Hair

HITTA RÄTT FRISÖR FÖR DIG – underbara jobb utav mina frisörvänner

Hej mina fina vänner!

Hur har ni det i regn och rusk? Ni skulle bara veta och framförallt sett vad jag gjort dom två senaste dagarna. Det trodde jag aldrig men aa: allt börjar någonstans. Men vet ni, vi går rakt in på det. Ni vet kanske om att jag har en tagg på Instagram #styleelinchallenge där man som frisör kan tagga sina arbeten eller vanlig dödlig person kan visa upp sitt hår och ge credd till sin älskade frisör. Jag postar då och då dessa taggade bilder på min Instagram samt även här i bloggen för att jag vill att alla kreativa själar ska få all uppmärksamhet dom kan få. Men också för att jag har många som följer mig och kan jag med min plattform hjälpa någon att finna sin favoritfrisör så gör jag gärna det. Eftersom jag fortfarande inte tar emot nya kunder löpande så ska man inte hänga läpp för det. Visst, jag kan såklart inte garantera något – men ni förstår vad jag menar. Men jag vill också hjälpa grymma frisörer som kanske vill ha nya kunder eller bara få mer uppmärksamhet för deras jobb.

Jag älskar att kolla på andras jobb, det är så jag har utvecklas hela tiden. Nu finns det enormt mycket videos, Youtube och på Instagram kryllar det utav frisörer runt om i världen som delar sin kunskap med omvärlden. När jag började min sociala medier resa så var det typ bara jag som la ut före/efter bilder på hår, i alla fall i Sverige. Sedan med åren har det exploderat och ingen kan vara gladare än jag. Allt handlar om sociala medier, även för oss med handverks-yrken. Kolla bara på trenden med snickare, alla platsbyggda bokhyllor?! Dom är fullbokade och vem hade kunnat ana att byggarna gör succé på sociala medier? Tänk: om några år kanske vi har läkare och lärare som gör stordåd… det hade varit coolt.

Jag har alltid förespråkat marknadsföring på sociala medier när det kommer till mitt yrke som frisör. Man måste följa sin samtid och tänka: Vart finns kunden du vill ha i stolen? Vilka typer av kunder vill du ha? Vad ska du publicera för arbeten för att vinna någons intresse? Det finns ett citat: ”Du får dom kunderna du förtjänar” – det ligger något i det. Jag har vänt på det lite och menar: ”Du får det du visar upp”. När jag tagit emot nya kunder så har jag alltid mailkontakt innan vi bokar tid. Den potentiella kunden får svara på lite frågor och skicka in en bild på sitt hår. Därifrån är det mycket enklare: dels som frisör att bedöma om samarbetet mellan kund och frisör. Kommer det fungera? Men också för kunden: förstår frisören mig?! Finns det någon kemi mellan er? Man märker väldigt snabbt, även i mail/sms om ni kommer kunna samarbeta som frisör och kund.

Har ni någon gång hört eller sagt: ”Jag förstår inte hur alla salonger går runt?”

Det gör jag:
– Det finns ett enkelt svar på det. Vi är också väldigt många människor som ska klippa sig någonstans. Vi passar inte ihop med alla, alla har olika tycke och smak. Vi behöver bara många frisörer för att vi ska tillgodose alla kunders behov. Det är flera kunder i min stol genom åren som inte alls har passat. Jag kanske har gjort livets finaste hårfärg men det skaver någonstans. Jag är en principfast perfektionist. Jag säger nej om jag inte har tid, ingen kan köra över mig och det är på ett visst sätt. Vissa vill ha en mer flexibel person som kanske är ok med att kunden kommer sent, inte kommer alls, kan boka om hur som helst etc. Vissa personer tycker inte om mitt sätt att vara på, även om jag gör underbara jobb så slutar kunden att gå hos mig för kemin är viktigare än hårfärgen. Hänger ni med vad jag menar?!

Förra året skrev jag tips om hur man finner sin favoritfrisör och jag tänker att jag lägger in en del av texten är igen: alltid värt att uppmärksamma!

1. Mitt bästa tips är att finna en person som du klickar med. Det är på samma sätt som att hitta en partner eller vän, två personer måste klicka med varandra. Att vara kund och frisör handlar om samarbete, respekt och förtroende. Har man inte det så tror jag det är anledningen till ett misslyckat besök hos frisören – för både frisör och kund. Denna punkt är den svåraste men också den viktigaste. Finner du en frisör som tilltalar dig: mitt bästa tips då är att ringa frisören och ta en ”mini” konsultation på telefon (eller mail) där båda lätt kommer få en uppfattning utav varandra.

