My thoughts

Är det ”coolt” att vara superhjälte på kroppens bekostnad?!

Hej fina ni!

Här har man haft semester och kommit igång med jobbet ordentligt och vad får man för det: jag har blivit förkyld. Jag kommer inte ihåg senast jag var det, har hållit mig till andra åkommor men just snorig näsa, feber och hosta är ett av det värsta jag vet. Hellre att man får lida kort tid och sedan bra igen, gaaahhh. Som tur var så kände jag igår eftermiddag när jag hade min sista kund att jag blev låg och varm. Då hade jag redan avklarat tre dagar, 12h pass för veckan så alla kunder var nöjda och glada. Jag hade dock massor på schemat torsdag och fredag men jag fick ställa in nästan allt. Jag hade lovat en kund att sätta i några Hairtalk slingor i morse och jag skulle ändå laga en nagel i stan så det fick bli min aktivitet idag.

Jag skulle gästa en podd imorgon och ha möte med revisorn men jag klarar inte av det, fan…

Intagit några av dessa idag och kroppen bara värker, hur mycket tycker man synd om sig egentligen – deal på den. Vet ni, för några år sedan skulle jag ånga på som vanligt – oavsett hur jag mådde. Jag har arbetat både med feber, förkylningar, kramp i muskler, inflammation i benen, när jag fått ångest-attacker, kräkts utav utmattning och gjort allt för att dölja det. Jag såg det som någon typ av ”cool” egenskap att jobba oavsett mående. Att visa alla att jag jobbar övertid, hela tiden och leker någon typ av superhjälte. Idag tycker jag det beteendet är det mest dummaste man kan göra mot sig själv och framförallt , människor som är i din närhet. Vad kan vara häftigt att döda sin hälsa för jobb? kom igen…

Med åren blir vi klokare och tänker betydligt mycket mer på konsekvenser och man bryr sig mindre och mindre om vad människor tycker om en. Jag tyckte att mitt dåliga samvete av att jag bokat om en kund för att jag mådde dåligt var värre än sjukdomen själv. Det var inte så längesen jag fick boka av en kund för att jag mådde dåligt och gick hem efter halva dagen. Den kunden blev riktigt lack på mig och valde att tacka för sig för gott hos mig, efter flera års relation i stolen. Självklart gav jag henne flera olika tider, tider jag inte ens hade men jag skulle komma in på dagar jag inte jobbar på salongen för hennes skull. Men det passade inte henne för hon ville vara fin till helgen.

Men vet ni, låt henne. Jag får dessa typer av situationer ställda till mig utav andra frisörer runt om i landet där svaren är svåra att sätta ord på. Jag vet inte om det är någon slags rättighet att få sitt hår fixat? Vill inte kunden att personen som sätter kemiska blandningar i håret, personliga tekniker från kropp och själ – ska vara pigg för jobbet?! Diskussionerna är många om vad som är rätt och fel, där kan man nog bara själv sätta gränsen. Men jag har lärt mig, den hårda vägen. Man måste vara fysiskt och psykiskt stabil för att arbeta. Det finns inget viktigare än dig själv och personer som ifrågasätter varför du väljer din hälsa före pengar/jobb – dom borde sluta vara i ditt liv. Det är just därför jag valt att vara helt fri, egenföretagare och valet vem som sitter stolen är min. Det har varit mitt fokus från dag ett när jag startade bolag.

Så till er som får ångest att vara hemma från jobbet när du mår dåligt, HA INTE DET. Vila upp dig, försök att inte vara en superhjälte på din hälsas bekostnad – den kommer ändå sänka dig ännu mer i slutändan. Blir folk arga, men låt dom. Tappar du pengar, men vill du tjäna in dom på en kropps om inte orkar?! Pengar kommer och går… Alla kämpar med det tuffa som livet sköljer över oss med redan, gör det inte svårare än vad det behöver vara.

Jag såg att vi hade våffelmix i skafferiet, det ska jag göra nu. Vila upp mig ordentligt i helgen och förhoppningsvis är jag redo för kunder igen på tisdag. Ta hand om er ❤️

Kommentarer

  1. Ann-Sofie

    Bra att du är rädd om dig! Hur ska vi annars leva om vi inte har hälsan?
    Det är ingen som tackar en ändå till slut om man skulle möta väggen. 💕

  2. Sofia

    Härligt inlägg! Får alltid ångest över att vara hemma. Har två barn som ibland, SÅKLART blir sjuka.. sambon har också svårt att vara hemma, så man försöker skaffa barnvakt av mormor, farmor, faster osv. Men EGENTLIGEN vill JAG ta hand om mina barn, mitt febriga lilla barn som man försöker få hjälp att passa?! Helt sjukt. Ångesten över kunden som skulle på något i helgen osv … men vad är mer viktigt än sitt barn <3 börjat tänka mer på MIG & min familj, kunder som inte förstår är inte kunder att ha ❤️ Kram!

