Hair

SVAR PÅ TAL

Först och främst vill vi tacka alla våra underbara kunder som visat och fortsätter visa, ett otroligt stöd och förståelse. Texterna som publicerats om oss de senaste dagarna är ensidigt vinklade. Både agendan och innehållet i kanalerna som spridit dessa är inte bara otroligt sårande utan är ren osanning. Att fabricera innehåll för ett verka “grävande” och “avslöjande” är inget annat än oprofessionellt och ren mobbing: vilket ingen människa eller varumärke skall behöva utstå. Vi välkomnar självklart frågor och diskussioner och har inga problem att bemöta dessa, så länge man håller god ton och visar varandra respekt. Ett ord som inte kan tryckas på nog, att visa varandra respekt oavsett åsikt – en av grundpelarna i ett sunt samhälle.

Att skamlöst mer eller mindre spotta ur sig vad som helst bara för att driva trafik är på så många sätt något som måste få ett slut. Det går inte att beskriva på något annat sätt än att man gjort allt, oavsett medel trigga igång människors känslor – bara för att försöka förstöra för någon annan. Om man på riktigt har uppsåtet att vara en granskande och professionell journalist; varför inte då kontakta oss innan med faktiska påståenden? Det finns en uppenbar agenda, med ett enda mål: att med osanning skapa en situation på någon annans bekostnad för sin egen vinning.

Vi vill härmed komma med korrekt fakta och vår förklaring på uttalandena som presenterades under veckan.

VARUMÄRKET:

Vårt koncept handlar om att vägleda och hjälpa varje enskild person till ett vackrare hår – med hjälp utav utvalda håraccessoarer. Jakten på dom rätta  produkterna började i våras med att leta leverantörer och tillverkare för kunna ta fram produkter utifrån två perspektiv, design och funktion. Båda delarna är minst lika viktiga för oss, kombinationen av att både fokusera på hur produkten ser ut samt fungerar, är något som visade sig vara utmanande och vilket ledde till att vi snabbt betade av produkter, tillverkare och design tills vi hittade rätt.

Vårt jobb är inte att ensamt bestämma exakt vart pärlorna ska sitta eller utforma produkterna från grunden, utan att säkerställa en hög nivå av kvalité, form och funktion i samarbete med leverantör. Vi låter tillverkaren göra det dem är bäst på och vi gör det vi kan bäst. Man måste tänka på vilket värde man skapar i en produktionskedja och vi har valt att vara ärliga och transparenta med vilket värde vi tillför. Vi har från första början varit tydliga med att produkterna är “Selected by Elin Molimenti”. Ett sätt för oss att kommunicera ut var i processen vårt bidrag ligger.

För varje steg i kedjan tillför man värde och måste då även ta ut en marginal. Precis som tillverkaren i steget innan oss lägger på en marginal för att täcka sin kostnader i samband med inköp av råvaror, utformning och tillverkning. I sin tur tar företaget som säljer råvarorna ut en marginal för att kunna finansiera sin verksamhet. Ett produktionsled, där varje part måste tjäna pengar för att kunna finansiera det värde man tillför produkten. Nu har det påståtts att vi lurar våra kunder för att vi tjänar pengar på produkterna som vi säljer. Vi tror att de flesta vet att ett företag måste vara finansiellt hållbart och att alla i produktionskedjan måste tjäna pengar för att överleva, växa och fortsätta skapa produkter.

SAMMA DESIGN PÅ ALTERNATIVA KANALER?

Det som många har reagerat mest på är ni kan hitta liknande design på alternativa kanaler och vad är då skillnaden? Det sker att produkter som är bra och genomtänkta kopieras och tillverkas utav flera olika fabriker i Asien. Detta problem är ganska vanligt i alla branscher: men bara för att det finns billigare versioner eller alternativ där ute: så betyder inte det att vi köper från dessa återförsäljare. Man kan köpa det mesta på dessa typer av sidor och ännu mer om man åker ner till delar av Asien. Vill man som konsument köpa sina håraccessoarer från alternativa kanaler så är det helt okej. Men med det extremt låga priset medför också en hel del risker, osäkerheter och du har inget konsumentskydd.