2. Jag tycker det bästa verktyget att hitta en frisör är på Instagram eller Facebook. Dom flesta har hittat mig via IG och jag får mest förfrågningar fortfarande därifrån (fast det står att jag inte tar emot nya kunder). Sen, stirra inte dig blind på en viss salong utan det spelar ingen roll om någon säger ”den salongen är bra” utan det gäller att kika på dom som jobbar på salongen. På IG kan du söka på olika taggar, t.ex:

 • Är du ute efter en balayage hårfärg? Då kollar du på taggar som #balayage #balayageombre #balayagestockholm (eller den stad du bor i)
 • Är du ute efter kort hår, lob eller en viss frisyr så söker du på #lobhaircut #shorthair #korthår
 • Snabbast är att söka på frisör följt efter ort #frisörstockholm #frisörgöteborg #frisörmalmö
 • Eller om du vill vara mer specifik söker du på alla taggar på svenska så som #hår #ombrehår #blonthår #brunthår osv osv osv…

3. Det snabbaste men också det lurigaste trixet är att gå till samma frisör som din vän. Din vän kanske är jätte bundis med hennes frisör och dom klickar bra. När du då går dit så får du inte alls samma känsla och resultatet blir inte alls som du hade tänkt dig. I dom flesta fall så brukar vänner/bekanta/familj gå till samma frisör men det kan också vara svårt när kunder känner varandra och går till samma frisör.

4. Det här med att stanna någon främling på gatan som har fint hår?! Har någon gjort det? Jag ser dessa tips lite här och var, i USA fine – där tror jag säkert man gör det. Men jag har aldrig hört att någon har gjort det i Sverige… Jag kan bara tänka mig om jag skulle stanna någon på stan här i Stockholm, be personen ta av sig hörlurarna, be om ursäkt för att jag stannade dig, sen säga vilket fint hår du har i följt av vem går du till? Jag tror på fullaste allvar att personen hade redan sprungit för sitt liv innan jag hinner få av henne hörlurarna.

5. Nu undrar ni säkert, NÄR ska hon skriva hur man ser att en frisör är bra? Jag tycker det mer handlar om vad DU själv tycker är bra eller dåligt. Jag kan kolla på en bild och tänka ”Nej, varför har hen gjort så”, men i samma veva tycker du resultatet är jätte snyggt. För att få ihop säcken så tror jag att det finns en frisör för alla, oavsett hur ”bra” man är eller inte. Jag har bekanta som gått till ”stjärnfrisörer” 4-5 gånger och resultatet är katastrof men sedan har jag kunder som gått till en frisör som tar 150 kr för en klippning och resultatet är jättebra.

Lite det jag var inne på ovan: Vissa kunder som varit hos mig genom åren tycker att jag suger och gör ett dåligt jobb, lika så kunder som gått hos mig i 8 år är jättenöjda. Även fast folk ser bilder på mina jobb och tycker ”henne ska jag gå till” så sätter dom sig i stolen hos mig så klaffar vi inte alls med varandra och deras förväntningar blir inte som dom vill – oavsett om jag gör allt jag kan för att få dom nöjda. Så i och med det sagt så har jag kommit på att kika på bilder frisörer gjort, ring upp frisören och snacka lite. Var TYDLIG med vad du vill och säg hellre för mycket än för lite.

Låt en konsultation ta 15-20 minuter och innan frisören går och blandar färg så ska ni båda vara överens och är det någon minsta oklarhet – SÄG TILL INNAN. Det är också viktigt att lita på frisören, låt hon/han få göra sitt jobb och var trygg med det.

Alla bilder är gjorda av frisörkollegor i branschen som ska ha all uppmärksamhet dom förtjänar. Kanske är det något resultat som faller er i smaken? Taggen är för alla i hela Sverige så sök upp namnet ovanför bilden på Instagram: kanske just finner i din stad? Annars, ge dom en kärleksfull kommentar. Hoppas ni fick lite värdefulla tips på vägen till din dröm-frisör ❤️ ALL KÄRLEK

Kommentarer

 1. Mathilda

  ”Om några år kanske vi har läkare och lärare som gör stordåd” ??
  Vad menar du? Dom gör väl precis som alla människor stordåd. Instagram är ingen barometer på hur man lyckas. Eller det kanske inte var så du menade?

