My thoughts

Kan det vara IBS?

Set från Valerie, skor NIKE & väska MIU MIU!

Hej finaste ni!

När man är på semester får man alltid tid för reflektion, fundera över livet, valen man gör och även det man har gjort. Under semestern har jag funderat över mitt mående och att jag nog har svikit min kropp senaste sex månaderna. Jag har under hela mitt liv haft ont i magen, det började redan när jag var 14-15 år tror jag. Det har varit värre i perioder och rätt ok i andra. När jag var yngre fick jag tugga läkemedel innan och efter måltider för att hjälpa min kropp, det var så äckligt kom jag ihåg. Vissa delar av livet där jag pressat mig själv, olika omständigheter eller bara livets gång har bidragit till mer smärta. Jag har svårt att förklara smärtan:

 • Det är inte långt ner i magen så som mensvärk, det är mellan mitten och högt upp – ibland strålar det mot sidorna. Jag blir svullen som en tidig graviditet, magen blir stenhård och allt kring magen gör så fruktansvärt ont.

Under hela mitt liv har jag en metod som alltid fungerar för att få lite stopp på dom värsta smärtorna. Jag lägger mig ner raklång på ett platt golv, andas djupt som det vore min sista dag i livet – i ungefär 15 minuter. Den metoden har jag fått göra på restaurangtoaletter, hemma hos folk, på jobbet, flygplan etc. Ibland hugger det innan mat, när jag är hungrig, ibland under tiden jag äter eller när jag nästan ätit klart. Sedan kan det gå 1-2 månader med noll smärta och svullnad, hela mitt problem är riktigt oklart för jag kan inte sätta fingret på vad det är. Jag har testat det mesta med att utesluta vissa kolhydrater, bröd, laktos mm – det vanliga men jag känner ändå att jag inte får bukt på det.

MEN:

Jag (hårt ord) hatar att uppsöka läkare. Dels för att jag känner att jag inte är ”sjuk”, vad ska dom göra?! Dom kommer säga stress. Sist när jag klappade ihop så salongsgolvet och fick åka in till sjukhuset trodde dom det handlade om att typ: ”Du är nog gravid”…. Vilket gjorde mig vansinnig att ingen förstod. Vårdcentralen? Dom har nog värre saker att ha hand om. Läkare? Vilken typ av läkare kommer vilja ta detta på allvar? Vart ska man vända sig? Vilka typ av undersökningar ska man göra?

Det sägs att sjukvården i Sverige är bland dom bästa men av erfarenhet har dom bara velat ge mig lugnande piller, tuggtabletter, morfin eller andra smärtstillande/ångestdämpade preparat. Jag tänker inte ens ta i dom med tång, aldrig – helt emot det. Jag vet att det är fel av mig att inte uppsöka vård men vem fan ska jag höra av mig till?! Det vore enklare om jag hade ett brutet ben, ett dåligt födelsemärke eller en skottskada – ta mig rätt. Jag har något enormt emot sjukvården på något vis, har nog aldrig haft en positiv upplevelse från den genom åren. Förutom, plastikkirurgi – när jag fettsög mina lår. Aldrig varit med om ett så fint omhändertagande, helt sjukt.

Nu till saken, när vi var i Italien så fick jag nog. Jag orkar inte av smärtan mer, jag blir galen. Jag kände bara mig uppsvälld och jag kände knappt att jag kunde smutta på mitt vin för jag ville inte att folk skulle tro att jag var gravid. Jag vill knappt äta någonting för då vet jag priset jag får betala, men när jag blir för hungrig får jag lika ont. Jag började googla och söka ihjäl mig på detta, det närmaste jag kom var IBS. Dock var det rätt snurrigt vad man ska och inte äta, vem man ska uppsöka för vård eller vad som hjälper.

Jag behöver er hjälp…

Har ni någon erfarenhet? Känner du igen dig i mitt problem? Om ja: Vad gjorde du för att få reda på felet? Vem uppsökte du? Testade du något som funderade/eller inte?! Jag behöver vägledning, hjälp och lite pepp tror jag.

H J Ä L P ❤️

Kommentarer

 1. Anna

  Jag har precis samma!!! Många år. Min vän är läkare och hans fru sjuksköterska och dom hjälpte mig med en food map. Börja skriva upp exakt vad du äter och hur mkt sen börja utesluta olika saker.
  För mig blev det tre månader utan kaffe, pasta och bröd. Dag och natt på mående. Kan äta en liten portion pasta idag ngn gång i veckan och endast en kopp kaffe på morgonen. Äter och mer knäckebröd än mjukt bröd. Det är olika för alla men kan vara värt att testa. Min läkarvän trodde allmän känslighet och det i kombinerat med stress, sömn och tex kaffe och stora portioner blir fel för min mage. En så enkel lösning på ett problem jag haft i över 10 år.

