Hair

Så går min konsultation till

Hej vänner!

Jag satt och funderade på vad som är viktigast hos frisören: jo konsultationen. Den sätter grunden för er som personer, hur du ska arbeta för att nå fram dit du vill. Kunden får känna sig trygg och införstådd med vad hon kan förvänta sig och ni kan släppa osäkerhet och bara njuta av timmarna i stolen. Jag har tagit upp detta ämne flera gånger men det är för stort för att inte påtalas flera gånger. Jag tror att nyckeln till ett bra resultat, att kunden ska komma tillbaka och du som frisör ska känna sig nöjd med arbetet som utförs: då är första tiden i stolen avgörande. Jag pratar mycket om kemi mellan frisör och kund, respekt, förståelse och information. Sedan absolut, vi är olika och tanken är inte att ni ska bli bästa vänner – mer arbetskollegor.

Jag har varit utbildad frisör i precis 10 år i år och jag kan inte komma ihåg att när jag började frisörutbildningen som nybliven 16 årig: att det pratades så mycket om just konsultation. Det handlar inte bara om det tekniska, hur vi som frisörer ska göra utan enligt mig handlar det till 80% om personen i stolen och dig som frisör.

– Att sätta sig i frisörstolen och säga ”bara ljusa” slingor och sedan går frisören och blandar är för mig starten till 10 tal olika missuppfattningar på vägen.

 • Hur ljusa slingor?
 • Hur mår håret, vad klarar håret av?
 • Vill kunden få utväxt? Ska bottenfärg läggas? Skuggas?
 • Vilken ton vill kunden ha samt vilken ton passar kunden bäst i? Hudton, ögonfärg etc?
 • Vill kunden rama in ansiktet på ett visst sätt, med hjälp av olika slingor? Olika slingor fram och bak?
 • Ska slingorna ge naturligt resultat?
 • Hur mycket ska håret slingas, hur ljus vill kunden bli?
 • Måste håret klippas mer än avtalat pga håret kommer ta mer stryk av blekningen?
 • Vad har kunden gjort med håret sedan tidigare? Kommer det ha betydelse när håret färgas denna gång?

Dessa två blonda hår har helt olika utgångslägen, jag har använt olika tillvägagångssätt, toner och teknik. Jag bestämmer det genom att titta på kunden, håret och vilket resultat vill kunden ha. För er kanske det ser same, same ut – jag förstår. Men om ni kikar noga så blondinen till vänster har jag lagt bredare, ljusare slingor för ett ljusare resultat. Jag har skuggat botten med en mörkare bottenfärg – dock mycket kortare än blondinen till höger. Skuggningen går 2-3 cm från hårbotten och nästan 1dm på höger blondinen.

Höger blondinen: Jag har lämnat mer utav kundens egna bottenfärg och slingat mer fast tunnare. Jag har även fade:at sista 5cm med penseln för att inte få blekningen så långt in mot botten. Jag har även ljusat upp topparna mer samt lagt en mer beige ton än den vänstra som är mer ”vit-blond”. Jag har försökt lämnat så pass mycket av kundens egna färg mellan dom ljusa paketen som möjligt för att få ett mer ”sling” resultat.

Nu har jag haft mina kunder länge, vissa kom nya nu i början på året men annars är det samma typ av tankar i huvudet som försiggår. Det som är det bästa med att haft en kund under många år är att du lär känna personen bättre, vet vad hon tycker om, ta erfarenhet vad ni gjort tidigare och forma nya idéer framåt.

Bilder som inspiration är jättebra för att veta hur långt ifrån varandra ni är. Kunden säger: Kall blond – visar en bild – bilden är honungsblond med en mörk botten. Då kan du enkelt som frisör förklara, jag brukar visa bild på hur en ”kall” blond ser ut och då brukar alltid kunden säga: ”Nej, det är för grått”. Här är det då enkelt att förklara, informera och komma fram till rätt nyans för behandlingen.

Allt handlar om att ta inspirationen, bilder och konsultationen till kundens egna hår, personlighet, ansiktet, önskemål och vad som går att genomföra. Personligen tycker jag att den personliga biten är betydligt svårare än att göra själva jobbet.

Man måste också förstå att kunden inte alls vet något utav det vi pratar om här. Vårt jobb är att vägleda, lyfta kunden och göra håret förbannad fint. Många tror att vara frisör är ”bara klippa och slinga” – men då skulle någon gå in i min hjärna under en dag och förstå att det är total kortslutning. Jag slängs mellan olika människor, hårtyper, personligheter, folietekniker, färgblandningar, prat om sommarplaner, livskriser, tvingas få fram ett bra samtal som möjligt, samtidigt hålla koll på att jag lägger rätt färg i paketen, rätt teknik, hålla koll på tiden, tänka på att jag ska få äta lunch när kunden sitter i färg – varje dag, hela dagarna, år ut och år in.

