Hair

FÅ STORT LOCKIGT HÅR HEMMA

Hej vänner!

Jag körde en halva på salongen och nu sitter jag framför datorn och har ett möte kvar – sedan ska det bli Idol och ett glas rött för hela slanten. A är på julbord med jobbet så jag och hundarna kör solo ikväll. Men jag har märkt en sak: tajta, lockiga hår är trendigare än någonsin. Inte bara stylingen utan hela looken. Vissa lyckosamma själar har dessa burriga hår naturligt och vi andra får kämpa med ett slickat hår mot tinningen. Självklart går det att locka upp håret på samma sätt men man måste ha tid på sig, träna ett tålamod och använda bra produkter. Jag tycker det är förbannat snyggt, kvinnligt och sensuellt på något vis. När jag ser personer med dessa hår så får jag en känsla utav så mycket personlighet och glädje. Det har varit känt länge att man vill ha det man inte kan få. Jag vet inte hur många personer genom åren jag har pratat med som plattar ut sina lockar för att man avskyr dom – JAG GRÅTER INOMBORDS.

Färgmässigt så tycker jag det ska finnas kontraster. Som bilderna ovan så är botten mörkare, även underhåret samt slingat/solblekt ut mot topparna. Oftast kan man uppleva att håret bara blir ett stort burr men man får lura ögat lite och skapa kontraster för att presentera hårets bästa sidor. Många har också helfärgat, brunt hår och det viktigaste där är att färgen har ett djup och är riktigt pigmenterad. Man vill ha glansen i ett mörkt, lockigt hår och en sak som jag vill ta upp. Många som har superlockiga hår tror att håret hela tiden är slitet. Men man måste förstå att vi har olika typer av hår och lockiga hår ”ser” bara frizziga ut för att den typ av hår ÄR så. När jag färgat naturligt lockiga hår vill kunderna oftast ljusa upp och många är intalade med att:
– ”Det går inte att bleka för det är lockigt”

Klart det går? Men jag brukar alltid använda snällare bleking, ta större delar så att slingorna/partierna poppar vid torrt hår. Många väljer att slinga tunna delar men det som händer då är att slingorna försvinner i allt hår. Sedan måste tonen vara varmare, jag har nog inte sett en snygg ”kall” färg på ett lockigt hår.

1 HÄR – 2 HÄR – 3 HÄR – 4 HÄR

NATURLIGA LOCKAR:

Det man vill är att få definierade lockar och det finns några punkter som är viktiga. Tro det eller ej så betyder produkterna mer än vad ni tror: jag skulle välja att lägga lite mer pengar på bra val. Jag har alltid tyckt om Davines serie (SCH&BAL) för lockiga hår. Det finns fler olika typer av balsamvarianter som ska fungera som schampo men jag tycker att håret kan schamponeras som vanligt men med väl passande produkter. Balsamet ska man inte snåla med men det är också viktigt att inte dränka håret i för feta produkter som gör att håret känns tungt och fett. Sedan har vi produkter för att definiera lockarna och den BÄSTA, UTAV DOM BÄSTA kommer från Oribe (klick).

SÅHÄR GÖR DU:
– Handdukstorka håret, krama med handduken och för allt i världen: gnugga inte.
– Borsta igenom håret med en bra borste (tips) *rea-dyrgrip
– Applicera vårdande olja (tips) & leave in (tips). Även här, har inte för tunga produkter.
– Sedan krama i en definitions-gel från rot till topp – snåla inte.
– Använd en diffuser (tips) och möt toppen till botten – lugnt och sansat. Det var en person som sa till mig att man ska föna lockiga hår med kall-luft. Jag har faktiskt inte testat det än men om någon gör: SKRIV. Det ska nämligen minimera all typ av frizz och lockarna blir galet definierade.

Jag brukar låta håret bli 90% torrt och sista 10% får lufttorka. Egentligen tycker jag det räcker med produkter men om man vill ha en ”salty” känsla så använder du en saltvattenspray (tips). Vill man bara få en liten dutt av vård så tycker jag en lättare sprayolja (tips) är ett perfekt val.