 2. T

  Jag hade problem med min mage redan i tonåren, men jag hade problem med anorexi i tidig ålder så ingen läkare tog mig på allvar och jag levde ganska onyttigt i tonåren med pizza, Cola och pasta. Levt med flera olika sjukdomar inom psykisk ohälsa som senare visade sig vara en ordentligt biverkning på just celiaki. Jag fann en läkare som lyssnade och jag hade nog tur. Han skulle specialisera sig inom just magproblem, och började fråga mig angående min hälsa, både fysisk och psykisk. Tillslut fick jag hjälp. Det visade sig att jag antagligen haft celiaki sedan tidiga tonåren där diffusa symptom tidigare bara hänvisades till min anorexi. Specialistläkare som utförde gastriskopi blev arg på sina kollegor då insidan av mina tarmar var så pass illa skadade av allt gluten jag fått i mig under åren så dom var som glas sa han och det var inte så konstigr att jag alltid var sjuk, istället för fulla med flimmerhår som ska ta upp näring. Den läkaren räddade mig helt klart och nu nästan 8-9 år senare är jag på bättringsvägen. Jag stod på mig och fick hjälp av familj att få rätt hjälp. Du har säkert inte celiaki, men känner ugen mig i att inte gilla läkare och att känna lite…hpplöshet typ. Stå på dig och jag hoppas du får den hjälp du behöver oavsett vad det beror på.

 3. A-J

  Hej!
  Du har fått väldigt många tips om vad det kan vara. Ska erkänna att jag inte har läst alla.
  Men mitt tips är att det kanske kan vara ”fickor på tarmen” (Divertikulit) = jag har det.
  Känner igen symtomen som du beskriver. Tips: Ät gärna kokt mat, lättsmält mat gärna fisk, kyckling. Inget rött kött
  Lycka till!

 4. Mella

  Åh Elin, jag är såhär i perioder, man bruka lära sig vad som funkar och inte efter ett tag, men grejen för mig har varit matsmältningsenzymer!! Väldig ofta har vi för lite magsyra, inte för mycket som många tror, symtomen är liknande för både för mycket och för lite. Prova! Kommer inte vara nån Quickfix, men du kommer känna om det hjälper, och du kommer märka det på nr2! Holistic har matsmältningenzymer, är inte jättedyra, så värt ett försök! Kram

 5. Johanna

  Elin, jag kommer till dig för klipp och färg 21 aug. Kan ge dig alla mina tips då 🙂 jag har både IBS och Endometrios. Det du kan kolla upp är: Foodmap, Paleodiet, proibs/inolaxol. Dietist är inte ett dåligt alternativ heller. Om du har IBS visar oftast proverna inte på någon intolerans men du kan fortfarande vara ordentligt överkänslig, vilket kan lindras genom att utesluta olika livsmedel via Foodmap.
  http://alltomibs.se/wp-content/uploads/2017/02/fodmap-matlista-alltomibs-1702.pdf

 6. Ida Johansson

  Hej Elin!

  Jobbigt att du verkar ha sådana fruktansvärda problem med din mage.
  Jag har aldrig upplevt det du pratar om, men många av mina vänner beskriver det som du beskriver. De har då fått testa något som heter Herbalife Aloe Vera drink. Detta ska tydligen hjälpa mot inflammationer i kroppen och läka inifrån. Har några av mina vänner som testat detta som haft svåra magbesvär ( och de är annars väldigt skeptiska till allt) och de har blivit hjälpta.
  Kanske något att testa för dig 🙂

  Kram!

 7. Therese

  Hej!

  I samband med att jag blev utmattad för 4 år sedan drabbades jag av stressrelaterad IBS. Listade själv ut vad det var, då min mamma också har det men uppsökte läkare där de gjorde tester för att utesluta andra sjukdomar. Man kan få hjälp av bla dietist och en del läkemedel beroende på vilka problem man har för att klara vardagen vid dåliga perioder. Nu skulle jag säga att jag har så pass bra koll på vad min kropp mår bra av att jag inte alls ofta har dåliga perioder. Fuskar såklart ibland. FOODMAP är svaret om det skulle va IBS. Börja med att utesluta allt på listan och testa sedan dig fram på vad magen klarar av och inte.
  Lycka till! Kram / Therese

 8. Carro

  Går aldrig till vanliga vården förutom vid förlossning och om jag ev är döende, typ när njurarna ballade ur. Går istället den alternativa vägen (hokuspokus enligt sambon) Zonterapi, nervbane-och-blodcirkulationsmassage och Cupping. Hittade att jag är glutenöverkänslig genom zonterapin och börjar äntligen på ordning på facian genom dom 2andra metoderna. Tackar högre makter för detta efter år av magsmärtor, sömnbesvär och värk i hela kroppen. Vc skrev ut omeprazol och värktabletter… Sambon är den mest skeptiska människan jag känner men till och med han börjar ge med sig och förstå.

 9. Anna

  Ibs går ej att behandla… Bara undvikande i matväg förbättrar symptom.

  Hos VC kollar man ALLT för att utesluta, det enda ”diagnostisering” som funkar. (bajsprov hemma i kylskåpet, fett fräscht!)

  FODMAP har hjälpt mig massor. Uteslut en sak i taget och hitta vad som funkar för dig.

 10. Josefine

  Gå till läkaren! Jag hade fruktansvärda smärtor i magen i över ett år innan jag vågade gå till läkaren. Provade allt receptfritt som fanns, uteslöt gluten, socker och laktos men blev ingen skillnad. Det visade sig vara ulcerös kolit, en inflammatorisk tarmsjukdom. Efter medicinering mår jag hur bra som helst och kan äta nästan vad som helst och är så glad att jag gick till läkaren och stod på mig. Testa inte massa egna grejer, tro mig det kan bli värre. Ta hand om dig!

