Hair

Så dämpar du ner ett kallt, blont hår

FÖRE / EFTER

Hej fina ni!

Hur underbart väder har det inte varit idag? Jag vaknade tidigt i morse utav frost på gräsmattan men solen började skina upp rejält. Sedan har dagen rullat på och shit vilken skillnad det är på humöret när man hör fågelkvitter och solen värmer. Jag har spelat in ett samarbete som ska upp på min Instagram på söndag, den vill ni inte missa. Jag har jobbat halva dagen med MyMolimenti och nu sitter jag med er. Veckan har bara sprungit iväg och jag blev nästan lite chockad över att det redan är fredag. Jag har börjat få problem med min hål i öronen, eller rättare sagt det jag har nog alltid haft. Som ni kanske märkt är jag ingen person som använder smycken särskilt ofta. Jag vet egentligen inte varför men på något vis känner jag att det inte passar mig?! Det resulterar till att jag sätter i örhängen en gång i månaden kanske och jag får så ont och vill bara ta ur dom. Jag får alltid pressa in örhängerna och det bildas ett sår efter ett tag. Hur ska jag göra?! Jag vill kunna ha små örhängen i hela tiden men efter en dag svider det och jag hatar det. Har någon annan samma problem? Säg inte att jag ska testa att ha i dom hela tiden för att vänja örsnibbarna, det kommer jag inte klara – haha.

Men hur som, i veckan kom min fina vän Johanna på besök. Jag tror ni känner igen henne vid det här laget. Hon är min eviga kalla blondin som passar enastående bra i den looken. Men flera års blekning har satt sina spår och vi kände dom senaste gångerna att håret inte kommer palla så länge till. Även om Johanna har bra hår och inte är så mörk i sig själv så måste jag alltid måla blekning på vissa partier (längder) för att få upp den där krispiga is:iga blonda tonen. Förra gången pratade vi om att dämpa ner hennes hår till en beige blond ton med en skuggad botten men vi backade ur i sista sekund. Man måste vara helt säker för att bleka upp allt igen om man ångrar sig var inget alternativ.

MEN DENNA GÅNG!!!

Jag kände bara på mig att denna gång skulle vi löpa linan ut. När Johanna satt sig i stolen så flög orden ur munnen på henne: ”Vi dämpar ner det”.

– JAAAA!!! Skrek jag…

Det är faktiskt inte lätt att gå åt andra hållet: att dämpa ner ett väldigt blekt, ljust hår. Risken för att det antingen blir grönt eller blask orange är stor. Jag tänkte länge på om jag skulle göra all infärgning i vått hår för att minska risken för ojämnhet. Men magen sa KÖR i torrt hår så jag la först några ljusa slingor i frampartiet. Sedan applicerade jag en oljebaserad färg som jag fade:ade ut mot längderna. Jag frihandsmålade några ljusare partier för att få fram kontraster och få ett djup mot bottenfärgen. Jag ville inte bara att hon skulle bli varmare eller lite mörkare utan en helt ny teknisk färg. I och med att hon inte har några långa längder att leka med fick jag jobba i miniatyr kändes det som. Jag använde dom redan ljusa slingorna från förra gången till att skapa den mjuka övergången mellan botten och mellan parti. Mot schamponeringen där jag sköljde ur allt och applicerade en till bottenfärg, så rå/kall jag kunde. Därefter en beige/mocka blond ton på allt. Egentligen är hon inte så mycket mörkare än tidigare men helheten gör allt annorlunda.

Jag stod och passade på färgen i schamponeringen tills önskat resultat. Jag klippte av en bit på längden och volymfönade hela håret. Hur snyggt blev det inte?! Problemet som kan uppstå efter denna förändring är att färgen släpper snabbt eftersom hennes kvalité inte är på topp. Jag informerar alla kunder som vill gå mörkare att komma några veckor tidigare än vanligt för sitt andra besök. Pigment fäster sig på pigment och redan omgång två kommer hållbarheten efter bli mycket bättre. Det blev verkligen så bra och vi var nöjda och glada båda två.