Här är några exempel: 

 • Även om du beställer en originalprodukt på dessa alternativa kanaler så kan det ofta vara en andrahands sortering och därmed det låga priset (man ska alltid tänka till varför priset är orimligt lågt). 
 • Du får det du betalar för.
 • Hur är produkten tillverkad? 
 • Arbetsförhållanden etc?
 • Dolda kostnader: Du köper en produkt som verkar vara billig men dolda kostnader som exempel frakt/tull kan göra din beställning mycket dyrare. Dessutom får du vänta snällt på din produkt: beställ nu och få den lagom till Påsk. 
 • Du tar all risk själv. Kommer du ens få din beställning? 
 • Vad händer om du inte är nöjd? Vad har du för rättigheter? 

Genom att handla hos MyMolimenti:

 • Alla produkter är kvalitetssäkrade och levererade direkt från leverantör i Asien till vår logistikpartner här i Sverige där produkterna hanteras.
 • Från fabrik som är medlemmar av Amfori/BSCI för säkra arbetsförhållanden 
 • Du handlar under svenska köpvillkor
 • Du kan lämna tillbaka och byta produkt enligt svensk lag
 • Du får din leverans utskickad mellan 1-3 dagar där du kan spåra dina paket från lager i Sverige hem till dig.
 • Du får hem produkten i en snygg kartong med en snygg design.

Diskussionen om priset?

För att vi direkt ska slå hål på detta påstående kan vi enkelt dra en paralell med en annan bransch. Jämför bara vad en kopp kaffe kostar på ditt lokala café, med vad bönorna köps in för från odlarna. Då förstår man snabbt att man måste ta med andra parametrar innan man har hela sanningen. Tror du att företaget gör en enorm vinst på dig som kund? Svaret är med största sannolikhet NEJ – det tillkommer mycket mer kostnader än vad man ofta som konsument tror.

1. Emballage såsom paketering etc. 

2. Tull, Skatt och Moms

3. Frakt- och logistikkostnad för bolaget.

4. Kvalitetssäkring och tester

5. Research, dokumentation och allt annat knutet till produkterna. 

7. Transaktionsavgifter – så du som kund kan säkert göra din betalning. 

8. Säljkanaler (e-handel), drift, underhåll, utveckling, etc. 

9. Fotografering, stylist för kläder, make-up artist, hårstylist och modeller.

10. Arbetstid för arbetet med varumärket, kommunikation och support. 

11. Du behöver betala för att marknadsföra dina produkter.

12. Annat relaterat till drift (tex telefoni, bokföring: allt annat knutet till att faktiskt driva ett företag).

Räkneexempel på en fiktiv produkt  

Inköp produkt etc. ca 20%
Skatter (moms) etc. ca 4%
Tull + Administration etc.ca  2%
Emballage + presentförpackning etc. ca 13%
Frakt- och logistikkostnad etc. ca 8%
Kvalitetssäkring etc. ca 6%
Transaktionsavgifter etc. ca 4%
Drift och underhåll av säljkanaler (t.ex e-handel) etc. ca 2%
Fotografering, stylist (kläder), make-up artist, hårstylist och modeller etc. ca 13%
Marknadsföring etc. ca 9%
Annat relaterat till drift (tex, telefoni, bokföring) etc. ca 2%

Total andel av konsumentpriset (Det som kund får betala) som är en kostnad för produkten: ca 83%
17% Marginal

Den lilla marginal som finns kvar ska då återinvesteras för att ta fram nya produkter, skapa mervärde för kunderna, växa och anställa fler människor. Räkneexemplet tar inte med kostnad för t.ex lön/försäkringar/pension/sociala avgifter.