 11. Maggan

  Hej Elin! Jag har EXAKT samma sak som du. Jag gick till vårdcentralen och man måste gå igenom vissa steg för att de ska utesluta olika sjukdomar och oftast får man också göra en gastroskopi där de kollar ner i magen med slang ( super ofarligt). De stannade tyvärr på att jag har IBS och har stressmage vilket man måste gå till psykologen för. IBS har de inte forskat så mycket på och steget efter de är att man själv ska göra en foodmap och undersöka vad man kan äta och inte. Men de fungerade inte för mig så jag är lvar vid samma smärtor, har åkt in på sjukan för de trott jag haft blindtarms inflammation många gånger men bara visat sig vara smärtor och kramper men av vad?!!!! Jag är 22 år gammal och orkar verkligen inte gå runt såhär vill vända mig till specialist mwn ingen aning som du vad man ska göra nu. Jag håller tymmarna för oss båda.

 12. Camilla

  Någon annan har nämnt fodmap, vilket även jag rekommenderar. Jag fick hjälp via en dietist på sjukhuset (remiss från vc). Tror inte man ska mixtra själv med sånt här, bättre få hjälp av nån som kan/vet.

 13. Maria

  Någon skrev om järntabletter men se upp. Det brukar vara jobbigt om man har känslig mage. Har haft gallsten så du kanske ska be att få röntga gallan. Vill bara göra ett tillägg. Kram.

 14. Azra

  ELIN!! Har tacklats med samma problem hela livet och räddningen är Inolaxol! Köp i doseringspåsar receptfritt på Apoteket och kör en kur i 1-2 mån. Har hjälpt mig så mkt! (Och det är min läkare som tipsade om det!)

 15. Maria

  Jag har ibs och tar proibs från apoteket. Det är jättebra. Jag tycker du ska göra en undersökning där dom tittar ner i magen. Sedan kan man få tarmfickor som gör ont. Men tycker du absolut ska söka läkare och få ett svar vad det är. Kram och lycka till.

 16. Isabella

  Jag var med om liknande innan jag sökte vård. Jag gick dock ner i vikt också. Men trodde det var någon intolerans/IBS när jag sökte först till vårdcentralen.
  Vilket togs på allvar på en gång när dom fick se blodproverna och det visade sig tillslut vara den kroniska IBD sjukdomen Crohns sjukdom.
  Så sök vård! Jag hade kunnat gått obehandlad och det kunde blivit livshotande i framtiden.

 17. Alexandra

  Du får säkert massor av svar liknande mitt, men jag får exakt samma typ av magont som du. Som dessutom hjälper på exakt samma sätt som ditt, genom att ligga raklång en stund. Är liksom du galet trött på att ha så ont, och framför allt känna mig gravid och uppblåst. Det enda svar jag fått av sjukvården är att jag har magkatarr, och ska då äta omeprazol varje dag. Men det hjälper inte helt och jag börjar som du fundera på om det är IBS det handlar om. Jag hoppas det löser sig för dig! Kram!

 18. Evelina

  Hej Elin, brukar aldrig kommentera men känner att detta kanske kan hjälpa. Jag har sedan jag var liten trott att det är naturligt att få ont i magen när man äter mat. Har alltid behövt gå på toa direkt efter maten, blivit uppblåst, suttit med kramper in i halva måltiden. Jag prövade med allt, utesluta socker , gluten, laktos men inget hjälpte. Tills jag tillslut tjatade till mig ett blodprov på vårdcentralen som visade att jag hade zink och järnbrist. Efter en veckas ätande av zink o järntabletter försvann all min magvärk och jag kan äntligen äta vad jag vill utan att ligga med kramper efteråt. Så om du ej har tagit ett blodprov för att visa vitaminvärden så gör det! Gå till vårdcentralen och säg att du inte mår bra så borde du få göra det, stå på dig !
  Hoppas du får hjälp med din mage!

 19. Soffan

  Hej! Jag känner väl igen mig och har IBS. Den oerfarne kopplar ofta ihop IBS med att springa snabbt på toa och visst ballongmage. Men IBS är ju så bred, och man kan precis som du beskriver mer ha sådana där krampaktiga episoder av smärta som är över efter en stund. Jag har samma kort efter vissa måltider, smärta mitt i eller vänster sida av magen, sen alltid gravidmagefeeling/ballongmage. Det som hjälpte mig var att gå till en dietist. Visst jag var på vc först för att utesluta gluten och annat, men sen fick jag remiss till dietist och när vi tillsammans kunde kartlägga problemen hittade jag många ledtrådar. Ledtrådar jag inte hade kunnat hitta på egen hand då det inte fanns nån tydlig logik, vissa livsmedel i vissa kombinationer. För mig var det tex att visst fett och kolhydrater/stärkelserika livsmedel tillsammans var döden döden. Så typ pasta med ost – nono! Men tex kolhydrater och protein med enbart lite fett funkade finfint generellt. Och så hittade vi vilka livsmedel som var riskabla, och villa kombinationer som var mindre bra. Så prova en dietist, men kanske att du ska stå ut med ett läkarbesök innan och stå på dig. Man för vara lite påstridig tyvärr, men tryck på långvarig är besvär och hur de påverkat din vardag. Att börja skriva matdagbok är en fin start för att få koll på de där sambanden som inte är uppenbara! Lycka till, hjälp finns att få!!

