BröllopetWedding & Love

GIFTA SIG UTOMLANDS – VILLA PIZZO @ Lake Como

Hej mina underbara vänner!

Hur mår ni? Vet ni, det är så många som frågar mig om att gifta sig utomlands och tankarna vi hade inför det. Jag har redan svarat på varför vi valde Italien men nu när alla bilder har kommit och alla frågor om utomlandsbröllop så tänkte jag hacka ner allt i ett inlägg. Som ni kan tyda av bilderna är detta den finaste platsen på jorden tycker jag. Vi har varit här tre gånger och varje gång står jag och gapar för att jag inte kan ta in hur vackert det är. Vi bestämde oss snabbt för att gifta oss utomlands, varför vet jag inte riktigt. Jag har ingen punkt i Sverige som jag känner att ”Där vill jag gifta mig” som man oftast kanske har. Jag är från Gävle och A från Malmö och ingen av oss kände att vi ville gifta oss på någon av ställena. När vi kollade på ställen i Stockholm så fanns det ingenting som högg till i hjärtat utan det kändes så fel.

Vi förlovade oss i Paris och det var ett alternativ, Frankrike. Men är det någonstans på jorden man ska fira in kärleken så är det i Italien, en plats som betyder mycket för oss. A har bott där under en lång period och kan språket vilket gör det också till en viktig del i hans liv.

Välkommen till Villa Pizzo!

Vi googlade olika villor i Italien och fann en bild när Chrissy Teigen och John Legend gifte sig, precis här. Av alla ställen vi skrev upp så stannade både jag och A upp och kände ”Här ska vi gifta oss, inget snack om saken”. Inte bara för att dom gifte sig där utan av alla bilder och Lake Como, wow. Vi kontaktade en bröllopskoordinatior och där började hela resan. Både jag och A hade bestämt oss för att vi ska inte planera detta utan vi vill lämna över allt till en person som verkligen kan detta. Jag lever ett redan för stressigt liv och jag har ingen aning om hur man planerar bröllop och är det någonting jag har lärt mig är att man ska ta hjälp av personer som kan sitt jobb.

Jag frågade vår makalöst grymma bröllopskoordinator Fanny Staaf (klick) om hon ville dela med sig om att gifta sig utomlands och några ord om vårat bröllop. Första gången jag träffade Fanny visste jag direkt att den här tjejen ska vi ha, hon är rak, ärlig och riktigt vass. Från dag ett så har hon varit enormt professionell, jag har aldrig tvivlat på någonting hon gjort och på bröllopsdagen förstod jag varför hon är en av Sveriges bästa koordinatorer. Jag la inte ens märke till dom på bröllopsdagen fast jag vet vilket enormt jobb dom gjorde under dagen.

FANNY STAAF SVARAR:

Beskriv dom tre första stegen när Elin & A bestämde sig för att gifta sig i Italien?

Det första steget var att välja datum och boka den fantastiska villan som Elin och André valt ut för sitt bröllop. Vi bollade datum fram och tillbaka (på jakt efter den perfekta temperaturen för bröllopsdagen!) och läste igenom kontraktet flera gånger innan allt var bokat och klart. Då var det dags att lägga upp en plan för vårt planeringsår! Jag la upp en tidslinje för vilka deadlines vi behövde hålla varje månad och tillsammans fördelade vi budgeten efter E och A’s prioriteringar. Första stegen när man börjar planera ett bröllop handlar framför allt om att lägga en grund för resten av planeringen vilket kanske inte alltid känns superkul men när man väl har den underlättar det hela vägen fram till bröllopet! 

Varför tycker du man ska anlita en bröllopskoordinator?

De flesta som anlitar en bröllopskoordinator gör det för att man inte har tid att planera ett helt bröllop själv och/eller inte känner att man har tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att göra det själv. En bröllopskoordinator kan guida er igenom hela planeringsprocessen, rekommenderar kvalitetssäkrade leverantörer som matchar er stil och budget, håller koll på att inget faller mellan stolarna, finns där som bollplank hela vägen, är på plats på bröllopsdagen så att både ni och era nära kan slappna av hela och vara närvarande i stunden och mycket, mycket mer. Om man inte vill eller inte har budget för att boka en koordinator för hela sin bröllopsplanering kan man boka in ett konsultationsmöte när som helst under sin bröllopsplanering där man kan få proffshjälp med utvalda delar samt passa på att ställa alla frågor ni funderat över.

Är det ett måste vid utomlandsbröllop?

Absolut inte, men det underlättar givetvis då det är en ännu större utmaning att planera ett utlandsbröllop än ett bröllop på hemmaplan!

Vad är svårigheterna med att planera bröllop utomlands?

