Hair

Hårvård för nybörjare

Hej fina ni!

Well, här läser ni om en kvinna som tagit några dagars semester – nej men ni förstår inte vilken känsla det är. Igår sov, åt och tränade jag – livets dag. Men äntligen fick jag tid, ork och lust att verkligen göra ett dunder-informativt inlägg al’a Elin – remember?! Som jag saknat att verkligen vilja sitta i 3-4 h för att få ihop ett inlägg, ta fram popcornen.

Jag får förfrågningar varje dag från vilsna flickor som inte vet vad man ska vårda sina hår med. För mig är det alltid svårt att tipsa, personligen vilka produkter som passar på grund utav att man måste gå igenom håret och ha en konsultation – på plats. Alltid när jag har nya kunder väntar jag till slutet utav behandlingen att ge en bedömning för det är en känsla man har som frisör, vad passar/vad passar inte?! Själva färgbehandlingen i sig är också avgörande, hur kommer den påverka håret?! Sedan är det kunden i sig, vad blir enklast att använda, vad är kunden villig att lägga ner på produkter?! Hur mycket för det kosta och vad för typ av märke kommer kunden tycka om – men framförallt: VAD passar håret och vilken hjälp kommer dom att ge?!

Att det är en djungel där ute, det vet vi. Men jag tror många som tittar in här ofta kommer kunna checka av detta men jag har även nya läsare som behöver ett par enkla tips på vägen. Därför tänkte jag göra ett inlägg för nybörjare: för er som vill få lite hjälp med vad är basic-produkterna man ska ha hemma. Sedan, jag kommer tipsa generellt och sedan får man använda informationen till sitt egna hår såklart.

SCHAMPO & BALSAM

Denna punkt är grunden för din hårvård. Många använder produkter från dagligvaruhandeln fortfarande och det innehåller bara massor med plastämnen, vatten och utspätt skit. Dom är gjorda för den konsument som vill känna det där SUPER-DUPER rena håret (pga alla silikonämnen), doftar också supergott och håret känns verkligen så friskt efter. Tyvärr så kommer den känslan hålla sig i en halv dag, sedan måste du tvätta det igen för att uppnå samma känsla. Släng alla falskor från TRESemmé, Barnängen och GLISS. Tanken är att flaskan ska ta slut snabbt så du köper fler, fler och fler. Håret blir superfett snabbt och täpper till all typ av kärlek håret har kvar att leva på. Jag är medveten om att viss hårvård är dyr men under åren har allt blivit bättre. Det finns bra schampon för alla plånböcker och du måste komma upp till mellan 150-200 kr för en flaska schampo. Men om vi tar t.ex Redken – ett stort bolag som alltid har bra priser på olika sidor på nätet. Lyko har nu 20% på Redkens färgschampo, en flaska kostar vanligtvis 220 kr och nu kan ni klicka hem flaskan för 159 kr (här-klick). Har man tajt budget, det finns alltid någon sida på nätet som har rabatter. Dyrare produkter är inte lika utspädda och räcker betydligt längre, det gäller bara att vänja sig att inte klämma ut halva flaskan i handen till en början.

<-Klicka till höger/vänster ->

Redken är en klassiker, enkel att förstå sig på och fungerar alltid. Dom vanligaste, enklaste och som passar flest personer är serier: TORRT HÅR (här)FÄRGAT HÅR (här) & EXTRA VÅRD FÖR SKADAT HÅR (här). Som jag sa innan, Lyko har nu 40% på stora flaskor (500ml) vardera på flera serier. Så du får alltså två stora flaskor för nu 359 kr (här) – PASSA PÅ!

Samma gäller med Joico, Kerastase samt Kevin Murphy – bara kika i snurran ovan!

Leave-in (här)Olja (här) Sprayolja (här)Anti-frizz (här)Styling (här)
Här har vi t.ex det jag använder!

LEAVE-IN

Håret måste återfuktas och skyddas efter tvätt. Oftast innehåller leave-in spray eller kräm UV-skydd, värmeskydd, återfuktande, mjukgörande och frissreducerande egenskaper. Det behöver håret för att kunna stå emot borstning, allt slitande vi utsätter håret för, väder/vind och framförallt värmeverktyg utav alla dess slag.

