BusinessHairMy thoughts

Rätt inställning! Varför blir jag aldrig nöjd med mitt hår?

Hej finaste ni!

Åh, veckan har börjat hur bra som helst – FÖRUTOM att jag fått en vagel i ögat tror jag. Tvättade av mig sminket igår och kände den där smärtan i ögonvrån som inte är rolig. Min morgon började med ett möte hos revisorn, alltid lika trevligt men också ”back to school” för man vill ju göra rätt för sig och det känns lite som ett kvartssamtal. Jag har förvisso världens skönaste revisor och det underlättar. Nu sitter jag och eldar på tangenterna för fullt och ikväll ska jag iväg på en middag.

Men hörni, en sak som kommer upp hela tiden i mina kanaler är en fråga följt utav ”VARFÖR LYCKAS JAG INTE FÅ MITT DRÖMHÅR?”:

Jag försöker poängtera ämnet då och då för att sprida vetskap och en liten tankeställare på svaret: varför?! Jag är en problemlösare ut i varenda cell som finns i min kropp. Jag älskar att lösa problem, speciellt andras problem – andras problem som blir mina. Jag vill lyfta att ingenting är omöjligt, oavsett om det handlar om hårfärg eller i vanliga livet. Sedan varierar transportsträckan för oss alla men i slutändan ska man alltid lyckas med det man vill. För mig finns det alltid naturliga förklaringar och saker händer alltid utav en anledning. Jag ser också att händelser eller situationer händer på grund utav andra händelser och att ingenting kan ”bara hända”. Det handlar också om tajming, tur eller ren list. Jag skiljer oftast på streetsmart och smart: jag väljer det förstnämnda i alla kategorier. Varför låter jag er själv fundera på.

Under alla mina år som frisör har jag fokuserat på en sak: möjligheter. Jag blir oftast kritiserad för att ”alltid lägga upp samma sak”. Men det man missar är att varenda människa som sätter sig i min stol har olika utgångslägen, önskemål och är helt olika personer. Hur kan det då vara samma sak? Varför ska man inte göra det man är bäst på?! Hur skulle mitt konto se ut om varannan bild hade olika typer av looks? Jag har valt att exponera mitt arbete på ett väl noga, utvalt sätt – om man inte gillar det jag gör?! Då finns det 500 andra hårkonton som kanske lägger upp spridda skurar på sina arbeten som passar DIG bättre. Från början ville jag fokusera på en sak, bli bäst på det och skapa något som specifika personer vill ha. Sedan om det inte uppskattas utav ”frisör-frissorna” eller inte heller utav ”creddiga stylister” – WHAT EVER. Det är inte för dom jag arbetar, jag arbetar för mina kunder och mitt fokus är att JAG ska tycka det är så pass roligt år efter år så jag inte tröttnar och kvalitén sänks. Så länge jag tycker det är roligt och så länge jag tillför kund och mig någon typ av lycka i livet – då fortsätter jag.

Så, varför babblar jag om detta när ämnet är att DU ska få ditt drömhår. Jo, ALLT handlar om inställning. Om du tror på en sak så pass mycket, då lyckas du. Som frisör: har du en kund som har ett otroligt slitet, sönder-färgat brunt hår som nu sätter sig i stolen och säger:
– Jag vill bli blond, så kall som möjligt!!!

Det är en situation som kan tolkas på olika sätt. Antingen suckar man inombords och känner ”HUR FAN SKA JAG TA MIG UR DETTA” – eller: ”Okej, här är planen”. Det förstnämnda brukar framföras: ”Det går inte, slutdiskuterat” – Det sistnämnda:
– Frisören förklarar med all sin erfarenhet och kunskap hårest brister, varför håret har hamnat i den miserabla situation som är och vilka steg som behöver göras för att till slut fylla kundens önskemål. Kunden måste lyssna, förstå, samarbeta och ge lika mycket energi tillbaka för att drömmen ska bli sann. För som med allt annat, vi kan inte göra allt ensam: är man fler individer som strävar åt samma mål – då lyckas man större.

Att vara frisör är otroligt påfrestande psykiskt. Man måste klara av att hantera olika människor, person-kemier, behov och du måste ha en förmåga att få fram information och kunna vägleda kund till rätt fokus. Att fysiskt färga och klippa hår: det sitter i ryggmärgen och för mig är den enklaste biten. Men att få kunden att förstå, hjälpa till och samarbeta – det är det svåraste jobbet. Den enkla anledningen till att det blir fel resultat och att så många människor går missnöjda ut från frisörsalongerna idag handlar till 90% utav kommunikation. Jag har enligt mig gjort helt fantastiska jobb genom åren som jag är SÅ nöjd med, men någon kund är missnöjd. Vad gör jag för fel? Ibland handlar det om kemi, vi funkar inte med varandra. Kunden kanske helt enkelt inte tycker om mig, då spelar det ingen roll hur bra jobb jag gör. Kund och frisör har inte varit helt överens från start och det sköljs över som en våg mot behandlingens slut. Jag är absolut inget helgon eller att inläggets syfte är att jag ska framstås som bättre utav syftet är att jag vill förmedla en tankeställare. En tanke jag har med mig själv varje dag, situationer jag har suttit i, vill analysera för ett bättre arbetsklimat för mig själv. Tankar för att få dom bästa resultaten på mina kunder och framförallt: bli en bättre frisör.