Handen på hjärtat, det är inte fel att vara entreprenör. Det är inte fult att driva företag och tjäna pengar på det. Det man måste förstå är att det krävs mycket slit och hårt arbete för att man ska komma till en nivå där man faktiskt kan ta ut en lön att leva på. Vi blir genuint ledsna över att det finns människor som har en enda passion och mål i livet att försöka förstöra för andra. Om du som läser detta mot förmodan råkade svepas med i negativiteten, pausa en stund och tänk igenom vad du har läst och fråga dig själv: “Does it make any sense?”. Påståendena som publicerats de senaste dagarna bygger på irrelevanta samband, okunskap och brist på respekt och har inget med konstruktiv kritik att göra. Vi är ett ungt företag och kommer säkert göra misstag ibland och dom kommer vi att äga. Men att sitta vid sidan och bli oskyldigt anklagade för något vi inte gjort, det kan vi aldrig acceptera. 


All kärlek,
Team MyMolimenti 

Kommentarer

 1. Rebecca

  Tänk att människor kan ha så j”vla många frågor och sprider sååå mycket hat, för några små håraccessoarer. Vart är samhället påväg……. Du är inte ensam Elin. Heeja heeja / R

 2. E

  Personligen anser jag att det aldrig var tydligt att produkterna var ”Selected by…” utan det känns snarare som en grov efterkonstruktion.
  Detta ÄR en mardrömsstart för att etablera sig.
  Vill påpeka att jag annars alltid tyckt om dig Elin och trott på ditt ord men detta känns inte genuint för fem öre..tyvärr😕

  Hoppas att ni tar till er av kritiken och känner efter..i all väl mening❤️

 3. Ingen

  Detta inlägget är jättebra, men för mig är det tyvärr too little, too late. Hade du gjort detta dag ett när allt detta startade hade du fått en eloge. Alla kan göra misstag. Men du har valt en annan väg och sen kallat det näthat. Jag säger dock inte att vissa personer betett sig illa, förvånar mig inte heller om det är så, men när folk ber om en förklaring och ifrågasätter något som verkar märkligt, det är inte näthat.

  Jag är inte din starkaste följare, men jag kikar in här då och då för att jag respekterar dig och tycker du gör det du är bäst på – bäst. Men det kommer nog inte bli många fler besök från mig nu. Hoppas du får ordning på detta iallafall och lycka till.

 4. Helen

  Jag stöder absolut inte de kommentarer som går ut på att såra, driva eller jävlas med er, långt ifrån, men faktan i de som har varit angående hur ni bemötte kritiken/frågorna från kunderna samt att beskrivningen utav din arbetsprocess inte gick hand i hand med resultatet på din webbsida, gör tyvärr att jag väljer att avböja efter 5 års läsande av din blogg.

  Känslan av din blogg har alltid varit väldigt nära och äkta, men det här blev lite motsatt effekt, tyvärr är jag alldeles för principfast för att kunna fortsätta följa. Jag önskar dig all lycka till framöver Elin!

 5. Nadja

  Hej!

  Jag är en trogen läsare och såg fram emot att bli en trogen kund till Mymolimenti.
  Jag ställde två enkla frågor på er instagram ”mymolimenti” gällande 1. Varför så dyra priser? Det är inget äkta siden/äkta pärlor/äkta swarowskistenar på?
  2. Ni lade upp en bild där ni prisats för vad ni ”tagit fram”. Då frågade jag ”…tagit fram?” Med tanke på att ni erkänt att ni inte designat dessa och inte ens BYGGT upp dessa produkter.

  Blev blockad.

  Sen skriver ni här att ni GÄRNA bemöter kritik? Nej den meningen går inte hem hos mig.
  Ni skriver att ”respekt ska ges oavsett åsikt” – varför blockas då för enkla frågor?
  Känns som ni skriver ”goda ting” i detta inlägg men handlar helt annorlunda annars. Det ger mig inte en bra bild av er.

