HairMy thoughts

Något som är helt gratis – Nedräkning & klippa gratis?

God kväll vänner!

Hur mår ni? Okej, det är redan torsdag imorgon – hur sjukt. Jag har fått problem med sömnen igen, den som var riktigt bra ett tag där. Men jag tror det har en väldigt enkel förklaring: nedräkningen utav mitt egna projekt står i startgroparna. Denna vecka kommer ni få ta del utav något som jag har kämpat med ett tag. Jag känner mig som en frustande häst som bara står vid startlinjen och vill springa utav allt jag har. Jag vaknar var och varannan natt helt svettig och pyjamasen kan man vrida ur – min kropp börjar kapitulera känner jag. Men när allt väl går live så tror jag att en stor sten kommer släppas från mitt arma hjärta och försöka njuta utav det jag kämpat med. Allt har tagit lite längre tid än planerat men det är för att jag är enormt noga, perfektionist så det är skrämmande och ni kommer förstå när allt släpps.

I och med detta så satt jag och scrollade på Instagram och fann bilden ovan. Jag tror mycket händer utav en anledning och budskapet gick rakt in i mig. Ni vet att jag under många år sysslat med att lyfta andra frisörer kring mina kanaler med syfte att ändra synen på en bransch som är enormt självisk. Om jag inte tar emot nya kunder: varför kan jag inte då fylla andras listor? Jag försöker dra mitt strå till stacken helt enkelt. Det slog mig också att listan är helt gratis och varför följa en person om man inte vill support’a den? Har du vänner som krigar med ett företag, sociala medier eller andra åtaganden – är det så svårt att skriva en peppande kommentar på deras bild? Vad är det som tar emot så mycket? Svenskar generellt är riktigt kassa på att lyfta varandra och vara glad för andras skull. Den jämförelsen jag brukar dra;
”När jag mådde som sämst sköljdes kärlek över mig och sedan när jag blev lycklig igen: då blev det knäpp tyst från många”.

Jag tänker oftast på just det: varför bara glädjas när det går bra: man kan väl kommentera eller lägga en like oavsett mående eller utgångsläge.

Även om jag kanske inte är så intresserad utav matlagning säger vi: så släpper en person jag följer en kokbok. Det är väl som fan att jag ger personen en like, kommenterar ”Grattis, så roligt för dig” – det kan väl inte vara så jobbigt. Jag tror att om vi skulle lyfta varandra mer så skulle fler kreativa själar trädas fram och vi skulle bli generellt lyckligare.

Det var roligt när jag började dejta A: Han har ju noll koll på hår. Men ändå så kunde han sms:a mig och säga:
”Vilket fint hår du gjorde på kunden i morse”

Det är en tuff och hård värld vi lever i och jag försöker supporta människor omkring mig. Ett exempel är att jag väljer att köpa mycket utav det influensers tar fram, även om jag blivit erbjuden bud. Det är samma sak som att jag inte klipper vänner/familj gratis (rabatt). Varför ska jag göra det? Vänner som tagit för givet att jag ska stå och arbeta gratis för vi är vänner – ursäkta: vad FAN är det för vän? Kan någon förklara varför en person som du är vän med ska ha billigare behandling? Varför? Sedan ska alla dina kunder som verkligen supportar dig betala full pris för samma behandling? Nej, noll respekt mot frisör eller betalande kunder. Samma anledning som jag valde att avsluta alla mina samarbeten med influencers: dom gav mig inget i utbyte längre. Det finns enormt många sätt att support’a en person du följer/känner och är det så att du inte tycker om kollektionen en influenser tar fram: fine. Men du kan nog allt vara glad för själva släppet? Eller ❤️

