefattar maskiner. Jag går inte på pass och jag tycker mest om fria vikter samt funktionell träning med kroppsvikt. Jag vill känna mig rörlig och tränar helst cirkelträning.

Vi tänkte köpa hem fria vikter, träningsmattor har jag hemma och vill vi köra tyngre styrketräning får vi åka till gymmet. Vet inte om jag sagt det men i början på året fann jag en träningsapp där det finns färdiga pass med instruktioner i varenda steg. Man kan skapa sin egna profil, mål och appen är också fyllt med recept på mat. Man kan välja pass för HELA kroppen, alla typer av träningsformer, specifika pass för gravida, stretching, utmaningar – YOU NAME IT. Den kostar (jag tror) 1200 kr per år vilket är tre månader totalt vad jag betalar för ett SATS kort på tre månader. Jag betalar ungefär 6000 kr per år för att använda en matta, några hantlar och några maskiner då och då. Jag tycker detta med appar är riktigt smart och för dom som inte vill stå på gym, har inte tid att ta sig fram/tillbaka eller bara vill ha enklare till träning – hemma. Man kan följa upp vad man gjort, appen ger dig ”personlig träning” och vägledning för varje vecka. Kan hålla på hur länge som helst med vilken sjukt prisvärd app detta är.

Appen heter SWEAT (klick) och gjord utav en av världens största fitness profiler Kayla Itsines med 11,6 miljoner följare på Instagram och jag har följt henne i flera år. Under hela året hittills har både jag och A kört dessa pass, skillnaden blir att A tar tyngre vikter än mig. Appen är så sjukt snyggt gjord och när man använt den ett tag så märker jag att: jag har ju inte ens hunnit gå igenom allt man kan göra. Men denna behöver man lite vikter hemma för att kunna köra appen till fullo. När jag började träna efter operationen valde jag bort alla vikter för benen och körde lugnt, kroppsvikt. Så det går att anpassa!

En annan app som jag fann för ett tag sedan är Asana Rebel (klick). Jag ville ha lite mer funktionell träning bara med kroppsvikt med fokus på naturliga rörelser för kroppen. Denna fungerar ungefär på samma sätt men fokuserar mer flexibility, balance, focus, strength & fatburn. Första gången jag testade ett pass därifrån kände jag mig som ett stelt kylskåp och skrattade nästan åt hur fruktansvärt orörlig jag är. Jag är stark som en oxe och har ett pannben av dess like men just detta med rörlighetsträning är inte min grej. Men det är just därför jag vill kombinera dessa träningsalterniv, jag vill bli mjukare, rörligare och inte känna att gör jag en viss rörelse går kroppen i två bitar. Yoga är inget för mig, tro mig – jag har givit det oändliga försök. Men nej, nu ska jag köra ett tag för ett se hur kroppen svarar på detta. Om jag inte missminner mig kostar denna ca 450 kr per år och den innehåller inte recept utan bara träningspass. Men även här, det finns HUR många olika pass som helst av välja på.

Här sitter och går igenom passet. Den klockar dig, säger åt dig vad du ska göra och allt är färdig paketerat. När man kört vissa pass så lär man sig och det går enklare och enklare att hänga med.

Hur tränar ni normalt? Går ni på gym eller gör ni andra aktiviteter?

Kommentarer

 1. Martina

  Hur orkar du och människor köra styrketräning. Boxning gäller här, har tränat det i ett par år nu. Efter alla motgångar i livet fann jag tröst i det då jag inte har någon nära eller fick hjälp av psykvården när jag mådde som sämst i livet. NU börjar det ordna upp sig- tillfreds med singellivet, fått en trygg anställning och hittat boxningen + boxvänner. Även om det bara är ytligt bekanta så vet jag inte hur jag skulle kunna sluta. Därav fortsätter jag gå, bokar aldrig av ett pass. Just på grund av denna boxinstruktör och dessa kompisar. Man behöver bara gå dit och köra, inte tänka på vad man ska träna eller hur som det är med styrketräning. Förstår ej hur människor orkar trycka på gymmet – maskiner, lyfta vikter dag in och dag ut osv. Man behöver inte gå till gymmet om man inte vill. Idag finns det träningsformer för alla människor.

 2. Josefin

  Jag jobbar också som frisör och kan verkligen relatera, det är inte lätt att hinna med träningen! När jag är ledig prioriterar jag alltid att gå till gymet men till vardags kör jag träning hemma. Köpte en skivstång, lite fria vikter samt gummiband förra året och har lyckats hålla uppe träningen minst 5 dagar i veckan. Jag följer en youtube-kanal, Fitnessblender. De har alla olika typer av pass, allt från hiit till kickboxning och pilates och hur mycket som helst att välja mellan. Dessutom är det helt gratis!

 3. Camilla

  Jag kor functional training i sma grupper 6 ganger i veckan. Det kanns sa lyxigt att ha tillgang till tva tranare som lagger upp passet och sedan hjalper en med ovningarna och peppar. Da jag jobbar som jag gor (egen foretagare, jobbar fran 07:30 till minst 20) borjar jag alltid kl 6 vilket ar bade bra och daligt; bra darfor att jag ofta ar ensammen och da far lyxen med tva tranare for migsjalv, daligt eftersom vi har sa bra stamning och jag verkligen gillar att vara social med gympolarna.

 4. Erika82

  Styrketräning 4 gr per vecka på gym, ca 1.5 h per gång. Skulle vilja få in mer kondition också men tiden finns inte.

 5. Helena

  Låter jättebra om man gillar att träna hemma. Jag gör det ibland, har en matta, en skivstång med lösa vikter och olika hantlar så det funkar bra, lika bra som att gå på gym. Dock är jag en sån som gillar att gå på pass, gillar att nån driver på, jag pressar mig hårdare då. 🙂 Kör mest skivstång och Cirkelfys och andra lite tyngre, styrkerelaterade pass.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"