Hair

Längd eller hårfärg?

Hej finaste ni!

Först och främst, tusen tack för alla peppande ord på mitt förra inlägg. Det kan låta konstigt allt kanske men det är tur att man kan förändras och att i alla fall jag ser positivt på framtiden. Jag funderar väldigt mycket och jag tycker livet tar med en på härliga upptåg. Man får inte glömma att vara nyfiken och att vara lite trevliga mot varandra – även fast man tycker olika.

Men hur som, wow – denna makeover var härligt tuff. Min kund om in med ett långt, tjockt och orange/gult hår med gröna toppar längst ned. När jag går igenom håret är bara några delar på överhåret uppljusat och allt annat mörkt. Några ljusare toppar men annars fläckigt, olika nyanser och mörkhetslägen. Kunden själv tror sig vara ”ljus” för håret är färgat där hon ser det, gaaaaahhhh jag blir så arg. Hur svårt ska det vara att färga HELA HÅRET? Allt hänger ihop, det som färgas under gör att det som färgas över spelar samman.

 • Jag har märkt nu när jag tagit emot några nya kunder att jag får verkligen göra det stora hästjobbet. Alla hår har varit fläckvis färgade och kunden själv har en helt annan uppfattning hur deras hår egentligen ser ut. Jag som är perfektionist och färgar varenda hårstrå på huvudet får det tufft, tro mig. Just denna omgång med nykunder har varit riktigt tuff hittills, kunderna är jätte härliga men håren är så missfärgade. Jag gör verkligen inte magi, jag krigar något så in i h*vete för att rädda upp håren.

Skulle jag kunna få henne blond var jag tvungen att klippa av en bra bit av håret. Den tredjedel som var grön måste bort och för att håret ens ska klara av den tuffa behandling var det tvunget. Denna del är oftast jobbig för kunden vill inte klippa mycket men vill ha en HELT annan hårfärg. Jag brukar göra det enkelt – kunden får välja:

 1. Antingen klipper jag 3 cm. Jag slingar upp håret i den mån håret klarar av och jag ger mig hälften av det du förväntade av mig.
 2. Eller så klipper jag 12 cm och håret kommer klara av den tuffa behandlingen och jag kan komma så nära dina förväntningar som möjligt på en första behandling. Du får en frisyr med ett tjockare hår, enklare att styla och du får en magiskt färg = BRA RESULTAT

Här kan det bli jobbigt:
– Kan jag inte få båda?

När i livet kan man ha kakan och äta den? Aldrig. Jag må verka hård men jag måste förklara, ge alternativ och få med kunden på mina tankar för resultatet är det viktigaste för mig. I detta fall fick jag klippa av en bra bit, målade/slingade så jag fick kramp i fingrarna. Jag skuggade botten och tonade in en kallare/beige ton. Håret gick precis dit jag ville och nu har jag gjort det grövsta så hädanefter kan vi låta håret växa och satsa på att få färgen helt perfekt. Det var riktigt roligt att göra denna makeover och min kund var ju helt underbart samarbetsvillig. Många tror att jag står med något trollspö men mitt jobb är tufft alltså, detta tog mig fyra timmar, enormt mycket färg och konsultationen tog 40 minuter på det också.

Jag älskar mitt jobb mer än något annat men att både vara kreatör med kropp och knopp, arbeta med människor som kräver stora resultat och försöka vara det bästa personen själv är påfrestande. Blir sista omgången nykunder nu på väldigt länge, jag har inte psyket längre att göra dessa hästjobb. Som ”offentlig” frisör gör det ännu värre, jag sätter redan enorm press på mig själv och det blir ännu värre när människor utåt kräver ännu mer utav mig än jag själv. Men fasen vilken känsla när jag var klar med denna kund, det är belöningen efter ett enormt jobb man lagt ner – resultatet. PUSS

Kommentarer

 1. Hanna

  Alltså jag fattar inte, jag tycker man känner om frisören inte slingar hela håret. Och att det syns efteråt.
  Jag hade blivit tokig om hon bara slingade hälften.

  1. Elin Johansson

   Jaaa, men ibland vill man bara chilla hos frisören och inte tänka på vad dom gör – kanske är vid det tillfället man missar att frisören bara färgar överhåret. Kram Elin

 2. Hanna

  Hej!
  Jag har en hårfråga som du kanske kan spara till en kommande frågestund eller liknande.
  Jag undrar hur det kan komma sig att ingen hårgfärg fäster på mitt hår? Jag har brunt hår och brukar köpa permanent hårfärg i bruna nyanser. Jag färgar håret hemma ca varannan månad men jag får aldrig utväxt utan färgen bara tvättas ur, även fast det står att färgen är permanent. Jag har testat olika märken men det blir alltid på samma sätt. Jag följer alltid instruktionerna om att håret (oftast) ska vara otvättat etc. VARFÖR blir det så här?

 3. M

  Hej!
  Jag skulle bli jätteglad om du ville skriva mer om din operation. Hur mår du nu? Hur är ärren, är du nöjd? Som du sa tidigare finns det så himla lite information om den op så skulle verkligen uppskattas 🙂

 4. Johanna

  Du är super duktig ! Hade du sätt mitt hår hade du säkert kräkts. Mitt är just som du förklarar, lite fläckar här och där. Tänk om alla la ner lika mycket kärlek i sitt arbete.

 5. Malin

  Superfint!! Jag är en av de lyckliga nykunderna du tar dig an nu det ska bli så spännande att komma till dig i maj!!

  Idag kom jag förbi en sak på youtube om hårhälsa som jag aldrig hört tidigare och det var att det sades vara bra för håret att ha i salt i schampot?!? Min första tanke var hmm… är inte salt uttorkande? Men detta skulle enligt youtubern verka mot fet hårbotten, göra håret glansigare och förebygga hårväxt?! Lät lite för bra för att vara sant tyckte jag!! Har du hört om detta saltknep tidigare och vad tror du om det?

  Mvh Malin

 6. Cassandra

  Hej Elin! jag började tänka på det där med att färga varje hårstrå… Jag har balayage/sombre men en mörkare botten och ljusare toppar, men inser ju nu att enbart den övre delen av håret är färgat (förutom botten då) med ljusare färg? Och när jag blickar tillbaka på alla andra besök så har min frisör a l d r i g färgat hela håret. Rätt eller fel? Och vad ska jag säga nästa gång jag går dit? Håret närmast nacken är ju nästan min naturliga färg (standard råttfärg). Tacksam för svar!

 7. Erika82

  Skitsnyggt.
  Hittar man en bra frisyr byter man inte. 😉 Speciellt inte när man hör talas om alla klåpare som tror att de kan färga.

 8. Pernilla

  Hur gör du om en kund vill ha sin naturliga hårfärg i botten (alltså inte färgad) och blandat med ljusa slingor (sombré/balayage)? Vill du ändå färga varje hårstrå?

 9. Sanna Dibell

  Alltså kan bara säga respekt för jobbet du gör varje dag! Men du räddade mitt fågelbo och jag är nu så glad varje gång jag ser mig i spegeln 😍 så enormt glad och tacksam att hamna i händerna på detta proffs!! ❤

 10. Mimmi

  Precis så har frisören som jag var hos sist gjort, och då gick jag ändå tillbaka för att ljusa upp det ännu mer.. Det är liksom bara det jag ser framifrån som är färgat. Ville bli riktigt ljus, men allt det mörka lyser ju igenom och förstör helhetsintrycket.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"