  Ni skriver att ni varit TYDLIGA med att de va ”selected” … VA?! Verkligen inte. Tror att ALLA fick bilden av att du Elin kämpat att BYGGA UPP dessa håraccessoarer.

  Du pratar om ”andrahands sorteringar” osv … hallå detta gäller bara håraccessoarer som inte finns någon äkthet i. Om dina grejer hade haft äkta pärlor eller swarowski osv DÅ hade man ju fattat. Men diadem och diadem … inte stor skillnad. Har många diadem från wish som är ASBRA kvalite. Trycker inte, bra tyg, bra sydda! Inget att klaga på.

  Jag hade som sagt gärna velat bli en trogen kund då jag fått en bra bild av dig Elin.
  (Och det jag skriver är INTE näthat. Detta är mina känslor kring dina produkter.)
  Men att köpa upp ett x antal produkter från Asien och sedan ge oss bilden av att du själv tagit fram dem med ”blod, svett och tårar”. Och att du är så noggrann och älskar kvalite osv (?). Då får man bilden av att DU skapat allt med dessa produkter. Men sen visar det sig att du köpt upp ett x antal produkter från en fabrik och BARA testat dessa ett par månader? Du har inte valt färg eller design eller något. Det är fult gjort.
  Sen priset – i ärlighetens namn- har du ÖVERDRIVIT med.
  Du har många följare och hade gjort vinst om ett diadem kostade 199kr och tofsar 99kr. Då hade även jag köpt även om de fanns billigare någon annanstans för att stötta dig. Men du vill kanske ha snabba pengar och snabb vinst – inget fel med det OM det är värt det. I detta fall anser jag inte det…

  Jag blev mest besviken på att en person som DU … erfaren och duktig … lanserade uppköpta produkter som du endast testat.
  Och väldigt besviken på priset.

  Detta är vad JAG känner. Och vill inte sprida näthat … men som sagt tycker det hela är dåligt gjort.

  Som trogen läsare, och vill gärna vara en trogen kund för att stötta så ger jag gärna några råd för framtida lanseringar:

  – säg som det är.
  – bättre priser

  Lycka till och hoppas allt ordnar sig.

 6. Sandra

  Fast när folk kom med genuina frågor (bland annat jag!) så togs ju kommentarerna bort snabbt som attan och man blev blockad helt obefogat. Hur kommer det sig? Är svårt att se en annan sida när man blir behandlad på det viset faktiskt.

  1. Elin Molimenti
   Elin Molimenti

   Hej!
   Den enda anledningen till att negativiteten tas bort är för att hat föder hat. Om man genuint är intresserad utav information om produkterna går det jättebra att gå via kundtjänst så besvarar vi det som är relevant. Vi kommer också uppdatera hemsidan med mer information om material, storlek osv. Ha en superbra kväll och hoppas du förstår.

 7. Lena

  Svar till Marri:
  Jag förstår din synvinkel, men det är lätt för oss att säga. Elin är helt ensam i en het ny business utan någon erfarenhet. Det näthatet som sker just nu med rena personangrepp, det är fan inte OK. Jag vet inte själv vad jag hade gjort för att orka ens gå ur sängen om jag hade läst allt hat. Jag hade nog också blockat allt och alla för att ens orka gå upp ur sängen. Mvh Lena

 8. Paula

  Paulina, LÄS INLÄGGET IGEN
  ( EN FIKTIV PRODUKT )
  Det märks att du inte läst inlägget…..
  Själv kommer jag fortsätta handla mer hos Elin. Tack Elin för ett proffsigt inlägg och #nejtacktillnäthat <3

 9. Marri

  Bra att ni bemöter det som hänt, men det som många reagerat på är att ni systematiskt blockat personer som frågat ex vad fabriken heter, om pärlornas äkthet eller annat som i ”er värld” då bemötts som kritik. Det är säkerligen ett resultat i det ”drev” som funnits kring MyMolimenti, men strategin genom att försöka tysta dessa röster är nog snarare skadligt för företaget.

