Hair

Så döljer du gråa hårstrån på bästa sätt

FÖRE / EFTER

Hej mina vänner!

Hoppas ni mår bra och att ni är trygga och säkra där hemma. Jag tänkte ta upp en situation som många är i eller kommer att befinna sig i mot framtiden. När gråa hår uppstår får man oftast panik och det första man vill göra är att springa till närmsta affär och köpa en ”color in a box” för att radera all synlighet av dom oönskade stråna.

Men varför får vi gråa strån då?

Jo, varje består utav två delar: skaft och rot. Skaftet (hårstrået) är det vi ser, det som ger färg och längd. Roten är det vi inte ser, själva hjärtat för ditt hår. I roten finns bland annat en hårsäck som innehåller pigmenceller. Egentligen är allas hår vita men hårsäcken producerar hela tiden melanin som ger skaftet din mörka, röda eller ljusa hårfärg. I takt med att vi blir äldre kommer pigmentcellerna som finns i hårsäcken att dö och gradvis får skaftet då en transparent färg – det vill säga grå, silver eller vit.

När blir vi gråhåriga?

Det handlar främst om genetik och man kan fråga sina föräldrar eller farföräldrar när dom började bli gråhåriga – då kan man eventuellt dra slutsatsen utav det. Men när vi föds bestäms det redan då när och hur du ska bli gråhårig, sjukt va?! Men forskning har visat att efter 30 år ökar sannolikheten att drabbas av gråa hår med cirka 10-20% för varje årtionde som passerar. Det finns vissa som får gråa hår redan vid 20 års ålder och vissa vid 50 års ålder, man får helt enkelt vänta och se.

Med det sagt tänkte jag ge er lite tips på hur ni kan tänka om man börjar se sina första gråa strån. Det sämsta man kan göra är att mörka ner och täcka över dom gråa stråna. Det kommer bidra till att man överfärgar och efter två veckor har du redan fått en synlig utväxt som är värre än själva stråt från början. Mitt bästa tips är att bli vän med dom gråa stråna och försöka gömma in dom i det befintliga håret. Jag brukar alltid slinga tunna/tunna slingor, både ljusa och mörka för att få hårfärgen så naturlig som möjligt. Ni ser ovan på före-bilden hennes gråa hår och mitt mål var att gömma in dom så mycket som det bara går. Jag slingade många tunna, tunna ljusa och mörkare slingor i hela håret. Sedan skuggade jag bara in en botten-toning i schamponeringen, precis som jag gör med alla andra och sedan tonen jag ville ha på längderna. Jag har inte täckt dom helt eller försökt få dom att försvinna utan kamouflerat in i resterande hår. Detta gör att min kund kan gå minst 3 månader utan att behöva färga utväxten.

1 HÄR2 HÄR3 HÄR4 HÄR

Dom gråa stråna kommer finnas kvar och med takt att färgen släpper gradvis finns det en genialisk produkt som man kan använda hemma mellan frisörbesöken. En root-cover spray eller puder. Personligen tycker jag bäst om sprayerna för dom sitter bättre och är mer pigmenterade. Skuggorna tycker jag om när man ska fylla i sin hårlinje t.ex vid uppsättningar för att få illusion utav fylligare framparti. Mitt bästa tips är att köpa en mjukare handborste (kika ovan). Du sprayar på tandborsten och sedan borstar på hårstråna. Många kan tycka att det kommer för mycket på en och samma gång när man sprayar rakt mot hårbotten. Då är detta ett mycket enklare och smartare alternativ.

Här ser ni hur tinningarna ser ut: jag la lite mer mörka/tunnare slingor där för att min kund är nästan 100% grå vid polisongerna. Det är självklart olika på mörka eller ljusa hår men tillvägagångssättet är detsamma. Man får utgå ifrån mängd på det gråa och vilken färg man själv har. Är man riktigt mörkhårig med silver-hårstrån får man lägga en bottenfärg men blanda in ljusare delar så utväxten inte blir för skarp – t.ex. Det finns hur många alternativ som helst för att slippa dom gråa hårstråna utan att täcka dom helt. Nyckeln till en bra hårfärg, gått hår eller ej är att bli vän med sitt hår och stryk det medhårs. Hoppas ni fick lite tips ❤️

Kommentarer

 1. Anna

  Hej,
  Toppen sida!
  Jag har precis så mycket gråa hårstrån som din kund har. Vill så gärna få liknande slingor med liknande färg/toning. Har svårt att finna märken och färgnyanser som din kund har. Hade tänkt mig toning.
  Tacksam för svar.

 2. Annie

  Jag har oxå svart (asiatiskt) hår och undrar hur jag bäst och smidigast hanterar mina grå strån? De är ju både ljusa och väldigt kraftiga…

 3. Fariba

  Hej
  Jag har mörkt hår , mycket gråa, vad ska jag göra för slingor som passar mitt svarta hår och slippa färga hela tiden .
  Tacksam för svar/ fariba

  1. Profilbild
   Elin Molimenti

   Det beror helt på vilket resultat jag vill åt samt hur utgångsläget såg ut från början 🙂 Svårt att säga exakt. Men jag lägger alltid en/två nyans mörkare i fuktigt hår (botten) för vätet lyfter upp lite också. Kram Elin

 4. Helena

  Väldigt snyggt! Jag funderar ibland på att göra något sådant. Jag är en av dem som färgar utväxten, men jag är väldigt mörk i mig själv och tycker att det funkar bra. Dock vet jag ljusare personer som denna lösning är jättefin på. Men när jag ser den utväxt de trots allt ändå har innan det är dax att gå till frissan så tror jag inte att jag skulle fixa det. Det gråa syns ju så otroligt mycket mera på mig. Tvekar också för att jag ju inte vet hur jag skulle trivas i ljusare hår för det är ju vad det skulle bli. Har alltid varit såhär mörk bortsett från under det gulslingade 80-talet… 😉 Men jag tar in informationen, min räddning idag är att jag inte har så mycket grått alls bak på huvudet utan mest framtill. Blir det mer grått blir det väl för svårt att göra det själv med bra resultat.

 5. ErikaJ

  Väldigt snyggt! Ser att många kvinnor färgar för mörkt för att dölja grått hår. Blir för hårt mot ansiktet.

 6. Karolina

  Så fint och naturligt! Vet du om det finns några vitaminer eller kosttillskott som kan förebygga grått hår? Förstår att det mesta är gener men om jag kan påverka det på något sätt vill jag gärna göra det 🙂

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"