 20. Malou

  Hej!
  Har haft liknande som i ditt fall men jag har haft turen att få det på nätterna, eller cirka 30 min upp till 2 timmar efter läggdags. Kunde inte röra på mig för att det var sådana sjuka smärtor för att efter ett tag kunna släpa sig till toan och få smärtattacker där. Hade sådant från liten ålder upp till 15 år, sedan började jag dricka en grönsak (Aloe Vera, som vilken grönsak som helst! Släkt med lök), som jag aldrig kommer att sluta med då mina besvär minskades avsevärt. Det tog lite tid men det var värt det och att alltid få i sig något som gör så gott för magen och kroppen.
  Nu har jag använt Aloe Vera (viktigt att det är från en bra tillverkare)
  Hoppas allt löser sig för dig!
  Kram

 21. Annica

  Hej, känner så väl igen din beskrivning hur jag haft från tonåren och fram till jag var ungefär 40 (är 48 idag). Jag har kroniskt magsår men sedan jag för cirka 8 år sedan började äta probiotika (i alla dess former, tabletter, fermenterad mat, kombucha et c) så har jag i princip inga problem. Prova med att börja med tabletter, det är en liten djungel men välj sådana med många olika bakteriestammar, t ex Innate (finns på greatlife). Ge det minst en månad och ät gärna surkål, kimchi (äter varje dag!) och drick kombucha så tror jag din mage kommer må mycket bättre.

 22. Anna

  Så som många ovan har skrivit så bör man utesluta läckande magmun, endometrios, celiaki (glutenintolerans), inflammatorisk tarmsjukdom m.m., och det gör man genom att kontakta vårdcentralen, som skriver remiss för undersökning med kamera i mage/tarm. Ibs skulle jag säga är en ”sista-diagnos”, dvs. man hittar ingen orsak men tarmen är irriterad. Ta tag i detta, lika bra att utreda ordentligt, så du kan få hjälp. Foodmap osv är bra hjälpmedel i väntan på utredning. Jag förstår motståndet till att söka vård, jag är själv sjuksköterska men HATAR att gå till vårdcentralen, upplever också att det är svårt att bli tagen på allvar…. Lycka till, och kör hårt!

 23. Felicia

  Hej!
  Har samma problem som du men min smärta brukar släppa efter 5 minuter, om jag sträcker på mig.
  Min mage svullnar alltid upp efter jag ätit och ibland får jag extrem kramp som börjar i magen och går ut över ryggen.
  När jag var liten så tog mamma sin knytnäve och gjorde motsols cirklar på min mage. Jag gör det än idag och upplever det som lugnande när det krampar. Pröva!
  Har även märkt att det är värst när jag ätit fet mat eller om jag inte äter regelbundet.

 24. sari

  ont högt upp till din vänstra sida är tydligen en sväng i tjocktarmen, alltså den svänger där😁 kommit fram till att jag lider av förstoppningsbesvär fast jag tycker att jag går på toa regelbundet🤷🏼‍♀️ gaser o annat sätter sig i tarmen. Tar en hutt Duphalac då o då, fast jag ska ta typ dagligen. Prova duphalac eller lactulos fast du inte tror att du lider av förstoppning, Det är min räddning iaf, Prova ngn månad iaf❤️

 25. Julia

  Googla på Ulceriös kolit.. har länge trott att jag haft IBS men detta har jag läst mig till och känner mycket igen mig i av de du skriver. Kan ha uppehåll på smärtorna i 2 år, sedan kan de komma från ingenstans, vilket är vanligt när man har detta.. läkarna vet inte vad jag har och har haft de sen jag va 17.. oändligt många akutbesök har de också vart. låt mig gärna veta om du tror de kan vara detta! Så jag vet att jag inte är galen.. ✨ kramar

 26. Elina

  Hej Elin
  Jag beskrev dina besvär för min sambo som är akutsjuksköterska det kan vara är gastrit (magkatarr) men då borde du tillsammans med din smärta även ha rapningar och sura uppstötningar, har du det?

  Min sambo tycker att du ska söka hjälp via din vårdcentral där en läkare gör en bedömning av dina symtom.

  Dina besvär stämmer även in på ett bråck på övre eller undre magmunnen om så är faller så Syns detta direkt på en gastroskopi.

  Hoppas verkligen att du får bukt med dina problem!

 27. Jenny

  https://magotarm.se/blog/2017/01/hennes-ibs-visade-sig-vara-endometrios-%EF%BF%BC/

  Många har skrivit till dig, jag tror det kan vara en blandning. Tar tid för kroppen/tarmen att läka sig när den är inflammerad/irriterad. För mig är det laktos/ägg och Endometrios och PCOS som spökar.

  Jag känner med dig, har inte blivit lyssnad på, men hoppas du kommer fram till en lösning som gör det bättre för dig.

  Det finns ingen quick fix. Mitt första tips är sluta med laktos och låt tarmen läka sök sedan till gyn för koll om cystor/ärrbildning.