  1. Elin Molimenti
   Elin Molimenti

   Nej, du missuppfattade mig. Dom gör underverk redan men kommunikationen i framtiden genom teknik och sociala medier tycker jag är fantastisk. Många personer runt om i världen kan starta insamlingar/nå ut för operationer/hjälpmedel: man hjälper varandra mer än någonsin idag och jag tänker i framtiden kanske vi blir ännu bättre och nå ut till fler specialister etc. Där är min poäng!

 2. Pernilla

  Jag har faktiskt blivit stannad på stan och fått frågan vilken frisör jag går till, även från kunder på jobbet och tjejer på klubben. Men som du skriver så är det inte säkert att det blir lika bra för alla, en kollega gick till min frisör o kom efteråt o berättade att hon upplevde henne som både dryg och ”för dyr” men då sa jag faktiskt ifrån o sa att hon borde gå till nån annan nästa gång 😂

 3. Amanda Andersson

  Hej fina Elin! Jag har sedan 1,5 år tillbaka kontinuerligt blonderat håret hos frisör. Tekniken frisören använt sig av är slingor, men jag upplever varje gång att jag får de klassiska ”tigerränderna” när jag sätter upp håret, utsläppt ser det jättebra ut! Nu ska jag dit i slutet av november och funderar på om jag ska be henne byta teknik för att undvika dessa tigerränder. Vad är din favoritteknik vid blondering? Jag gillar ändå mixen av blonda toner i håret. Kan man få det via någon annan teknik än slingor? Tack på förhand! Och älskar din insta och blogg, inspirerar såå mycket! 😍

 4. Anna

  Personkemi är så så viktigt ja, älskar min frisör som jag gått till sedan många år tillbaks och det är så skönt att alltid känna sig 100% trygg. Testade flera andra innan jag ”hittade rätt”, minns så väl en frisör som inte ville färga mitt hår pga ”den färgen du har på ditt hår nu vill alla ha”. Som om det spelade någon roll när jag själv inte trivdes.. Tack och hej sa jag till henne illa kvickt.

 5. Linda

  Det stämmer absolut att man måste ha personkemi, annars funkar det inte alls. Har varit med om så många frisörer som gör sin grej utan att lyssna på hur jag vill ha det, och ffa på hur jag vet att mitt hår fungerar. Har fasen färgat håret i 30 år så jag vet att mitt hår inte alltid funkar som andras när det gäller färgning. Min vanliga frisör, som är grymt bra, var mammaledig i två år, så var tvungen att hitta någon annan. Försökte gå mot ljusare hår och ffa bottenfärg vilket jag såklart förklarade. Var självklart beredd på att ta det stegvis, men för varje gång jag gick till frisören så blev det mörkare, ibland kolsvart. Jag ville ha ljus kopparbrun färg i mina highlights, med något mörkare bottenfärg med och var noga med att påpeka för alla frisörer jag testade att mitt hår har en tendens att dra åt sig färg och bli mörkare än vad som är avsett, men det var aldrig någon som tog det på allvar. När de sedan såg hur mörkt det blev så försökte de släta över det med att det kommer tvättas ur. Var även noga med att säga att mitt hår har en stor tendens att dra mot rött / mahogny (som jag absolut inte vill ha) och lik för*nnat så kom jag ut med skrikande rött / mahognyfärgat hår. Blev så trött. Så det där med att lita på sin frisör stämmer definitivt inte alltid. Vissa frisörer behöver bli mer ödmjuka och lyssna på sina kunder. Alla jag gick till under hennes mammaledighet hade jättefina recensioner och fina bilder på Instagram. Nu är min vanliga frisör tillbaka igen och mitt hår är precis som jag vill ha det efter bara två gånger hos henne…

  En liten kommentar också: Läkare och lärare gör redan stordåd, även om de inte syns på Instagram! 🙂

 6. Sara

  Hej! Jag skulle behöva lite ny inspiration till nya bra hårprodukter, och jag tänkte att du är rätt person att vända sig till då! Undrar speciellt över någon bra olja, leave-in och blow-out/volymgivande produkt. Hur man bör tänka/vilken ordning man ska applicera. Btw toppeninlägg, inspireras alltid när jag kikar in här!

  1. Elin Molimenti
   Elin Molimenti

   Heeej!
   Du kan söka på precis vad som helst i bloggen 🙂 Allt från leave-in, olja eller volym. Tror du kommer finna en hel del! KRAM 🥰

 7. Mikaela

  Kul inlägg! Jag är principfast och byter inte gärna frisör men de gånger jag gjort det så brukar jag kolla på hur frisören själv ser ut. Har hen själv en stil jag gillar eller inte? Då vet man om man har lika tycke och smak.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"