Alla resultat går att uppnå.

Du som kund kommer alltid få exakt som du vill ha det, oavsett vilken dom du får i starten. MEN: det kanske tar ett år, tre år, fem år. Du kanske måste offra lite längd på håret, du kanske måste se kycklinggul mellan färgningarna för slutresultatets skull. Du kanske måste komma till frisören oftare, du måste kanske lägga mer pengar på håret en vanligt. Vi är inte magiker, hur mycket vi än vill så kommer kemin och sunt förnuft komma i främsta rummet. Men det gäller att finna en frisör som vill använda hela sitt kunskapsregister, svett och tårar för att DU som kund ska i slutändan få ditt drömhår. Men det kommer att kosta pengar, ingenting med kvalité efterlämnar ett billigt kvitto.

FÖRE MAJ 2019 – ANDRA BESÖK 10 SEP 2019

Tanken slog mig när denna kund var hos mig igår. Detta var andra besöket hos mig och min gulliga kund sätter sig i stolen och levererar ett välmående hår där till och med färgen ser bra ut. Hon berättar att hon köpt hem alla produkter jag tipsade om sist, verkställt alla tips och verkligen tagit hand om håret. I stunden hade jag glömt bort hur hennes förebild såg ut så jag var bara allmänt glad för hennes skull. Nu, när jag skulle ta fram förebilden så fick jag dubbelkolla flera gånger: ”ÄR DET SAMMA PERSON” – JA.

Från det fläckigaste håret jag skådat till den finaste beige/sand blonda tonen. Från ett hår som var så poröst, slitet och oformbart har alltså min kund fått ordning på sitt hår. Hälften av jobbet har jag gjort och hälften har hon själv gjort – PÅ FYRA MÅNADER!!!

… jag blir tårögd. Visst, hennes längd fick åka och vi fick börja om med en ny plan. Men tänk om ett år: då har hon längre hår som dessutom är helt välmående. WOW. Ni tycker säker att jag låter självgod men vet ni: då är jag nog inne i fel bransch. Allt jag gör, gör jag för andra människor. Sedan att jag får betalt för mitt jobb är som vilken tjänst som helst. Men självgodhet betalar inte min lön, nöjda kunder gör.

FÖRE / EFTER

För att knyta ihop säcken vill jag poängtera med att allt går, både för kund och frisör. Att våga tro på något så mycket kommer göra att du lyckas. Vill du bli en bättre frisör: försök att bredda ditt tankesätt. Vill du som kund få ditt drömhår: bredda ditt tankesätt. Jag är stolt över att vara frisör, tar fan 5 års utbildning för att bli legitimerad frisör idag. Det är ett slitsamt arbete och till den som kommer och säger: ”Eh, du står ju bara och klipper hår”
– Välkommen att stå bredvid mig i en vecka!

En sista sak: ta betalt för vad din tjänst är värd. Det är betydligt roligare att jobba med kvalité om det tunga slitet ger dig plus på sparkontot ❤️

Kommentarer

 1. Marie

  Jag har exakt samma erfarenhet som Li. Jag gick till en frisör på Östermalm som var allt annat än billig och brukar jobba på Sthlm Fashion Week. Hon slutade också att lyssna på mina önskemål efter en tid och mitt hår blev aldrig så som jag önskat. Jag tog alltid med bilder och vi diskuterade hur jag ville ha det.
  När jag tillsist sa till efter att hon färgat mitt hår såpass mörkt att det gränsade till svart fastän jag bett om en ljusbrun färg och visat flera inspirationsbilder blev hon jättesur. Hon sa att jag fick tvätta håret extra mycket så att färgen skulle ”gå ur” av sig själv.
  Så himla tråkigt.

 2. Li

  Önskar jag kunde gå hos dig! Har du någon väntlista man kan skriva upp sig på?
  Jag gick hos en av sthlms bästa frisörer i flera år på östermalm och var så nöjd i början man det var som om hon slutade bry sig/lyssna och hon körde bara sitt race. Efter flera missnöjda besök (som ja aldrig sa något om) fick ja nog när ja kom hem gråhårig när jag bett om en fräsch ombre som skulle få mig att se frisk och pigg ut. Tycker jag är bra på att uttrycka mig och förklara, förstår inte hur man kan missförstå sin kund så mycket.

 3. M

  Jag hade helt ofärgat välvårdat hår ( inte färgat, tonat, blekt på 10 år)
  Jag letade efter min frisör i 2 år.. Kollade Instagram, pratade på DM via Instagram om vad som var möjligt, pratade i telefon, kom på rådgivning hos den tjejen. Jag ville ha ombre, och behålla min naturliga färg i botten. Jag fick platina hår… som var så slitet och trasigt, trots olaplex och 25 min endast i blekning. Betalde dyrt och var inte nöjd..Jag kom hem och såg att hela håret var orange i bakhuvudet. Fick komma tillbaka och bleka upp det igen, och betala för det kalaset också.. Betalade dyrt. Ja något missförstånd vart det helt klart. Jag kommer aldrig gå till frisören igen. Jag kommer spara ut mitt hår igen, och låta det vara

 4. Linda

  Det du levererar lika gång efter gång är kvalitet och otroligt vackra hår. Och du förtjänar all ära och stolthet som det bär med sig.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"