HårguiderProdukttips

hur ofta ska du tvätta håret – beroende på hårtyp?

Photo:REX Features

Hej vänner! 

Nu ni, nu kommer ett inlägg om att tvätta håret, i en standard långläsning al’a Elin – har ni saknat det?! Detta är en ständig fråga som många kämpar med varje dag. Ni vet nog redan min filosofi, sunt förnuft och lagom är alltid bäst. Det är så att alla har olika förutsättningar, vi lever olika liv och prioriterar olika men någonstans måste det finnas ett lagom. Jag vill inte predika hur ni ska göra utan mer informera och tipsa om olika alternativ. Men en sak vet jag, det finns några olika riktlinjer per hårtyp.

OM DU HAR TJOCKT HÅR:

– Tjocka hår kan vara en mix i och med att hårbotten blir snabbt fet och längderna väldigt torra. Vanligtvis tvättas håret var varannan/var tredje dag ungefär. Mitt bästa tips är att köpa en bra svinborste, kvällen innan du ska tvätta håret: Borsta igenom hela håret, från rot till topp. Det ska kännas att du borstar så att cirkulationen kommer igång. Det gör att du fördelar talget (fett) från hårbotten till längderna. Om du vill boosta topparna ännu mer kan du lägga i en vårdande olja för att få en jämnare fördelning. Sedan är det bra att använda en hårvård som innehåller någon form av vårdande olja.

OM DU HAR TUNT/FINT HÅR:

– Många upplever att dessa hår tappar form, blir skitit på en dag och just denna grupp tvättar håret mest – ungefär varje dag. Problemet är oftast att dessa hår är blekta och har torra längder. Men jag tycker det är smartast att gå på en serie som är ”volymgivande” eller ”thickening” just för att dom är lättare i konsistensen. Att tvätta håret varannan dag vore toppen och om man vill vårda längderna lite extra tycker jag du kan välja ett mer vårdande balsam (tips) och endast applicera på längderna. Eller väljer du en mer vårdande leave-in (tips) som appliceras i handdukstorkat hår. Jag brukar oftast rekommendera att ha enkla produkter i duschen och mer vård i handdukstorkat då du har mer koll på vart du lägger produkterna.

OM DU HAR FÄRGAT HÅR:

– Denna sektion tillhör väldigt många och det är inte alltid lätt att veta; ”Ska jag tänka vad som är bäst för hårfärgen eller hårbotten?!” Mitt första tips är att leta efter sulfat, paraben och silikonfria produkter. Visserligen innehåller dom flesta produkter inte några av dessa delar men det kan vara bra att veta. Kan du tvätta håret två gånger i veckan är det guld – du vill att hårfärgen ska hålla och då är återfuktning det som är viktigast. Vatten är en hårfärgs fiende, ju mindre du tvättar desto längre håller sig färgen – precis som en brun utan sol eller en solbränna.

OM DU HAR LOCKIGT HÅR: 

– När man har lockigt hår vet man hur flygigt, frissigt och jobbigt håret blir efter tvätt. Denna kategori tycker jag tvättar håret mer sällan (1-2 ggr i veckan) och använder produkter för just deras hårtyp. Här är det ännu mer återfuktning på schemat, ett jättebra tips är att använda vanlig kokosolja (finns på Ica, Coop) och smörj in topparna med ca 30 minuter innan du ska duscha. Att även krama in kokosolja i topparna innan du ska sova gör dunder för håret.

Ett annat tips är att inte glömma att ge lockarna spänst. Det gör du bäst med att först applicera leave-in (tips) och sedan en stylingkräm (tips) som definierar. Dom flesta serier för lockigt hår innehåller mycket fukt, något som är nyckeln till ett friskt krull. Mitt sista tips är att föna håret med kall-luft, om ni inte testat det så tycker jag det är det bästa tipset jag kan ge för att minska frizzet. Det tar lite längre tid men SÅ värt det ❤️

OM DU HAR VÄLDIGT  FETT HÅR

– Jag kände verkligen för att ta med denna kategori just för att jag märkt att ni eftersöker produkter just för en hårbotten med överdriven talgproduktion. Det är jättesvårt att säga rakt på sak vad du ska använda just för en överdrivet fet hårbotten får man inte vara av att ”tvätta håret för ofta” utan det har med hormoner och huden att göra. Oftast har det att göra med att du är extremt torr i hud/hårbotten och då försöker talgkörtlarna kompensera för detta – precis som med huden.

Mitt tips är att börja med en peeling för hårbotten med denna produkt —-> KLICK. Den är bra oavsett om du har problem med hårbotten, magisk. En annan inpackning som används innan schamponering är denna (KLICK) – testa för 79 kr. Använd ett djuprengörande schampo vid varje tvätt, känn efter vilken dag håret börjar kännas fett för att kunna avgöra om det räcker att tvätta det 3-4 gånger i veckan än varje dag?! Använd vårdande balsam/inpackning i längderna. Sedan tycker jag det är jätteviktigt att tvätta håret exakt samma dag, varje vecka, varje månad så huden lär sig att det är just då håret blir tvättat. Tvättar du håret oregelbundet vet inte huden när du tvättar bort allt talg, därför producerar hårbotten talg för en månad på en gång. Ge det tid och kriga på, går inte detta under en längre tid – gå till en hudläkare och ta reda på vad som är problemet.

Hoppas ni fick lite mer info och har ni några funderingar – tveka inte att kommentera ❤️ Det finns inget rätt eller fel, man kan blanda hejvilt – kör på det som känns bäst för just er. PUSS PÅ ER

Kommentarer

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"