  Hoppas du hittar din lösning!
  Jenny

 28. Rebecka

  Hej Elin! Jag har IBS och det som verkligen har hjälpt är att äta enligt fodmap. Det är forskare i Australien som har forskat fram vilka livsmedel personer med IBS reagerar på. Det finns en jättebra app från Belly balance tror jag dom heter där man kan söka på livsmedel och se om det är okej (grön) okej i begränsas mängd (gul) eller ett livsmedel som man kan reagera på (röd). Till att börja med utesluter man allt gult och rött i en period och sen får man prova ett livsmedel i taget och se vad som fungerar. Jag vet tex att det värsta för mig är lök, sötningsmedel, broccoli, blomkål och cashewnötter. Bröd, pasta och sötsaker är också sådant jag måste begränsa. Mår också mycket bättre när jag inte äter kött utan bara fisk och vegetarisk mat. Tips är att kontakta en dietist och få hjälp att lägga upp en plan.

 29. Amanda

  Jag upptäckte för några år sedan att jag var allergisk mot kött. Hade så testat mig för gluten, laktos (utan resultat) testat att utesluta det ena och det andra. Men nepp, kött var det tyvärr. Tänkte på det när jag såg er charkbricka för blev så avundsjuk eftersom jag aldrig kommer kunna äta det 😅 Men prova att skippa köttet, numera finns det ju superbra substitut. Hoppas det blir bättre. 🙂

 30. Amanda

  Hej!
  Jag hade problem med magen i 10 år innan jag fick reda på vad som var fel (Crohns) och hjälp. Trots att jag sökt vård upprepade gånger för mina besvär. Mina upplevelser av vården har varit riktigt dåliga men även riktigt bra. Men idag känner jag att det var så onödigt att dra ut på lidandet i flera år när jag visste att det var något fel. Jag skulle ha satt ner foten och krävt en bättre utredning av besvären! Så mitt råd blir: Sök hjälp och stå på dig, livet är för kort för att ha ont i magen! Och det finns vårdpersonal som verkligen är duktiga på sina jobb och vill hjälpa! 😀❤️ Sök till vårdcentralen och berätta allt, be om att få ta relevanta prover för att utesluta allergier osv. I mitt fall hade det varit bra att ta ett kalprotektin prov (vilket inte gjordes på många år tyvärr).

 31. Pauliina

  Jag hade likadant i 4 år innan jag fick så ont att efter 36h (de stegrade varje gång med hur länge de gjorde ont) fick uppsöka läkare akut. Gallsten va min dom. Nu har jag tack och lov opererat bort den men kan fortfarande inte äta för fet mat. Lycka till!

 32. Anna

  Gå till vårdcentralen och gör testet, inte hemtest. Om det visar på glutenintolerans behöver man få en remiss för gastroskopi och om det visar sig vara celiaki får man hjälp av en dietist.

 33. Mila

  Hej Elin, jag och min kollega har exakt samma problem (vi jobbar som frisörer) jag får ont nästan dagligen på jobbet och exakt samma ställe som du beskriver, jag får så ont ibland att jag känner mig svimfärdig och den uppblåsta magen ska vi inte nämna… Både jag och min kollega får hela tiden tänka på att inte stressa eftersom jag upplevt att jag får ont när jag blir stressad och äter för snabbt 🙁

 34. Sara

  Känner igen mig, jag har inte gått på utredning heller men börjat äta till viss del enligt IBS-råd (fodmap-diet) och det har gjort stor skillnad. Framförallt blir det väldig tydligt när jag äter ”fel” saker vilket gör att jag litar på att det är rätt för mig. Jag är inte superstrikt men försöker äta enligt detta:
  – laktosfritt (ostar, smör går bra)
  – glutenfritt
  – ingen lök, vitlök (man kan ersätta med salladslök/vitlöksolja om man lagar själv)
  – inga bönor, sojaprodukter

  Sen ibland som du också skriver verkar jag kunna äta ”vad som helst” utan att något händer. Kanske prova att kontakta en läkare via vårdapp, så har du en ingång. Eller skriv på mina vårdkontakter.

 35. Lisa

  Hej Elin,
  Jag har varit exakt precis som dig. Jag har däremot testas, haft kameror både ner och upp. Kollat gallan och allt annat de kan hitta på som kunde vara fel, inklusive att en läkare var övertygad att jag hade ätstörningar. Vilket jag inte har, vill äta men kändes som glas skärvor I magen.

  Fick sluta med all gluten, hårdstopp. Losec under en period för att lugna. Men sen bra fibrer vilket är svårt med gluten stopp. Mjuk mat som är ganska trist. Dvs ingen chark eller starka saker. Visste du att det absolut värsta du kan äta är röd paprika tex? Super starkt även om det inte smakar starkt. Beställde gluten fri havre från USA för att göra gröt tex med hallon. La I chia frön. Chia pudding på cocosmjölk. Etc super för magen. Milt milt.

  Sen slutade jag också med normala mjölk produkter. Det räcker inte med laktosfritt. Det är fortfarande komjölk som är behandlat. Kör helst på mandelmjölk. Försök hitta den renaste alternativ mjölken som finns utan socker, det är svårt. Många har väldigt många tillsatser. Jag klarade faktiskt att hålla en kaffe med mandelmjölk. Espresso, inte brygg. brygg är katastrof.

  Dra ner på råa grönsaker under en period, väldigt tufft för en redan arg mage. Skall du äta äpple gör det separat från annat, men typ Max ett om dagen. Det är ok med äpplemos på gröt. Men klara soppor är kanon. All protein är ok egentligen I små mängder. Inte för hårt stekt eller fett. Ägg kan vara lite gasigt. Nötter är dina nya bästa vänner. Alla former. Lök är inte bra. Du kan klara vitlök och tillagad lök senare. Men inte nu. Rå lök kan di tyvärr vinka hej då till.