Kommentarer

 1. Marie

  Jag håller helt med dig om att vänner självklart ska betala och stötta ens företag. Hur ska det kunna gå bra för företaget om man ska jobba gratis hela tiden eller aldrig få vila efter jobbet pga att vänner förväntar sig gratis jobb? För många många år sedan klippte jag runt 15 personer gratis. Är inte frisör utan mer självlärd. Hade litet barn, jobbade deltid och skötte hemmet. Var jättetrött men klippte ändå alla gratis för de tiggde och bad. De ansåg att det gick ju så fort att klippa dom. Men 15 stycken blir typ 2 i veckan plus fika och städ efter. Ingen tänkte det minsta på att jag också ville få vila och ha ledig tid det lilla som fanns möjlighet till med ett litet barn. Hela tiden ville någon bli klippt gratis. När jag bad de betala någon tia i allafall så jag kunde spara ihop så jag själv kunde gå till frisör blev dom så sura och ville inte betala. Hade det dåligt ställt då jag var så ung. Schyssta vänner som själva ville bli snygga och bara tänkte på sig själva. Slutade klippa alla då och fick mycket skit för det. Jag skulle känna mig snål men inte dom. Det var tacken för alla år jag ställde upp gratis och själv aldrig blev klippt. Har även hjälpt vänner med mycket annat eftersom jag är kunnig inom vissa områden, men bara känt att jag blivit utnyttjad. Jag skulle skämmas om jag inte betalde fullpris till vänner. Långt inlägg men vill stötta dig Elin i ditt ställningstagande om gratis jobb.

 2. Sanna

  Det där är ju en jätte svår avvägning. Om en vän ber om en avanverad färgnung på salongen är det såklart rimligt att dom betalar med rabatt såklart. Men ofta har vi förfester eller hemmamys där vi sminkar, klipper eller fixar varandra. Jag jobbar inom business och brukar hjälpa mina vänner med fakturering, skatt eller att skriva cv osv. Jag ber ju inte mina vänner swisha när jag bjuder på middag heller. Det handlar ju om att ge och ta av sina vänner och familj. Man är ju ett stort nätverk och vänner som hjälper, lyfter och ger varandra allt möjligt. Skulle anse det väldigt snålt om en vän tog helpris för en tjänst och skulle därmed inte se oss som nära vänner. Men alla är ju olika.

 3. S

  Min syster är frisör. Vi har ett utbyte. När jag har jobbat på restaurang har jag bjudit henne. Nu hjälper jag henne mycket med hennes barn medans jag pluggar, flera dagar i veckan. I utbyte klipper hon mig och färgar (jag betalar färgen). Hon hjälper mig med något som hon kan och jag hjälper henne med något som jag kan

 4. Mia

  För mej å det tvärtom
  Nu när jag har hälsoproblem hör inte många av sig? Men när jag är pigg och frisk ringer dom. Själv hör jag av mej exra mycket om någon är dålig. Nog dags att skaffa nya vänner för mej. Kanske beror det på rädsla. Kram från mej.

 5. Therese

  Sociala medier och främst instagram är på fallande fot, ge det 3-5år så kommer plattformen vara död. Folk är så fruktansvärt trött på det och då menar jag vanliga människor oavsett livsstil. Statistiken visar att de lämnar plattformar i drover dagligen. Har vänner som jobbat som ingenjörer på bla instagram. Ett är ett döende forum då folk blivit så pass mätt och det har bidragit till psykisk ohälsa i samhället när alldeles för många söker efter bekräftelse och fejkar sina liv. Det har till och med kommit en psykologisk diagnos för det för två år sedan – Det säger allt. Plattformen kunde ha varit bra om den användes på rätt sätt men det vart alldeles för mycket influencers som skall sälja allt dem kan få tag i så det har mer känst som en reklampelare senaste åren och sedan blandat med bekräftelsesökande människor som fejkar sina liv dygnet runt vilket har gjort att vanliga människor inte tycker det är kul längre.. Vilket är trist då det som sagt hade kunnat va något bra för samtliga, om det användes på rätt sätt lite som det var i början. Däremot så tycker jag det är en självklarhet att man skall stötta folk runt sig dock är sociala medier tiden snart förbi och det som jag tror kommer rulla på är egna plattformar OM folk gör sin egen design och har en intressant och personlig layout något svenskar är oerhört dåliga på medans kolla in britterna där alla är helt olika med nya layouts och design på deras bloggar/webbplatser som speglas utav vem de själva är vilket då också gör det intressant att följa.. Det är väll vad jag har att säga om det hela kring sociala medier och varför folk inte lägger kommentarer och likes längre om dem fortfarande är kvar på plattformarna vill säga. Folk är oerhört trött på det men många hänger bara kvar för andra gör det, majoriteten utav alla i min krets har tagit bort sociala medier de senaste åren och när jag pratar med vänner som jobbat på höga positioner inom dessa företag så säger dem detsamma att vanligt folk lämnar oavsett livsstil och klass samt att anledningen dem lämnat när dem tagit bort sina konton är att det många gånger har blivit alldeles för mycket reklam, opersonligt & falsk, tar för mycket tid och att det inte är intressant längre. Folk som nu fortfarande vill vara kvar skall nog se till att verkligen satsa på en egen plattform och bygga upp den med en unik design som folk kan följa. Det som även gör att folk lämnar nu har med integritetspolicyn samt censorering utav folk att göra på dessa plattformar. Kram!