Glöm inte att aldrig mer borsta håret tills nästa tvätt igen. Händerna blir dina bästa vänner och att röra håret med värme och omtanke. Men om man inte föddes med denna gudagåva då? Jo, det går att få till snarlikt burr med hjälp utav locktång och produkter.

1 HÄR – 2 HÄR – 3 HÄR – 4 HÄR

SÅHÄR GÖR DU:
– Tvätta håret som vanligt.
– I handukstorkat hår applicerar du Olja och Leave-in (samma om tidigare ovan). Sedan applicerar du ”Root Lift” i hårbotten – använd fingret för att lyfta bit för bit. Sedan sprayar du i ”Thickening Spray” i resterande hår. Borsta igenom för att fördela produkterna i håret. Släng håret upp och ner och föna tills torrt. Du kan använda en rundborste för att skapa mer volym eller en paddelborste som du drar åt motsatt håll under hela föningen. Om ni vill ha fyllighet och volym för våra skandinaviska hår så ta till er det tipset – oavsett.
– När håret är helt torrt börjar du dela upp håret i små, små delar – börja med nacken. Jag tycker om att blanda två locktänger, här ovan 19mm och 10mm. Man får gå lite på känsla men tänk två på en tång och två på en. Eftersom tången är väldigt smal så måste man ta små, tunna slingor så håret blir varmt. Varva att locken går både åt höger och vänster för att allt inte ska hamna som en klump i slutändan.
– Det är en STOR fördel om du har en frisyr som är uppklippt och håret ligger i olika nivåer.
– Locka igenom hela håret, tro mig: det kommer ta lång tid beroende på hur mycket hår du har. Lyssna på en podd, ta pauser och försök att träna på tålamodet.

När du är klar man du dra försiktigt genom fingrarna i håret så du fördelar lite lätt. Massera in en textur kräm (tips) genom hela håret och avsluta med saltvattenspray (tips). Samma här: vill du ha lite glans kan du använda en ren och skär glansspray (tips).

Beroende på hur långt hår man har: men ett tips är att du sparar 2-3cm av toppen utanför tången för att spara lite längd om du har kortare hår. Men tyngdlagen kommer hänga ut burret och göra det SÅ FINT. Inga borstar utan krama in produkterna och det ska vara bångstyrigt – det som är meningen. Det må ta lång tid att utföra stylingen men du kommer se så snygg ut i håret i en vecka. Hoppas ni fick lite tips inför helgen och tagga mig gärna i bilder om ni gör stylingen hemma ❤️

Kommentarer

 1. m

  Jag har personlig i mer gel för att kunna föna med varmluft, då jag tycker det tar för lång tid annars. Sedan ”knäcker” jag ut gelen med mina händer och får p e r f e k t a 2b-2c lockar!

  1. Christine

   Jag är inte Elin men har lockigt hår och rekommenderar varmt Parlux Aylon fön och diffuser. Blir stor skillnad mot andra fönar 🙂

 2. Christine

  Så kul att du skriver om lockigt hår! Jag har bara träffat en frisör som vet hur man sköter och stylar lockarna.
  Jag har lärt mig på youtube hur man gör och nu älskar jag hur mina lockar ser ut. Jag skulle bara vilja säga att det bästa är att ta i produkterna i plaskblött hår med huvudet upp och ner i duschen (moroccanoil som du tipsar om är sååå bra!) sen kramar man håret uppåt mot hårbotten så det ’squischar’ och vattnet rinner bort. Handdukstorka ALDRIG då blir håret frissigt och lockarna blir inte definierade. Man kramar en stund sen håller man diffusern stilla mot huvudet med sval luft och flyttar runt den tills allt är torrt. Sen avslutar man med de produkter du tipsar om eller en gelé så att lockarna håller sig separerade. Lockarna håller även dag 2 och 3 om man gör så här. Sen är det viktigt att sova med håret i en lös knut på huvudet så blir inte lockarna tillplattade eller frissiga under natten. På morgonen släpper man bara ut håret och fyller på med lite gelé eller olja och voilà….klart! 🙂
  Hälsningar från en som provat sig fram flera år och äntligen vet hur man gör.
  Älskar din blogg, sluta aldrig med den!!!
  KRAM 💕

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"