  Ingen läsk eller bubbel vatten. Försök få I dig en mint te på kvällen.
  IBS är en diagnos läkarna ger när de inte vet vad det är. Ett svart hål man får ta hand om själv.
  Lycka till! Detta hjälpte mig på rätt fot igen. Jag var helt slut innan och ingen hitta något fel egentligen.
  Vet hur fruktansvärt du har det och hur lite omgivningen förstår av det. Det går att lösa. Du måste bara städa upp din kost. Tyvärr älskar vi alla en amazing chark och ost bricka, ibland kan man fuska men först måste du ha varit I balans länge. Just nu får du nästan se dig själv som en med beroende. Du måste bryta många vanor. Det är super super tufft.

 36. Sara

  Hej!
  Har själv haft mycket problem med magen med liknande smärtor, oboehag men hade även tarmproblem(akuta toalettbesök). Har tagit tag i problemet själv då man enligt min erfarenhet inte få så bra hjälp på vårdcentral. Jag har iaf uteslutit gluten helt ur min kost. Jag har blivit så mycket bättre i magen även om jag fortfarande har en känslig mage. Var extremt känslig mot laktos förr men detta har också blivit bättre sen jag uteslöt gluten. Har man magkatarr kan man ju också få de problemen du har. Ont när man äter, ont när man inte äter. Har själv haft det så iaf(om det nu var magkatarr jag haft halva livet) Detta har iaf blivit extremt mycket bättre sen jag slutade med gluten. Visst kan det kännas trist ibland att behöva avstå från goda grejo men det finns ofta bra glutenfria alternativ och för mig är der värt att avstå för att slippa magont/magproblem.
  Hoppas du får ordning på det!

 37. Petra

  Känner verkligen igen mig. Fått NOLL hjälp av läkare. (Besök gynekolog, du har inga problem med magen osv. Sökte senast i januari 2018, fick tid för gastroskopi i SEPTEMBER… hade då börjat självmedicinera och det var hanterbart så avbokade gastroskopin.) För min del tror jag själv att det är magkatarr som kommer och går. Jag äter omeprazol i princip året runt vilket funkar för det mesta. Ibland får jag brutala skov liknande det du förklarar. Det enda som funkar då (förutom att åka raka vägen hem och lägga sig och hoppas det blir bättre) är meditation. Alltså gå in i mig själv, djupandas osv. Hoppas du får bukt med det <3

 38. Lynn

  Låter som om det kan vara IBS. Jag har själv diagnosticerats med det för snart 20 PR sedan. Det enda som hjälpt är Fodmap metoden.

  Kontakta Dietist Sofia Antonsson som tog Fodmap metoden till Sverige. Jag känner henne personligen och kan garantera att hon är väldigt duktig på just IBS.

  Hoppas att du mår bättre snart!

 39. Helena

  Känner igen mig i mycket av det du beskriver, har haft ont i magen i ”hela mitt liv”. Har ätit mer eller mindre laktosfritt i snart 20 år men det räcker inte, men blir inte klok på vad jag mer ska utesluta. Tänker att det kan vara IBS men kommer aldrig riktigt igång med någon riktig kostförändring då det känns som att jag måste avstå så mycket som jag tycker om. Skulle vara lättare om jag visste vad och att det skulle hjälpa. Jag blir bara trött och rådlös då en del säger kött, andra lök eller gluten eller alkohol eller kaffe etc etc. 😉

 40. Frida

  Jag hade samma smärta som du och vet precis vad du menar med att sjukvården inte tar en på allvar. Efter många många besök på olika vårdcentraler så kom jag till Sophiahemmet och ultragyn. Där visade det sig att min sköldkörtel under producerade så jag fick börja äta levaxin. Jag har inte haft några problem med magen på två år nu 😃det är bara ett litet blodprov som behövs för att se om sköldkörteln gör sitt jobb. Lycka till!

 41. Anna

  Hej! Jag rekommenderar verkligen att uppsöka läkarvård. Vänd dig till vårdcentralen och be om att få remiss till specialist. Be om att dem gör en utredning och berätta att du inte kan ha det så här längre. Jag har en tarmsjukdom och går hos Stockholm gastro center, rekommenderar verkligen! Fantastiska läkare och sjuksköterskor som verkligen förstår vikten av att patienten känner sig trygg och väl omhändertagen. Lycka till!

 42. Liv

  Jag har haft problem med IBS sen jag var ungefär 15 år, dvs i över 10 år. Känner igen mig i din beskrivning. Det som är A och O för mig är att äta på regelbundna tider, och om man ej har möjlighet att äta exakt 12 så käka en banan lite snabbt. Att äta flera men små mål om dagen, då det blir för mycket för magen att processa när man äter mycket. Jag undviker lök och baljväxter samt i viss mån även laktos och kött i stora mängder. När jag följer dessa knep försvinner smärtan mestadels men en kanonhård ”gravidmage” varje eftermiddag/kväll kommer jag nog alltid att ha tyvärr… Men så länge jag är smärtfri är jag glad💛 Prova tipsen ovan så hoppas jag innerligt att det hjälper för dig också! Kram!