 6. Heidi

  Min familj får gratis, dels för min pappa står på lånet jag fick när jag startade företaget o skulle inte kunna jobba med det jag gör utan honom, men trots det så betalar han o hans fru varje gång för dom vill stötta mig. Min lillebror som går i skolan o får gratis för han har inte den ekonomin. Men till vänner får dom ett rabatterat pris, varför? Jag vet ärligt inte, dels ä alla mina vänner precis från gymnasiet som jag men och antar ja för folk förväntar sig att få det billigare och vet ärligt inte varför, har dom vänner som betalar fullt pris torts jag säger ett billigare. Jag själv vågar väl inte riktigt stå på mig mer och kanske är det för att jag bara jobbar ett år i frisörbranschen 😅

 7. Therese

  Alltså Elin WOW va du sätter ord på det som jag och många av oss känner.

  Jag startade eget som fotograf för ungefär ett år sedan och känner igen mig i allt du skriver. Vänner som tyckte att de inte skulle betala för ”vi är ju vänner”. Folk jag inte pratat med på flera år som hörde av sig och ville bli fotade men blev sura när jag sa att det kostar pengar. Microinfluencers som vill fotas med mig mot en taggning, som om det skulle betala ens räkningar.

  Får jämt och ständigt höra att ”kan inte du ta med kameran och ta några bilder, det går ju fort” och ”kan inte du bara redigera dessa bilder åt mig? Går mycket fortare och blir bättre när du gör det”. Som att det skulle vara en fis i rymden.

  Ingen tanke på att jag 1. Inte bara vill fota några bilder och sen lämna över de. Mitt signum sitter i redigeringen. 2. Min utrustning som jag lagt flera tio tusentals kronor på slits. 3. Man betalar inte för den tiden det tar att ta bilderna eller den korta tiden det tar för mig att redigera, utan alla timmar jag suttit framför youtube för att lära mig nya grejer, i photoshop och övat, alla dagar och kvällar jag varit ute och fotat, alla tid jag suttit och pillat med kameran för att få till de bästa inställningarna.

  Nä, det tog mig ett år att våga stå upp för mig själv och värdet i det jag gör. Men JÄKLAR vad stolt jag är över mig själv och det jag skapar.

  Heja dig Elin och alla ni andra där ute som kämpar och sliter med det ni älskar. Ni förtjänar all uppskattning och stöttning!

 8. L

  Som veterinär förväntas jag också att jobba gratis. Skriva ut recept, ge råd etc till vänner (och ofta vänners vänner), släktingar och släktingars partners. De flesta hör aldrig av sig annars – bara när de vill ha veterinärhjälp. Många vill ha receptbelagda mediciner som inte ska skrivas ut utan undersökning av djuret och förväntar sig att jag ska göra ett undantag för dem. Har t.o.m. en bekant som bad mig skriva ut antibiotika till henne (veterinärer får självklart inte skriva ut medicin till människor så personen blev alltså sur över att jag inte ville riskera min legitimation för hennes skull…). The list goes on. Tror inte de inser att det tar mig 15-20 minuter att ringa in ett recept och ännu mer att ge bra råd via mail/mess. Och att jag har pluggat i 5.5 år och inte vill slänga bort min legitimation på att förskriva antibiotika till människor…

 9. Mathilda

  Jag är tandläkare och undersöker självklart familjemedlemmar och nära vänner gratis, även enklare behandlingar som fyllningar. Krävs tandtekniker får de bara betala denne i så fall. Tar du betalt för att klippa din mammas hår!?

