HårguiderHårtipsOkategoriseradeProdukttips

ÖNSKA DIG HÅRVÅRD I JULKLAPP

GOD MORGON!

Jag tänkte rivstarta denna måndag med min årliga julklapps-tips-inlägg som jag brukar bjussa på såhär inför jul. Jag tycker att allt inom hårvård är en perfekt julklapp att ge bort eller att önska sig själv. Dels för att det svider ibland att köpa just schampo och balsam för 500 kr eller vill du ha den där locktången för 1000 kr, då är det en optimal julklapp att önska sig. Man kan lätt följa tema, t.ex jag vill ge bort vård till min mamma.

 • Då skulle jag köpa en hårinpackning, en fin hårolja och en leave-in kräm. I samma paket skulle jag lagt i en ”sheet mask”, en handkräm och en nagelolja. Jag skulle köpt hem en fin låda att lägga allt i, slagit in och skrivit något mysigt ”ta hand om sig själv” rim och med gott samvete veta att julklappen blir en succé.

Oftast vill man köpa shampoo och balsam i par men för min del tycker jag inte det spelar någon roll. Jag använder alltid olika och man får inte glömma att shampoo är endast ett rengöringsmedel som ska förbereda håret för den egentliga vården – inpackning och balsam. Därför har jag valt fyra shampoo som jag alltid använder i omgångar, under året så har jag använt Maria Nila (denna) mest. Bästa silvershampoot genom tiderna är Fanola såklart (klick).

 

Nu börjar vi komma till den roliga biten, balsam. Jag personligen älskar balsam och det är en nödvändig julklapp. Oftast tar alltid schampot slut först och därför tycker jag att man kan välja ett något billigare schampo och lite mer krut på balsamet. Kom ni ihåg när jag skrev om Fabuloso (klick-inlägget): Jag märkte ingen värst skillnad men jag ÄLSKADE effekten som balsam. Ni som kan identifiera sig med passande nyans kan klicka hem en sådan, annars har Kevin Murphy liknande treatments (klick) men en variant som är helt genomskinlig som passar alla hårfärger men som ger samma glansiga resultat.

Jag tycker inte om Moroccanoil’s schampon, tyvärr. Dom är för koncentrerade och man måste använda så mycket vatten för att få någon snurr på tvättandet. Men jag älskar deras balsam (klick) – perfekt för en person med torra toppar som behöver ge hårfärgen lite mer lyser.

Jag har gjort ett annat inlägg om mina bästa leave-in produkter HÄR (klick) om ni vill ta en säkrare titt. Vissa hänger med fortfarande men vissa har blivit bortbytta. Jag älskar fortfarande Reverie leave-in (klick) – den är dyr men hur ofta köper man en leave-in? Jag har knappt kommit till hälften och året är fasen slut snart. Om du tar dessa 450 kr delat på varje månad den räcker så är det inte mycket. Just oljor och leave-in räcker längst och schampo/styling tar slut snabbast. Därför är jag okej med att köpa billigare torrschampo/spray och lägga krut på kärleken till håret.

Joico’s (klick) kan jag inte heller slita mig ifrån, använder den varannan gång. Sen ett annat tips, har du riktigt tjockt/torrt hår så är ”Mega Soft” (klick) ett måste – riktigt bra tips.

Vill du läsa hela inlägget om denna serie? – (KLICK)

 

Samma här, olja räcker i oändlighet och varje gång jag ger bort en hårolja får jag alltid samma lycka tillbaka. Men jag följer temat och säger att Reverie är den bästa oljan: den doftar inte sommardröm men jag har lärt mig detta år att allt som både smakar och doftar äckligt är bra för oss. Jag har även här under året skrivit ett helt inlägg om dom bästa håroljorna (här-inlägget).

Living Proof oljan (klick) har alltid legat i min topp tre lista och även Joico’s (klick) har hamnat i toppen. Ett tips är att alltid ha oljan ståendes bredvid tandborsten för då glömmer du aldrig att smörja in olja i längderna. Glöm inte dom korta delarna i frampartiet och i nacken.

Åh, denna kategori var riktigt svår – jag har många favoriter. Men jag tänkte göra det enkelt, för blondiner – Morocanoil Blond (klick) – för brunetter (klick). Sedan den billigare varianten: Batiste ”Rose Gold” (klick), den är grym vänner – KÖP PÅ ER! Maria Nila (klick) och Living Proof (klick) har alltid legat på min favoritlista.