 43. Marjukka

  Hej Elin, jag har endometrios och har samma problem med min mage (den svulnar och blir stenhård, jag har ofta ont i magen osv.). Jag har varit i kolonoskopi men min läkare hittade ingenting utan det var min gynekolog.

 44. Erika

  Hej, kan vara IBS eller något annat tarmrelaterat som ställer till det för dig. Jag har IBS och är allergisk mot histamin, histamin finns i olika mängder i olika mat men lätt förklarat finns det i all mat men mest i chark och fisk. Jag kan gå på toaletten 10 gånger på 20 minuter efter att ha ätit något som min IBS mage går igång på. Då ligger jag dubbelvikt och är helt kallsvettig.

  Sök läkare och berätta om dina besvär. Lämna ett avföringsprov och se hur din ”sänka” i tarmen är. Förra året var min sänka i tarmen skyhög och de trodde jag hade chrons 😭😭😭😭

  Jag äter en bra probiotika och cellenzymer som hjälper magen och tarmarna.

  Kram till dig och hör av dig till sjukvården. De finns för att hjälpa oss.

 45. S

  Jag har exakt samma problem och varit och kollat upp detta och gjort alla utredningar man kan – utan att hitta något. IBS är vad jag förstått det en diagnos man får när man inte hittar någon “allvarligare” underliggande mag-tarmsjukdom eller kan fastställa annan diagnos. Kramper, hugg, känslighet mot olika livsmedel tex livsmedel med mycket fett tex grädde men även gluten mm) tillhör min vardag dock får jag endast hugg i stressiga perioder i mitt liv.
  Jag hade iaf gått och kollat detta (privat sjukvård om du ej har förtroende för den ”vanliga” sjukvården).
  Finns ett läkemedel, egazil, som jag har tagit i perioder när de varit som värst som löst kramperna i magen och minskat svullenheten.

  Andra tips på att minska kramper i magen som fungerat för mig är:

  Massage: Hur löjligt de än låter så hjälper det att massera magen lite lätt. Du sätter ”igång” tarmarna genom massagen vilket lindrar gaser som ofta ger upphov till kramper.

  Värme: Antigen en vetekudde eller duscha med varmt vatten på magen.

  Äta regelbundet: Att äta regelbundet hindrar min mage från att krampa. Missar jag tex lunch och sen äter senare så blir magen kaos. Kramp och illamående slår till direkt. Först är man jättehungrig och efter ett par tuggor börjar magen krampa även fast jag är hungrig. Känns ibland som jag har ett ”hål” i magen som jag måste fylla med mat..

  Har testat allt genom åren (haft problem sen jag var 12-13 är och även åkt in akut med kramper)

  Hoppas något kanske kan hjälpa dig 🙂

 46. Frida

  Känner igen mig i delar av vad du beskriver, har inte haft lika smärtsamma magsmärtor men har också haft perioder där min mage blivit uppsvälld och öm osv. Jag började för snart 3 år sedan att utesluta kött mer och mer, och det har verkligen hjälpt! Jag äter däremot fortfarande fisk så är endast flexitarian men att utesluta fläsk, kyckling och rött kött har verkligen gjort susen!
  Om du som jag, aldrig tidigare tänkt att du kan sluta äta kött, börja helt kravlöst att bara byta ut köttet i en maträtt till att börja med. Och så trappar du bara ner på köttet successivt, tillslut kommer du inte tänka på det längre 🤗 Jobbar på att utesluta fisk också, men blir oftast bara fisk när jag är på restaurang iaf.

 47. Sofia

  Gå till en kinesisk akupunktör! Måste vara skolad i kinesisk lära, ingen snabbkurs här. Jag kan berätta allt vid nästa gång vi ses.

 48. J

  Låter som ibs.. jag hade jätteproblem men det blev så mycket bättre med fasta matrutiner/mattider. Även att utesluta gluten och köra glutenfritt! 🙂 sen kör jag laktosfritt när det ska vara stor mängd, tex matlagningsgrädde / fil. Värt att testa!

 49. Catharina

  Hade samma problem. Gör en gastroskopi! Jag gjorde det och fick diagnos matstrupskatarr. Fick äta medicin i 2 veckor och har inte haft problem sen dess! (Gjorde detta för ca 7 år sedan)

 50. Anna

  Hej Elin! Jag tycker du ska gå till vårdcentralen och ta ett blodprov för glutenintolerans. Jag har haft samma symtom som dig och det visade sig vara celiaki (glutenintolerans). Du måste dock äta gluten för att testet ska visa på antikroppar mot gluten. Kram

 51. Nathalie Dahlèn

  Jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Har sedan flera år tillbaka haft ont i magen nästa dagligen mitt i magen som strålar mot sidorna. Sedan ett år tillbaka har jag ätit vegetarisk kost med få inslag av fisk och det är som en helomvändning. Från att ha haft ont i magen dagligen till att kunna äta utan smärtor. Så tips testa att utesluta kött ❤️

 52. Frida

  Glutenintolerans?

  Vården kollar upp det med blodprov + ev gastroskopi. Viktigt är att inte utesluta gluten innan provet för då kan det bli missvisande.

  Är man glutenintolerant brukar magen heller inte tåla mjölkprodukter förrän efter ett tag igen. Men googla symptom och sök vård.

