My thoughts

Hur gick det hos dietisten?

Hej fina ni!

Hur mår ni? Jag överlevde gårdagen, eller rättare sagt: det var riktigt roligt att vara tillbaka på salongen. Jag jobbade 12-19 så det var en toppendag verkligen: kände inte alls att det var stressigt eller jobbigt som jag kände på slutet innan mitt break. När jag satt i bilen på väg hem så lyssnade jag på en podd och verkligen nöjt utav dagen och den sköna känslan att komma hem.

Men jag fick en kommentar där det frågades hur det gick hos dietisten som jag var hos i fredags?!
– Ja vad ska jag börja… Det var det mest skeva möte jag varit på tror jag. Jag hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig men detta kan inte vara rätt. Hon frågade vad jag äter på en dag, vad jag jobbar med och typ thats it. Jag själv fick ånga igång och förklara hur jag känner i vissa situationer utan att hon ens frågade. Hon påpekade saker jag redan visste, så som att äta för snabbt är inte bra, ska dricka vanligt vatten istället för bubbelvatten osv. Men efter 15 minuter säger hon bara:
”Du måste nog stressa mindre, äta långsammare och dricka mycket vatten”.

KOM IGEN? – Jag höll på att säga: ”Du driver med mig?”. Jag kommer dit som privatperson till en utbildad person inom ämnet jag behöver hjälp med – och det är det där jag får?! Ni vet känslan när personen vill att mötet ska vara över och hon stirrar på mig så som att: ”Så nu kan du gå”. Jag försökte fråga saker som kanske kunde leda samtalet framåt men hon liksom kollade på mig bara, förstår ni hur jag menar?! Hon tryckte på stress: men det måste väl finnas betydligt mer att gräva i? Hon jämförde hela tiden med personer som ”har det värre”, vilket provocerade mig. Ska jag vara lycklig att jag inte har ”så” ont? Eller vad? Vad ska en person med känslig mage äta? Vad ska jag testa mig fram med?

Nej, jag blev verkligen irriterad – detta tog onödig tid och jag blev långt ifrån klokare. Jag håller mig till Emelie (PT) och hennes upplägg hon gav mig för några veckor sedan – betydligt mer professionellt. Det är lite svårt för jag har inte IBS utan en känslig mage men ingen kan tala om för mig vad ”känslig” innebär. Jag får själv testa mig fram och jag kan ibland känna det är lite knepigt.

Kommentarer

 1. Olivia Johansson

  Hej!
  Vill bara säga att jag blir så ledsen att höra om detta bemötande. Jag har själv jobbat med kostrådgivning och med personlig träning i snart tio år och pluggar just nu samtidigt till dietist för att få min legitimation.
  Självklart ska ingen förlöjliga dina problem. Nu vet jag inget om ditt ätande men det finns olika ämnen och ex fibrer man kan kartlägga och sedan köra uteslutningsmetoden. Självklart ska du inte behöva känna att du inte blir tagen på allvar. Problem med magen påverkar hela livet. Har du hört talas om fod map?

  Kram
  Olivia

 2. Erica

  Jag fick exakt samma! Va hos en dietist i henriksdal som jag fick remiss till från vårdcentralen. Hon gav mig typ ett papper med saker ja inte borde äta. De stod typ: ”undvik stark mat, friterad mat, alkohol, kaffe och tobak”. Sen när jag frågade fler frågor, då fick ja liknande som ditt. ”Vila, rör på dig och drick vatten”. Onödigaste läkarbesöket i mitt liv.

  Jag har fått tips om att boka hos dietisten Sofia Antonsson, hon har via Medicheck så tror det bara är att man har ett möte genom mobilen, men hon är en topp dietist inom IBS som ja har. Så ska själv testa och boka ett möte med henne 🙂

 3. Linda

  Exakt så fick jag med höra av en dietist . Inga bra råd alls och detta kunde man läst i viken tidning som helst ju… så tråkigt när man tror man ska få någon mer hjälp.

 4. Helene

  Ta kontakt med Karoline Pettersson på instagram, hon bor i Göteborg men hjälper online. Hon är djävulskt duktig på kost som hjälper en inifrån! Hon heter @karolineepettersson

 5. Josefin

  Jag har IBS men kan säga att efter 10 år av depression gick jag äntligen till en psykolog och pratade en gång i veckan pga jag levde en stressig och jobbig vardag. Men efter ca 1 månad hos psykologen när en del av stressen hade lagt sig- blev också magen bättre. Precis som några redan har kommenterat så är foodmap en bra grej att börja läsa igenom och kolla på, inte för att du har IBS utan bara för att få klarhet i; när får du ont i magen? Får du mer ont av gluten? Mer ont av laktos? Eller är det någon specifik maträtt du äter som du får ont av? Det är något som har hjälpt mig otroligt mycket, från att ha haft ont varje dag i min IBS till att jag nu får ont lite då och då när jag kanske har stressat mer eller ätit något speciellt.

 6. Helena

  Vilket nonchalant och oproffsigt bemötande. 🙁 Att undvika bubbelvatten är väl bra (IBS-tips) men det kommer ju knappast att vara lösningen. Jag skulle nog ändå tipsa om Foodmap för att se om magen blir lugnare. Och kanske försöka prata med någon annan som vill orkar ge seriösa tips… Hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig.

 7. Marika

  Hej Elin! Jag har också en väldigt känslig mage och tyckte det blev bättre när jag slutade med vanlig mjölk i kaffe och matgrädde i maten, till havreprodukter eller soya. Ett par andra saker som jag vet är vanlig att man reagerar på är vitlök, lök, banan, päron och starka kryddor. Har du kollat food Map? Den är förvisso anpassad för IBS men kanske kan du få hjälp av den iaf! Hoppas det löser sig med magproblemen, tråkigt när man får en sån där respons från en dietist…

 8. A

  Hej! Har följt din blogg ett tag och har reagerat på ditt magproblem och tänkt att jag kanske kan hjälpa dig. Är utbildad och certifierad kost- och hälsoterapeut inom funktionsmedicin och har hjälp många med olika magproblem. Blir ledsen när du skriver om din erfarenhet hos dietisten, tanken är när du går därifrån är att ska du känna dig lyssnad på och att någon förstår och vill gå på djupet för att hjälpa och lösa ditt problem. Du får gärna höra av dig så berättar jag gärna hur jag arbetar. Vill att du ska veta att hjälp och lösning finns du råkade bara hamna fel så ge inte upp.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"