 10. Jenny

  Influencers: Jag tar 30.000/100.000/200.000 kr för att tipsa om ert företag på insta/blogg/youtube/whatever.
  Också influencers: Snälla alla mina ”vänner” som följer mig, kan ni inte dela och tipsa om mig gratis?
  Ser du själv hur skevt det är?

  Om du vill att folk ska tipsa om ditt företag så får du väl helt enkelt betala, så som du kräver av företagen du samarbetar med. För det är ju viktigt att alla får betalt för minsta lilla grej, eller hur?

  Vänner, ja absolut. Där ställer man självklart upp. Men följare är inga vänner.

 11. En vän

  Jag utbildar mig inte till frisör men ett annat yrke som gärna mina vänner vill ta del av när jag klar. Jag vet inte om dem förstår att jag kommer behöva ta betalt? ”När du är klar, kan du göra dittan och dattan åt oss”. Nu är det inte allt dem säger, men i slutändan låter det som om jag ska starta projekt gratis.

 12. M

  Bjuder gärna mina vänner på behandling.
  Men så är vi i vårat gäng. Resor, frisör, restaurang, taxi mm. Ibland har någon det bättre å någon sämre ställt i livet under en tid. Kompensations teorin.
  Ja får ju umgås med mina vänner.
  & fixa dom. Gör dom en ”dyr” behandling så kan dom få stå för material. Tex löshår.

 13. Malin

  Men varför tar ni frisörer för givet att ni ska få fota vårt hår gratis efter en behandling och därmed göra reklam och tjäna pengar på det? Ni får åtminstone fråga eller betala själva eller ge rabatt för en bild? Ni vill ta betalt, men också göra reklam med kunders bilder så det gynnar er, tänk efter lite! Jag låter frisören aldrig fota för och efter bild, jag är inte någon reklam!

  1. Elin Molimenti
   Elin Molimenti

   Hej!
   Jag vet inte hur du och din frisör har det men man frågar eller så vill oftast kunderna själv ta före/efter bild. Man har allt i världen rätt att säga nej till en bild som kund – bara spell it out. Men:
   Oftast hittar man sin frisör på sociala medier på grund utav före/efter bilder. Om du nu inte hade sett en bild på ett jobb du gillar: då hade du gått miste om din frisör som du är nöjd med. Så du menar som kund: du ska alltså ha betalt för att jag som frisör tar en bild på ditt hår och lägger ut? Det där är en helt annan nivå och lite som jag var inne på ovan i i lägget – omtanke och kärlek kommer man långt på ❤️

 14. Amanda

  Hej!
  Kikade in här då jag har en fråga. Måste dock börja med att svara på det du skrev ovan och säga vad otroligt fint tänkt av dig. Tycker vi alla människor i allmänhet borde bli bättre på att hjälpa och stötta varandra.

  Nu till min fråga. Jag har alltid haft ett väldigt tjockt och långt hår som jag ofta fick komplimanger för från både frisörer och andra. I början av året tog dock träningen över och jag började äta alldeles för strikt. Det slutade med att jag fick anorexia, vilket jag har jobbat med hela sommaren och hösten. Är idag normalviktig men tappade en massa hår vilket jag mår såå dåligt över. Vill bara spola tillbaka tiden…
  Kommer jag någonsin kunna få tillbaka mitt hår igen? I så fall, hur lång tid kan det ta? Äter förövrigt normal kost samt hårvitaminer (Silicea).

 15. L

  Min kusin är frisör men hon ger alltid mig rabatt automatiskt. Kanske är det för att hon själv har det bra och jag är student och varit sjuk osv länge men borde jag insistera på att betala fullpris? Iaf åtminstone i framtiden?

  1. Elin Molimenti
   Elin Molimenti

   Alla gör precis som dom vill. Är din kusin okej med erat upplägg så kör på 🙂 Men för mig är mitt yrke som vilket som helst och det är ingen välgörenhet. I sånt fall skulle jag hellre bjuda ut dig på middag, övrrraska med andra saker än att rea ut mitt jobb. Men som sagt, alla gör precis det som dom mår bra utav ❤️

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"