  Jag fick ibland såna magknip att jag fick lägga mig ner o inte kunde gå men lärde mig att andas lugnt och att det går över på 15min. Efter 1år av konstig mage på alla sätt googlade jag och insåg att alla symptom stämde. Sökte vård och fick diagnos och är sedan dess glutenfri och mår bra! Fick dock sluta med mjölkprodukter i 3v men sen funkade det igen. Lycka till!

 53. Lisa

  Känner igen mig med smärtan och att jag nästan alltid måste ha lite mat i magen annars blir det illa. Får Jag en magsjuka är det en himla kamp och komma tillbaka med att kunna äta utan att jag mår illa och att det gör ont. I vissa perioder har jag fått ligga ner och ätit mat för att ens kunna stå upp på grund av smärtan. Det som hjälpte mig var ett kostråd via fodmap. Man undviker i början massa livsmedel för att smyga in lite i taget för att komma på vad det är man reagerar på. Jag kan inte äta lök eller vitlök och äter glutenfripasta men kan äta gluten i vanliga fall, det är bara när det blir för mycket gluten som det gör ont i magen.
  IBS är en väldigt luddig diagnos, typ något man får när man testat allt men hittar inga fel. Har aldrig fått bra hjälp av läkare utan det är egen research av fodmap och ibs som hjälpt.
  Kolla upp fodmap, det skadar inte att testa några månader, sen förvärrar stress såklart allting också 🙂

 54. Anna Molitor Griberg

  Hej Elin det kan vara IBs men jag har haft mycket magkatarr i mina dagar och ätit oprasol / losec .
  Mycket ont i mellangärdet och ibland strålar det ut mot ryggen .
  Jag äter dessa i dag är helt problem fri
  Holistic Lacto vitalis PRO varje morgon och Holistic cellenzym innan varje måltid . Prova dessa kram

 55. S

  Jag är också lite ” anti söka sjukvård”.
  Jag har haft exakt samma problem som du. Det började med att jag uteslöt laktos precis som du och det blev lite bättre med svullnaden i mage . Gick till doktorn tillslut och fick diagnos IBS, jag gjorde redan ” allt” man skulle men min IBS vart inte bra ändå.. Det vart allra bäst när jag slutade äta kött och ägg osv. Ägg var en stor bov till mina magproblem, har insett jag inte tål ägg alls., Min mage tål helt enkelt inte alla gaser och det stora jobbet det krävs för den långa tarmen att smälta och processa köttet. Fick lära mig sen att kött ruttnar i magen innan det hinner komma ut, så inte konstigt det blir jobbigt för magen. Numera äter jag mycket fibrer, dricker mycket vatten, massa frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och mer potatis än pasta även om jag älskar pasta. Och bröd äter jag som vanligt då jag älskar bröd😍 Och ganska mycket mat åt gången, äter 3 mål om dagen, samt tränar 3-4 gånger i veckan så tarmen får rörelse. Är HELT problemfri från IBS besvär som jag ändå trasslat med i 10 år innan.

  Pröva det ett tag och se om det blir bättre? Kan vara värt ett försök 🙂

 56. Andrea

  Hej Elin, sorry för langt inlägg, men det skulle kunna vara gastritis, alltsa inflammerad magsäck. Jag har i flera ar kämpat med magproblem och efter manga turer till olika läkare sa har man kunnat konstatera att nedre delen av min magensäck (där den gar ihop med tolvfingertarmen) är kroniskt inflammerad. Min magsäck läcker syra ner mot tarmen och det är detta som gör ont. Jag maste äta ofta, för smärtan kommer ofta om jag inte har nat i magen (alltsa nat som kan stoppa upp syran fran att ”rinna” ner i tarmen, mkt enkelt förklarat). Min smärta sitter ofta i mitten av magen och till vänster och är ibland brännande, sugande, pulserande smärta. Jag blir även illamaende och magen kan bli stenhard och svullen. Det ENDA som hjälper är att lägga sig raklang ner nagonstans, precis som du. Anledningen till att det hjälper, är bl.a. för att trycket ner mot tolvfingertarmen lättar. Det finns mediciner, som pantoprozol, men jag kan inte rekommendera dem. Det hjälper ett tag, absolut och om man har akut gastritis är det säkert bra att ta en kur med mediciner för att fa bukt med det. Men om man har kroniska besvär sa hjälper tyvärr bara en dietomställning. Vilket, ursäkta spraket, suger fruktansvärt mycket. Jag skippar all form av koffein (inget kaffee, te eller cola), all form av alkohol (framförallt mousserande vin vilket är det absolut värsta du kan utsätta en gastritismage för), kolsyra, frukt, inklusive fruktsafter (jepp! manga frukter, speciellt äpple har mkt syra), fet mat, för stark mat… etc. Man far testa sig fram för att se vad som funkar. Men du skulle kunna prova en manad att skippa alkohol, kaffee och kolsyra och se till att äta lite och ofta. Det skulle kunna hjälpa! jag vet, det later väldigt trist… och det är det ocksa. MEN, att inte besväras av ständiga smärtor som gör att jag maste avbryta allt jag haller pa mig och lägga mig ner och djupandas är SA VÄRT det. Jag önskar dig verkligen lycka till, jag vet exakt hur vidrigt det är med magbesvär som man inte vet var de kommer ifran och hur man kan lindra. Allt gott / Andrea

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"