<-Klicka till höger/vänster ->

Joico K-Pak (här) har varit min klassiker under en lång tid. Man handukstorkar, sprayar i leave-in i hela håret – inte bara längderna. Vill man inte spraya i hårbotten direkt kan man spraya i handen och smeka på dom delar som är lite svårare, t.ex frampartiet (luggen). Jag tycker man kan lägga lite extra pengar på leave-in och olja för dessa två räcker betydligt längre än t.ex schampo. En ny favorit är System’s leave-in (här), den kostar lite mer än SÅ värd. Moroccanoil (här) doftar magiskt och är väldigt lätt i konsistensen, passar perfekt för tunna/fina hår.

OLJA

Direkt efter leave-in kommer olja. Det beror lite på vad jag använder för leave-in men jag brukar borsta håret direkt efter, med den bästa borsten (denna) – ni måste ha den hemma. Men ibland lägger jag oljan direkt efter leave-in och sedan borstar, man får lära känna sitt hår. Tänk vad som hjälper dig att slita SÅ LITE som möjligt på håret. Att borsta håret i vått hår är bland det skadligaste man kan utsätta håret för, en tanke att ha med sig. Olja är en produkt som är mycket tycke och smak men jag kan ge er några varianter som alltid fungerar.

<-Klicka till höger/vänster ->

Olja, älskade olja. Du använder en olja för att återfukta, mjukgöra och motverka att håret går av helt enkelt – bodylotion för håret helt enkelt. När vissa säger att dom inte använder olja till mig: då brukar jag fråga:
”Smörjer du in ansiktet varje dag?!
”Smörjer du in kroppen?”
Svaret är alltid JA och då brukar jag fråga:
”Men varför får inte håret samma kärlek?”
– Där går dom alltid hem med en olja. Jag använder olja i handdukstorkat hår, efter styling eller när håret blivit torrt och varje kväll innan jag går och lägger mig. Jag har den ståendes vid tandborsten så jag inte glömmer. Du lägger oljan i hela håret, pumpa ut lagom mängd (i förhållande till ditt hår). Börjar nedtill och jobbar dig uppåt, avsluta med luggen och frampartiet.

Men ni vet, min favorit olja for the moment är denna från System. Många förväxlar denna med Wella för dom ser typ lika dana ut – det är INTE Wella utan System. Ni finner den rätta HÄR (klick) *den finns inne i lager igen.

THATS IT:
Detta är grunden till din hårvård. Inpackning kan vara en bra idé att addera men pallar du inte det just nu, investera i en bra leave-in så länge. Bra hårvård är grunden till så mycket, till allt ska jag nog ta och säga. Dom flesta nya kunder jag har haft i min stol lägger alltid om sin hårvård efter besöket, går mer regelbundet till mig och färgar/klipper håret och faktiskt använder produkterna som dom klickar hem. Varför lägga massor med pengar på frisörbesök om man ändå låter pengarna rinna ner i avloppet? För att du ska kunna få den färg du vill ha måste håret vara i bra form, du sätter spelreglerna hemma genom hårvård och sunt förnuft till hårvård. Alla vet att plattas håret varje dag, utan varken skydd eller återfuktning – då kommer håret gå sönder och önskefärgen du vill ha kommer befinna sig lika långt bort som sommaren 2019.

Sedan tar det tid, det går inte att förvandla ett redan förstört hår genom produkter. Klipp av, färga om och starta om med nya produkter. Ett redan helt dött hår kommer aldrig bli sig likt igen. Med bra produkter kommer du kanske minimera att det går av ännu mer men ”reparera” gör ingen produkt. Många väljer att köpa bra hårvård när håret redan är förstört, det kommer inte hjälpa. Gå till frisören, starta om ditt hår – börja med ny hårvård och inom 1 år kommer ditt hår se ut som en dröm. Har du redan ett drömhår, se till att behålla det med bra hårvård. Som jag ALLTID säger: Alla har rätt till ett fint hår, allt går – det gäller bara att ta vara på det på bästa sätt.

Hoppas ni blev lite klokare och är det någonting som är otydligt, skriv bara – jag är här för ER! PUSS ❤️

Kommentarer

 1. Ann

  Hej Elin
  Vilket bra inlägg! Jag ska köpa schampo och balsam hos frisören vid nästa klipptid! Jag har under många år undvikit silikon för jag har trott att det är dåligt för mitt lockiga hår. Vad anser du? Ska jag sluta vara rädd för silikoner? Kan det t o m vara bra för lockarna? Har du annars tips på silikonfria milda produkter för lockigt hår? Har du provat Mr Smith?

 2. Therese

  System tillhör Wella koncernen så kanske därför förpackningarna påminner om
  varandra. Håller med om att SP by Wella Luxe Hair Oil Reconstructive Elixir är väldigt snarlik i förpackningen.