Jag vet att det är svårt att finna tid att stå med en hårinpackning i duschen några minuter. Men jag brukar göra såhär:

 • Jag schamponerar håret tre gånger på raken i vanlig ordning. Vrider ut överflödigt vatten och applicerar hårinpackningen i håret med hjälp av en utredande borste (denna). Sedan har jag alltid en klämma i duschen som jag vrider upp håret med. Sedan duschar jag kroppen, skrubbar kanske, rakar benen och donar. Bara där har det gått säkert 5-8 minuter, där har du din effektiva kur samtidigt som du sanerar dig. Försök att använda hårinpackning 2 gånger i månaden i alla fall.

Joico (klick) har alltid dominerat hårinpackningar hos mig och den från Davines (klick) är en av mina favoriter. Ett annat tips är att sova med inpackningen och skölja ut på morgonen, det är lyx och du kan spegla dig i håret på morgonen.

BRA ATT TÄNKA PÅ: 

1. Jag älskar att ge julklappar till en person som får ta nytta av det jag köper. Jag vet att min vän använder så mycket torrschampo: Då skulle jag köpa ett djuprengörande schampo (klick), ett lyxigare torrschampo (klick) och en hårborste (klick).

2. Vi säger att min vän tappar bort hårsnoddar hela tiden. Då skulle jag köpa en dyrare olja och gå in på Rusta, ÖB, Fyndiq eller liknade och köpa upp ett helt lager hårsnoddar – bara för att.

3. En annan bra sak är att dom flesta produkterna finns in mindre storlekar ”travel size”. Det gör också att du kan köpa tester från flera olika märken och så får personen en chans att testa sig fram till sin favorit.

4. Vill nu göra något roligt tillsammans? Då kan ni tillsammans boka in en tvätt/fön på en salong och äta en god middag efteråt.

5. Har du en pojkvän som använder upp dina dyra schampon? Eller använder din hårborste så hans hårvax hamnar i din hårbotten? Då har flera märken hårvård för män. Jag skulle passa på att köpa en enkel necessär på t.ex denna (klick) och lägga produkterna i. Kanske passa på att köpa en god deo och rakhyvlar kanske?

 

Förra året när jag pysslade ihop några klappar innan vi åkte hem till Gävle. Men jag hoppas ni fick massor med tips på vad ni kan köpa i julklapp till någon kär person i din närhet. Jag återkommer med del två där jag kommer gå igenom verktyg och annat smått och gott.

Kommentarer

 1. Annelie

  Ska en schamponera håret tre gånger på raken om en aldrig använder några hårprodukter alls? Jag använder bara schampo, balsam och hårinpackning någon ibland, känns så onödigt att köra tre gånger? 🤔😋

 2. Anna

  Så bra julklappstips, älskar ditt sätt att tänka kring tema osv🎁 ser fram emot att läsa inlägget om verktyg. Har en plattång från ghd som är ca 10 år gammal säkert har tekniken utvecklats massa sen dess😉

 3. Ida

  Hej Elin! Tack för bästa hårbloggen!

  Jag har bestämt mig för att sluta slinga och tona mitt hår ( är naturligt blond). Jag är så himla trött på att mitt hår slår över i varma toner några veckor efter frisörbesök och tror att jag egentligen är ganska kall och blond i botten. Amanda Seyfried (som jag har läst aldrig har färgat håret) har mitt drömhår. Har du några tips på vad man ska tänka på när man låter sin egen färg växa fram? Är ”obehandlat hår” extra känsligt? Har du tips på några frisyrer/stylingar som gör att utväxten inte känns så hemsk. Den är egentligen ljus den också men eftersom mina slingor är ljusare och varma upplever jag den som mörk.

  Tack på förhand!

 4. Julia

  Hej Elin och TACK för en superbra blogg!!

  Jag har en fråga om schampo och balsam, och hoppas du ska kunna ge något svar eller tips 🙂 Jag har ett mjukt,fint och glansigt hår som inte är färgat och det tål väldigt mycket (tar lång tid innan det blir slitet). Jag använder (vad jag tror är) bra schampo och balsam (t ex. kerastase, maria nila mm), och i början fungerar schampot och balsamet bra för mitt hår. Men efter ca ett år upplever jag att mitt hår blir fett och smutsigt väldigt snabbt, så det känns som att produkterna inte fungerar längre (och då byter jag till en ny serie men så blir det samma sak om igen..). Varför blir det så och finns det något schampo du kan tipsa om för ”fett” hår? 🙂

  Kram

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"