Det svåraste är att kunna kvalitetssäkra leverantörer. Man får inte rekommendationer på samma sätt som man kan få där man bor och det är även svårare att testa dem. Jag rekommenderar alla att träffa alla sina leverantörer innan bröllopet! Även om ni gifter er långt bort är det värt det att åka dit på en liten resa innan och träffa alla, prova maten, göra en provsminkning eller vad det nu kan vara. På Elin och Andrés bröllop mixade vi italienska leverantörer med svenska som flögs in. Vi hade tex fotograf och florist från Sverige men makeup artist, catering och teknik från Italien. En annan utmaning är språket, i populära länder att gifta sig i som Italien, Frankrike och Spanien är de generellt inte jätteduktiga på engelska vilket kan vara utmanande. En del kan inte ett ord. Man får trippelkolla allt för att vara säker på att inga missförstånd sker! 

Vilka fördelar är det att gifta sig utomlands?
Vädret! Bröllop utomhus är ju magiskt och även fast man aldrig kan vara helt säker så är de flesta länder mer solsäkra än vårt kära Sverige, haha. Sedan kan man välja och vraka mellan alla fantastiskt vackra platser som finns här på jorden. 

Är utomlands-bröllop billigare än att gifta sig i Sverige? Eller är det bara en myt?

Både och! Det beror helt på i vilket land man gifter sig. Bröllop i Italien, Frankrike och Spanien tex drar lätt iväg och blir generellt dyrare än i Sverige medan bröllop i exempelvis Kroatien och Rumänien kan bli billigare. Men, det beror givetvis också helt på vart i dessa länder man gifter sig så klart. 

Vilka nyckelpunkter var viktigast när du planerade Elin och A’s bröllop? 

Att göra det så personligt som möjligt! Vi ville få in så mycket av deras historia, liv tillsammans och personligheter som det bara gick. Färgpaletten var baserad på stenen i Elin’s ring och deras vardagsrumssoffa, resten av designen var baserad på deras inredningsstil. De gillade inte tårta så vi bytte ut det mot ett champagnetorn, en nära vän till E & A vigde dem för maximal personlighet under vigseln och cateringfirman komponerade en skräddarsydd meny efter deras önskemål istället för att servera från sitt vanliga utbud. Varenda liten detalj andades Elin och André och ingenting var där av en slump eller för att det enligt tradition ”borde” vara där. Ni kanske har sett deras monogram som vår grafiska designer tog fram? Även där finns mycket tanke bakom, som att strecket som går igenom A’t och E’t symboliserar en hårlock och bokstäverna lutar sig mot varann precis som Elin och André gör. 

Dina tre viktigaste tips om utomlandsbröllops som du tror att ingen vet?

1. Jämför priser! Ibland är det billigare att betala arvode + resa för en svensk leverantör än att använda en på plats. 

2. Trippelkolla allt och ha alla leverantörers telefonnummer nära till hands. Bara för att de har sagt att de ska dyka upp på en plats vid en viss tid, betyder det inte alltid att de gör det.

3. Be er lokal att rekommendera leverantörer. På så vis får ni leverantörer som har arbetat på er lokal förut och kan området vilket kan vara en stor fördel när ni själva inte kan det!

TUSEN TACK FANNY ❤️

Jag ÄLSKAR denna bild, när jag inte får på A’s ring – HAHA!

Fanny kom med tips på olika leverantörer så som florist, fotograf, catering, teknik etc och det som hon lyckades bäst med är att förstå vilket par vi är och det kändes som att hon lärde känna oss direkt. Det gjorde att allt gick så smidigt och Fanny satte allt från första början. Jag ändrade floristen till Emelie på ELITE Floral Group och det var det bästa beslut jag tagit. Jag ville inte ha blommorna som ett typiskt ”bröllop” utan mer event känsla på blommorna. Min brudbukett är det maffigaste jag burit på.

Den lyckan!

Från villan tog det kanske 5-6 minuter att gå ner till platsen för vigseln och man gick bland annat igenom denna allé. Jag kommer ihåg känslan när vi ska gå till vigseln och ju närmre vi kom desto mer pumpade hjärtat så mycket så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Denna plats är som i en dröm, jag kan inte förklara det på ett bättre sätt.

 

Sedan vad det dags för det magiska minglet, maten, middagen och festen med STORT F!!!

Fortsättning följer….

Men hoppas ni uppskattade Fannys svar och det är viktigt för mig att poängtera att INGENTING är ett samarbete (förutom en del i min bröllopsklänning). Min värsta fasa var att ”rea” ut min största dag i livet så alla jag skriver om och allt jag visar har jag och A betalat full pris för. Jag delar så gärna med mig utav allt för jag kan för jag hade världens bästa dag tillsammans med ett gäng brutalt proffsiga personer som gjorde detta bröllop sagolikt. Önskar alla samma sak ❤️

Kommentarer

  1. Bea

    Så otroligt vackra bilder! Jag och min man gifte oss i Grekland och det var verkligen också ett sagobröllop. Vi anlitade en bröllopskordinator och det underlättar verkligen då det är så himla lätt att missa saker som för dem är en självklarhet.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"