 3. Anna

  Hej. Tack för detta blogg inlägg..undrar dock en sak..när man lägger oljan i håret som du beskriver.. på morgonen och även kvällen..blir det inte för mkt olja i håret då och väldigt flottigt? Är det tänkt som en hårkur på natten som du sedan tvättar ur på morgonen eller ser ditt hår fortfarande fräscht ut?och produkterna du använder ser jag är mot färgat hår. Mitt är naturligt, funkar dom bra på naturligt oxå eller ska man välja nånting annat. Jag har fint hår som lätt blir platt upptill och fett efter 2-3 dagar. Har jättesvårt att hitta bra schampoo/ balsam .man vill gärna ha stora flaskor.tror du redken -beach envy kan vara bra? Den ska tydligen ge lite struktur oxå. Just nu har jag revlon uniq one som leave in och redken diamond oil och healing oil som håroljor.vad tycker du om dessasom håroljor/ leave in?

 4. Jess

  Hej Elin! Tack för ett fint inlägg. Det jag som har tunt hår får lite ångest över är just det här med olja och det har blivit fel förut då kag fått stripigt hår men jag kanske får jobba med mängden så ska prova mig fram.

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Hej!
   Men tusen tack 🙂
   Ja det förstår jag. Men du kan välja sprayolja istället som du sprayar i handen först och sedan applicerar. Börja alltid i topparna och jobba dig uppåt så den sista mängden hamnar mot hårbotten. Kram

 5. Emma

  Inte Elin men min dotter har lockigt Samt min svärmor..balsamspray/leavin spray funkar jättebra för dom för o dämpa frias o ge fukt Samt hårolja för glans och saltvatten spray för lite mer definition i lockarna
  Något ja märkt på min dotter är att det är viktigt o forma till håret när det är blött.inte föna o krama upp det emellanåt alla efter det torkar.hennes hår blir Frissigt om jag kammar det. Svärmor har max en extremt bredtandat kam för att reda ut hennes hår. För o återstyla håret brukar Ja på dottern trycka upp lockarna med först lite vatten o sen liten balsamspray. Lycka till 🥰

 6. Emma

  Fab inlägg o så sant. Ja köper schampo balsam nästan bara en gång /två gånger om året hårinpackning en gång i halvåret o färginpackning lite oftare. Sen ja började me frisör märken 🥰en olja ja älskar är davines så många andra gör mitt hår fett 🤔även om ja tar lite. Ja började faktiskt använda Maria nila är efter du tipsa Elin för flera år sen de är kanon 😃något ja upplever är att ett schampo o balsam alltid ger bäst effekt i början när ja bytt serie..o sen ger de inte håret samma Boost längre förän ja byter serie igen..kanske låter lite skumt men vet du vad de kan bero på 🤔

 7. Lena

  Hej,
  har ett tag använt schampo utan silikon men med sulfat, men hur är det egentligen med silikon, är det dåligt för håret? Och är det bättre silikon och sulfat i frisörschampon? Mitt hår är just nu blont, torrt, slitet och svårkammat, ska klippa det till axellängd. Jag använder bra produkter men har inte riktigt hittat rätt än, kan du rekommendera något?
  Tack för bra inlägg.

 8. Ebba!

  TACK för ett dunderbra inlägg!! Så tydligt och med superbra info. Har lite ångest över att jag börjar för sent med bra produkter HEHE men hellre det än att inte börja alls. Kram på dig!

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Ebba, det är aldrig försent att börja med bra produkter. Börja hos frisören, klipp av det slitna och därifrån bättre produkter 🙂 Stor kram

 9. Emma

  Hej Elin!

  Jag har gjorde balayage hos min frisör och gått från råttfärgat hår till blont. För att behålla färgen använder jag silverschampo och balsam från Kevin Murphy men om jag förstått rätt borde jag ha ett annat schampo innan silverschampot för att få håret riktigt rent?

  Jag kan isf ha ett vanligt schampo eller ska jag välja ett för färgat hår?

  Tack på förhand 🙂

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Hej Emma!
   Du har så rätt så. Jag använder alltid ett ”vanligt” schampo först – två gånger på raken och sista schamponeringen använder jag silverschampo. Om du tycker om KM så kan du använda vanliga ”Angel” eller ”Hydrate” först och sedan avslutar du med silverschampot.
   Kram Elin

 10. Päivi

  Hej ! Har du några tips om bra produkter till självlockigt hår ? Har volym så det räcker och blir över men behöver produkter som ger fukt, dämpar friss och definierar lockar. Tack på förhand.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"