Hair

Styling för känslig hårbotten

Hej finaste ni!

Hur ligger luggen idag? Jag jobbar hemifrån och senare mot em/kväll ska jag iväg till Berns och China Teatern för att Swedish Beauty Awards 2019 går utav stapeln. Jag ska ta med mig A så vi får lite tid tillsammans, nytta med nöje helt enkelt. Idag känns det som att musten har gått ur mig lite, eller efter släppet av bröllops-videon kom alla känslor upp på samma gång – precis som på bröllopsdagen och förståelsen att detta har hänt. Igen, tusen tack för alla kommentarer – wow.

Men nog om kärlek, nu ska vi prata om produkter som passar dom som har lite känsligare hårbotten. Jag har skrivit om kurer för hårbotten tidigare (inlägget) men jag har inte fokuserat på stylingprodukter som passar för en något känsligare hårbotten. Just hårbottens-problem är lika klurigt att få svar på som magont. Det kan bero på hundra olika kombinationer och hormoner, stress, dålig kost, yttre påverkan och vatten brukar bara bovarna. Jag ska också poängtera att alla är olika och det är omöjligt att säga ”det här hjälper” men i och med att jag själv har en bråkig hårbotten så vill jag dela med mig utav styling-produkter som passar en sådan.

DAVINES (HÄR)MARIA NILA (HÄR)NIOXIN (HÄR)

Vi ska prata om styling men jag vill först bara påpeka att rätt schampo är nyckeln till ALLT. Det tar bort överflödigt talg, rättar till rätt PH-balans, väck med styling-rester och hjälper huden att andas i håret.

TIPS: En duo som jag verkligen vill lyfta kommer från Nioxin. Ska jag vara ärlig så tycker jag detta schampo verkligen förnyar hårbotten på ett skonsamt sätt. Jag använder ibland rena ”detox” schampon men på vinterhalvåret måste jag ha något mer balanserat. Hela Nioxin som märke är guld för skandinaviska tunna/fina hår för att dessa ger en fyllighet som inget annat märke. Vet inte varför jag har missat att tipsat om dessa tidigare men ett varmt tips från mig. Vill man ge håret en boost kan man använda deras ”SCALP TREATMENT” (HÄR) – Såg också att det är nu 15% rabatt på Nioxin.

1 (HÄR)2 (HÄR)3 (HÄR)4 (HÄR)

Här kommer fyra stjärnor som jag tycker fungerar för mig. Jag har nog testat varenda torrschampo som finns i och med mitt jobb, jurymedlem i SBA och hårbloggare. Torrschampo och känslig hårbotten är egentligen inte en stor hit tillsammans men hallå: ”A Woman’s Gotta Do What a Woman’s Gotta Do”.

 • Jag har märkt att om jag använder torrschampo en till två dagar innan tvätt så fungerar det.
 • Jag kan inte använda torrschampo när håret är jätte smutsigt, då kliar det som fasen och jag blir tokig.
 • Jag kan inte använda torrschampo med stadga (i hårbotten), då blir det kaos.
 • Tricket är att inte spraya för mycket och för nära hårbotten. Jag brukar lyfta på håret och spraya i cirkelrörelser (mot hårbotten).
 • Det viktigaste av allt, när man schamponerar ur produktrester: Schamponera två-tre gånger på raken och riv igenom lite extra i hårbotten så cirkulationen flödar och gamla produktrester tvättas bort.

På vintern är min hårbotten värst och under hösten/vintern har jag använt Nioxin (här) *15% rabatt just nu som verkligen är en ”klar” variant. Ingen stadga alls utan håret känns lätt och inte upplevt att den kliar. Även Björn Axén fungerar en dag, Moroccanoil för blonda hår har jag använt längst och en favorit. Den blir dock lite mer ”pudrig” så jag väljer helt Nioxin för att vara på den säkra sidan. Det var faktiskt en läsare som tipsade mig om den i höstas så tack så mycket för det.

Jag upplever inte att vanlig hårspray eller waxspray stör min hårbotten i och med att jag inte sprayar dessa på huden. Det jag kan känna (om jag ska vara petig) är om jag har uppsatt och spraya ner småhåren med hårspray kan det börja klia mot hårfästet.

TIPS: Mitt bästa tips där är att ha en bred tandborste i svinborst (denna) och spraya waxspray/spray på tandborsten och borsta bak alla småhår. På så sätt behöver inte all produkt komma på huden. Smart va?

Kommentarer

 1. Zandra

  Hej,
  Tack för ett grymt inlägg, så många bra tips!
  Jag undrar om en även kan använda dessa schampon om en har Hairtalk? Eller ska jag bara använda deras produkter?

  1. Elin Johansson

   Heeej!
   Men åh, tusen tack 🙂
   För att garantin ska gälla så måste man använda Hairtalks egna produkter men där får man själv bestämma. Jag tycker alla dessa funkar, jag utgår bara från mig själv 🙂 stor kram

 2. Ida

  Jag har en fråga. När jag schamponerar håret 3 ggr på raken (vilket jag behöver för att få bort produktrester, så som du skriver) känns håret väldigt torrt och sprött. Ska det vara så för att man ska känna att man måste ha inpackning och balsam efterråt eller har jag fel schampo. Jag använder Kerastase elixir ultime då hela kombon känns bra, luktar gott och i fönat tillstånd känns håret perfekt för mig… men vid schamponering känns håret strävt/trassligt.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"