Jag känner mig ibland som en maskin som bara ska stå där tillgodose andras behov hela tiden men i slutändan älskar jag detta. Jag vet inte om det är någon typ av nedbrytande beteende som sedan avslutas med lycka efter varje kund?! Men om det skulle vara helt tyst under 3-4 timmar och jag bara skulle göra det fysiska: då skulle håret inte få samma resultat. Håret är varje persons reklampelare för självförtroende, då behöver jag alla livskris-historier, skitsnack och småprat för att kunna göra mitt jobb.

Så: 80% handlar bara om personen i stolen, 20% ditt jobb med håret. Låter fortfarande konstigt att säga så men jag tror vi är inne i en ny era för frisörer och jag funderar starkt på att ta kurser i psykologi för att förstå signaler, beteenden och olika personligheter för att kunna bli en ännu vassare frisör.

Kommentarer

 1. Sophie

  Har du funderat att utbilda dej till professionell coach? Det handlar om att aktivt lyssna, ställa rätt frågor och samtidigt vägleda kunden/klienten mot ”ett mål” utan att coachen själv tar ställning och berättar om sig själv. Eftersom många kunder talar om livskriser etc så är det säkert också viktigt att veta hur man som frisör ska svara och ta ställning. T.ex. coachcompanion utbildar internationellt ackrediterade coacher i Stockholm 🙂

 2. S

  Jag hade helt ofärgat naturligt jätte fint jämnlångt hår. Ville bli lite ljusare och få lite liv i håret. Men ville behålla min egna botten, ville inte få utväxt, och ville ha mycket av mitt egna hår kvar. Jag visade en bild på en ljus vaniljblond färg ( då vi endast diskuterade hur det blonda skulle se ut). Vi skulle inte klippa av längden då jag klippt mig för en månad sen, så endast toppa.

  Övergången på håret vart jätte fin, och Jag kommer inte få utväxt som ser hemsk ut, dock vart hela mitt hår super blont och inget hår emellan som var mitt egna. Jag litade på att frisören förstod då jag visade bilder och upprepade väldigt tydligt vad jag ville ha ( är amatör frisör själv så vet vad jag pratar om) vi pratade om teknik och hon fick göra det hon kände sig bäst i. Som sagt hela håret vart blont. Och hon klippte håret blött, och sen fönade klippte lite igen. Och jag har underhår i hela håret som sticker ut. ( brukar gå till en annan som klipper mig och hon plattar alltid mitt hår och klipper det så då brukar det bli bra.)Men nu vart det ojämnt,

  Kommunikation är svårt…. Då jag tänkte en sak och hon en annan

 3. Maria

  Kag har råkat ut för frisörer som bara börjat klippa utan att fråga hur jag vill ha det. En manlig frisör sa jag till att jag vill ha volym i håret och han gjorde det helt rakt?! Skräckupplevelser. Så nu har jag inte gått till frisören på flera år. Och jag vågade inte klaga heller. Trevlig helg..

 4. Jenny

  Åh, håller med dig till fullo!
  Jobbar själv som frisör och jag tycker att du förklarar så bra! När jag diskuterar med kollegor mörker jag att många inte är med mig. De diskuterar fortfarande gesällbrev, mästarbrev, kurser som det viktigaste. När jag försöker säga att du lan ha alla utbildningar i världen men om du inte utvecklas och utövar nya saker i praktiken vad ska du då ha allt till? Jag tror stenhårt på att lyssna, bra konsultation, förstår varandra och att vi frisör idag inte alls måste vara allt i allo( perm, färg, klippa alla personer, brudar, smink) mm Jag tror stenhårt på att vårt yrke ändrad massor framöver. Att vi blir ”specialister” inom vissa områden och inte alls behöver göra allt som ”en frisör bör göra”. Utbildningarna kommer nog att ändrad framöver för att få fler att vilja jobba som det.
  Jag ÄLSKAR mitt jobb men vill egentligen inte alls kalla mig frisör. Jag vill jobba med hår op mitt sätt. Lyssna på kunden och skapa en bra relation. Inte placeras i ett fack och göra ”allt-i-allo” som en frisör gjorde förr.
  Tack för en toppenblogg! Du visar att man kan göra sin grej helhjärtat ❤️

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"