  Bara för att en produkt ifrågasätts är det inte konstruktivt att som nystartat företag att peka ut detta som kritik, för att sedan blocka personer. Det riskerar att väcka den björn som sover desto mer, samt väcker ännu mer spekulationer om att man försöker dölja något eller inte vill ”stå till svars” för sin produkt.

  Tro mig, jag i skrivande stund funderar om även jag kommer bli blockad för att jag skriver denna kommentar. Det är liksom resultatet av vad jag som enskild konsument fått för bild av hur ni bemöter åsikter/synpunkter oavsett vilket syfte det har. Syftet med min kommentar är att kunna ge EN bild (För det finns säkerligen många olika synvinklar på detta) av hur ”MyMolimenti” som varumärke förhållit sig till en ev kund just iom de senaste dagarnas uppmärksamhet. Och den ger tyvärr inte så bra magkänsla just nu.

  Men jag önskar självfallet lycka till med företaget och att eventuella frågetecken som många haft senaste dagarna snart blir stillas, då marknaden för håraccessoarer säkerligen kan utvecklas!

 10. Mona

  Min gräns gick nu faktiskt, när de offentligt tillåter att VUXENMOBBA/NÄTHATA din man på det här sättet. Hatet har gått för långt nu…

 11. Terese

  Ja du Elin, du tappade mig redan vid ”Vi välkomnar självklart frågor och diskussioner och har inga problem att bemöta dessa”. Varför? Jo därför att jag som många andra blev blockad från dina hårprylars instagram. Jag skrev ej något otrevligt eller något om kina, aliexpress eller alibaba. Det visar på ett väldigt omoget beteende från ett ”företag” och jag skulle därför aldrig rekommendera någon att ha business eller köpa något av det företaget.

 12. Mimmi

  Tror alla fattar att ett företag måste ha ett vinstpåslag på produkterna. Men kritiken uppstod ju pga att ni inte besvarat enkla frågor som potentiella kunder ställde, att ni rensat kommentarer och blockat människor som ställt frågor. Samt att du så hårt gått ut med att du har krigat, kämpat och slitit för att kunna erbjuda dessa accessoarer när du i själva verket öppnat en webbshop med utvalda produkter? Säger inte att ni lurat kunder och varit oärliga, men det hade nog varit till fördel om du varit mer öppen kring det. Sen blir det lite skevt när du gång på gång sagt att du är helt själv i detta, att du gjort allting själv från början till slut. Det du har gjort är alltså att välja ut och testa diadem alltså?

  Hade du lagt dig platt direkt och ägt misstaget/missförståndet så hade det här aldrig blivit så stort. ”Vet ni vad vänner, det har blivit ett missförstånd – såhär ligger det till:” Enkelt.

 13. Martina

  Gud vad proffsig du är Elin som inte dras med i det näthatet som sker på andra sidan just nu. De har verkligen gått för långt!!!
  Du har min respekt<3

 14. Emma

  Tack Elin!
  Det här inlägget gjorde att du växte i mina ögon. Efter det här inlägget förstår jag ännu mer att det som bloggbevakning håller på med är riktigt pinsamt. Uppviglande till näthat som de håller på med är fan inte okej.
  Go Elin 🍸

 15. Kristina

  Ja herregud du är då fantastisk! Inte för att jag tyckte bloggbevakningsgänger förtjänade en så utförlig och fin förklaring, Tror tyvärr en del kommer välja att hata vidare för det är sånt som driver en del människor, men jag hoppas dina härliga kanaler nu efter detta slipper råka ut för den här typen av människor! Kram och tusen lycka till med företaget 🙂

 16. Malin

  Vilket proffs du är Elin! Blev så förvånad över det som skrevs, men nu förstår jag verkligen dig. Usch för att få utstå det här hatet av nättroll. Jag kommer köpa 2 hårband ikväll till mina döttrar. Hinner jag få dem denna veckan tro ?
  Kram M

Comments are closed.
×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"