  3. Martina

    Jag har lärt mig den hårda vägen, krigat på diverse arbeten men inte fått något för det. Jag har slitit häcken av mig i många år som arbetslös, men det har aldrig varit tillräckligt, hur väl jag än har skött mig, velat ha ett jobb men då jag har nedsatt arbetsförmåga, hög stresskänslighet och blir snabbare tröttare av människor, höga ljud orkar jag inte lika mycket som normala. Har jag inte klarat av stress och press(vem gör egentligen det). Men det är inte förens nu, på ”sista försöket” en arbetsgivare/chef lyckades se potential i mig. VÅGADE tro på och investera i mig, trots att det innebär bidrag för att anställa mig och att jag inte kan fungera fullt ut. Så har jag numera fått fast anställning. Äntligen ett jobb där jag accepteras för den jag är, får arbeta i mitt eget tempo och äntligen känna mig hemma, vara omkring dom bästa arbetskollegorna och chefen+ få tid det jag älskar =boxning. Det är skillnad på chefer och chefer säger jag bara. Han ser alla, anställda, kunder från företag, vanliga kunder.Den bästa arbetsplats jag har varit på – till och med att jag struntade ha semester(ingen träning och kände att jag gjorde mer nytta på jobbet än hemma) och nu har drygt tre veckor gått. Jag förstår att det är svårt att bryta upp, lämna den ekonomiska tryggheten men inget arbete är värt att prioritera bort sin hälsa för. Med detta sagt ville jag bara säga att ingen kommer tacka oss för att vi vrider ut och in på oss för att uppnå det kravs som ställs på oss. Gå över lik för att prestera på jobbet. Tar något mer energi än vad det ger, oavsett vad – bryt upp. Vår hälsa kommer i första hand!

  4. Helen

    Jag håller med dig Elin, är man sjuk då ska man vara hemma. När jag var yngre hade jag en sjuklig arbetsmoral, gick till jobbet med både feber och migrän..ja allt för utom typ maginfluensa. Det är INTE värt det, ingen kommer tacka en för det. Nu idag så ser jag hur egoistiskt det är, inte snällt mot kollegor att gå förkyld till jobbet, även om man själv känner sig ”helt okej” så finns de ju de som nappar tag i bacilusken direkt och blir liggandes i influensa…respektlöst mot sig själv och omgivning.

    smittoperioder skulle bli så mkt kortare om folk kunde stanna hemma.. its a win win situation

  5. Annie

    Jag (som kund) känner typ prick tvärt om! Hade inte velat komma på någon typ av behandling om den som skulle utöva behandlingen var uppenbart sjuk! Är ju inte ovanligt att man fixar sig inför ex en resa och att sätta sig i frisörstolen och frisören är snorig och febrig, nej det hade jag faktiskt blivit mer irriterad för än om frisören avbokade (vilket jag tycker man bör!). Vill frisören ändå jobba trotts sjukdom skulle jag uppskatta om jag fick info om detta i förväg så att jag kan avboka om jag ex ska iväg på resa kort där på och ej vill bli sjuk. Eller egentligen gäller ju detta många situationer, uppskattar inte heller att kollegor på jobbet tar med massa baciller till avdelningen (och dessutom typ vill ha beröm för hur duktiga de är?). Nej tycker verkligen man ska stanna hemma om man är sjuk; både för sin egen och andras skull <3

  6. Mikaela

    Viktigt att lyssna på kroppen!❤️ Jag är en sån som jobbar fast jag är förkyld. Jobbar på kontor och blir inte så påverkad av en förkylning som många blir. Jag jobbar på men håller mig för mig själv. Det ska också vara okej tycker jag, men upplever då ofta många tycker att man minsann ska stanna hemma.

  7. Anna

    Så bra och viktigt! Har så svårt att hantera det dåliga samvetet när jag behöver ställa in jobb eller annat för att jag mår dåligt men jag jobbar på det och det går bättre och bättre. Försöker komma ihåg att ingen kommer tacka mig för att jag kör slut på mig själv, och blir nån arg är det deras problem… vad tråkigt att din kund tog det på det sättet men det säger väl mest om henne. Krya på dig och ha en skön helg!

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"