1 HÄR 2 HÄR3 HÄR

När jag ändå är i gång så vill jag tipsa er om dessa tre verktyg för att du ska kunna skapa textur och volym i håret. Less is more är alltid ett bra tips om man har ett tunnare/finare skandinaviskt hår. Vet du med dig att du ska styla håret efter tvätt så använd inte en för tung hårvård. Jag tycker denna (klick) och detta balsam (klick) passar bra.

I handdukstorkat hår:
Leave in – tips
Olja – tips
Sedan fönar du håret upp och ner 2-3 minuter. Sedan sprayar du i förtjocknings-spray in mot botten och ut mot längderna. Fortsätter föna upp och ner, borsta åt motsatt håll hela tiden. Sedan delar du upp håret och börjar volymföna. Just denna varmluftsborste är riktigt bra, ni måste testa. Du avslutar med en volymgivande torr-spray och ev waxspray för att få ner småhåren – klart.

Kommentarer

 1. Evelina

  Du verkar ha koll på mycket gällande hårvård och jag måste verkligen ha hjälp! Jag har sedan ett och ett halvt år tillbaka haft ett otroligt problem med fett hår. Jag har aldrig behövt tvätta håret så som nu och jag har testat ALLT från schampoo, inpackningar, tvätta på olika sätt, bytt borste och levt på torrschampoo, men ingenting hjälper! Har du något tips på vad jag kan göra för att få tillbaka mitt fina ofettiga, hår med volym igen? Är galet tacksam för ditt svar!

 2. Emma

  Ja fick exakt så. Visade sig ja vara överkänslig för väldigt mång material… Kan bara ha nästa sånna medicinska eller nickelfria 😢någon sa blomdahls de har varit klock rena här också. Läste är man slarvig första året me hål o använder mkt dåliga material så kan man bli överkänslig efter det…. Ja körde ju hm billigast som 14 åring… 😵

 3. Matilda

  Hej Elin,
  Jag har en liten fundering som jag måste fråga dig om. Om man tänkt sätta i en hårinpackning och verkligen låta den gotta till sig (typ sova med den). Ska man då först tvätta håret med schampo och sen lägga i inpackningen, eller kan man smeta på den direkt i torrt hår?

 4. Nina

  Finaste du! Kan du inte lägga upp en video där du sminkar dig för fest/viktiga tillfällen? Vill lära mig att bli bättre på contouring o få till ett nice glow och du är alltid on point

 5. Karin

  Titanörhängen är the shit, även rent guld fungerar på mig. Har en fråga till dig, jag har den där varnluftsborsten från babyliss, har kämpat med olika sätt att använda den men när jag använder den blir mitt hår SUPER lent och efter en dag eller så helt platt, inte alls lika mycket volym som när jag bara låter håret självtorka eller använder vanlig fön. Vad kan jag sätta i håret innan jag fönar för att håret inte ska bli så jäkla lent? Har testat saltspray, volym mousse från living proof, texturspray efteråt osv. Men mitt hår blir så lent så känns som alla torra produkter efteråt bara glider av… hoppas du kan hjälpa mig!! Kram!

 6. Lina

  Hej! Jag har nyss lagt blonda slingor i mitt hår och frisören nyanserade det då beigeblont eftersom jag absolut INTE vill vara kallblond… har du något tips på hur jag kan underhålla det hemma? Och en annan fråga, har du något tips på ett ”budgetschampo”, tänk typ halva priset jämfört med KM (använder Hydrate Me nu) till en fattig student?

 7. Sofie

  Rekommenderar Blomdahls örhängen i titan. De enda som funkar på mig som upplever samma problem som dig. 🙂

 8. Camilla

  Tips, jag klistrade in från nätet. Dessa funkar 100% på mig och min dotter som är känsliga

  ” Blomdahl erbjuder hudvänliga smycken som är framtagna i samråd med hudläkare. Örhängena är tillverkade i allergivänlig plast eller hudvänlig titan som är skonsam mot huden. Blomdahls örhängen finns i mängder av utformning och kan bäras av personer som har problem med nickelallergi eller kontaktallergi. Välj bland olika modeller och storlekar ur Blomdahls hudvänliga sortiment.”

  1. Elin Molimenti

   Tusen tack 😍 Nej, kört bara bottenfärg och toning på längder. I och med att hon har kort hår så räcker det med bottenfärg! kram

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"