My thoughts

Personlig utveckling – att öka sitt självförtroende

Hej vänner!

Jag pratade med en vän igår i två timmar och vi pratade bland annat om personlig utveckling, hur livet på verkar oss. Som den tänkande person som jag blev det svårt att somna igår kväll. Ibland kan jag bli irriterad på mig själv varför jag inte bara kan vara, låta livet flyta på i sin takt och inte bry mig så mycket. Men så började jag fundera på om jag helt enkelt är en sådan person bara. Om det har att göra med att jag omger mig själv kring olika typer av människor hela tiden: att det gör mig medveten och uppmärksam. Jag har genom hela livet strävat efter någonting: kan vara allt ifrån att bli bra på mitt jobb, kunna laga mat, ta han dom mig själv eller bara vara en bra medmänniska. Jag har ofta lagt mycket tid på att få andra människor att tycka jag är duktig och bry mig om vad andra tycker – samt låta mig påverkas utav det. Något jag blivit bättre på idag…

Livet är en kamp, så är det bara. Vi går igenom jobbiga och bra saker hela tiden och det i sin tur är ditt främsta vapen. Att kämpa för något, lyckas, misslyckas är erfarenheter som utvecklar dig. Vi definierar kämpiga stunder olika. Vissa personer har fått allt serverat på ett silverfat och tycker ändå livet är jobbigt vissa stunder. Vissa har varit bostadslösa, blivit sjuk eller förlorat en närstående – det är jobbig för dessa personer. Vad händer när personen med silversked i munnen diskuterar jobbiga saker med en person som varit bostadslös vissa perioder?! Kan dom förstå varandra? En otroligt intressant ämne att fundera på. Man kan inte jämföra men personligen kan jag inte sluta bli irriterad när personen med silverskeden i munnen kläcker ur sig:


”Men då har du inte kämpat tillräckligt mycket”

Vi kämpar med oss själva varje dag, vi tar ungefär 2 500 – 10 000  per dag – 200-300 av dessa beslut är medvetna beslut. Att utvecklas gör ont, det är jobbigt och kräver mycket utav dig. Oftast är det svårt att ta besluten själv: man måste oftast få insikten ifrån andra människor eller situationer. Jag tror att man inte bara ”kommer på” att man ska utvecklas. Man måste säga det högt, skriva ner på ett papper eller prata med olika personer. Jag tar mina beslut genom tidigare framgångsrika/sämre val, min intuition eller magkänslan. Just magkänslan har alltid varit min drivkraft, något som jag valde att strikt lita på efter en tuff situation i mitt liv.

För att kunna följa sina drömmar, bli framgångsrik eller fatta bra beslut måste man vara en smått egoistisk. Man måste tänka mer på sig själv, sätta sig själv i främsta rummet och hela tiden tänka på vad som är bäst för MIG. Varför tror ni jag vågar säga:
”Jag är bäst, jag ska lyckas”

Jag är långt ifrån bäst, jag har inte lyckas med allt än. Men ju mer jag intalar mig själv att jag är sjukt bra – desto mer drivkraft får jag och ju mer skinn på näsan får jag med mig. Jag kämpar med att få så pass bra självförtroende som möjligt och om inte ens jag själv tror på mig – vem ska annars kunna göra det då?! Det är väldigt enkelt att blanda ihop självförtroende med arrogans men vi måste få bort det. Det finns många olika sätt att bygga upp självförtroende och mina mål ska absolut inte påverka andra människor negativt – snarare positivt.

NÅGRA TANKAR

1 Umgås inte med människor som får dig att känna att du är värdelös eller ger dig negativ energi – det är regel nummer 1. Ha människor kring dig som lyfter, peppar och oavsett vad dom tycker – alltid stötta dig i olika situationer. Jag har märkt att dåliga relationer i livet har gjort att jag mått som sämst.

2 Skyll aldrig misstag på andra. Lär dig utav dom, utvärdera och ta lärdom. Jag var själv ingen lysande stjärna i mitt tidigare förhållande men jag kommer aldrig låta mig bli en sådan person igen – i mitt äktenskap idag. Jag har släppt in fel människor i livet, jag har tagit dåliga beslut och jag har inte varit snäll alla gånger. Men jag kan ta chansen att lära mig utav mina misstag och förbättra inför kommande liknande situationer.

3 Då kommer vi i samband med ovan in på lösningar. Se på varje situation som lösningar. Du vill ha mer kunder, hur ska du lösa det? Du vill få bättre betyg, hur löser du det? Du vill avsluta en dålig relation, hur löser du det? Lösningar är jobbiga men ack så tillfredsställande när det är gjort. Sluta klaga och lös det bara, även hur jobbigt det än må vara.

4 Ditt tankesätt är nyckeln till allt. Ju mer du intalar dig att du ska lyckas desto mer kommer du att lyckas. Om du skriver upp ett mål, låt säga:
Jag vill köpa en lägenhet, jag behöver 200.000 kr kontant för att lyckas. Hur gör jag? Kan jag spara ihop det på 3 år? Kan jag lägga undan ca 5000 kr i månaden med min lön? Hur många utekvällar får jag offra då? Kan jag ta ett extra jobb en period så jag får ut 5000 kr extra per månad genom att jobba helger? Det är 60.000 kr per år plus mitt vanliga sparande på 5500 kr från mitt vanliga jobb. Orkar jag det under ett år? Då har jag ju lyckas med 126.000 kr på ett år…

Vem har sagt att kämpa för sina drömmar och mål är enkelt? Det kommer vara så fruktansvärt tufft att få ihop pengarna. Men när du väl sätter in nycklarna till din egna lägenhet som du fysiskt och psykisk kämpat för SJÄLV kommer du fått en ny erfarenhet. Ditt självförtroende kommer skjuta i höjden och omedvetet kommer du säga: Okej, vad vill jag nu ha? En bil? Resa?

5 Klaga inte på alla andra. Vi är experter på att klaga på andra: varför har hon det och inte jag? Det är just det som driver hat bland oss. Vi kan inte vara glad för andras skull och dom som lyckas ska straffas. Hur vi lyckas är upp till var och en. Lika så en familj med fyra barn får ihop vardagen är definitionen utav att lyckas lika så som Bianca Ingrosso tar ut miljoner i fickan varje år som influenser. Att klaga kommer varken göra dig rikare eller snyggare.

Detta behöver inte handla om att skapa karriär utan alla ska drömma, jobba hårt måste vi göra oavsett, vara fokuserad och umgås med människor som gör oss lyckliga. Det är inte bara budord som ”karriärs” människor behöver utav varje människa ha ha dessa ord med sig. Jag tycker alla människor ska investera lite mer i sig själva, sträcka på ryggen, vara stolt och våga finna lösningar på dina drömmar. Man måste kämpa, man kan klicka sig in till mycket – men jobbet därefter måste man göra själv. Försök att välja en sak som du vill ha: tänk. Sedan tänker du: Hur ska jag få det? Skriv upp allt på ett papper och kolla på pappret varje dag. Du kommer märka hur mycket du vill ha det och till slut kommer lösningen.

En stor dos av pepp och en tankeställare som kan vara bra att gå igenom i huvudet då och då. Jag är gamla gardet, jag har fått kämpa något enormt för allt jag åstadkommit och det är nog därför jag är så nedrans stolt. Jag tror det också är därför jag vill ännu mer med livet. Har jag klarat av detta hittills, tänk vad jag mer kan åstadkomma.

Jag står bakom alla era beslut vänner, det är varje persons rättighet att vara stolt över sig själv ❤️

Kommentarer

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"