Hair

Hårt vatten förstör din hårfärg

Hej vänner!

Jag kom på en sak igår. Eller snarare en fundering om just vatten, hur förödande vatten är för huden och håret. När vi pratar om att inte tvätta håret mer än två gånger i veckan så är egentligen vattnet som är den största boven – speciellt dusch i för varmt vatten. Visst att produkter torkar ut i sig men jag hör ofta att – ”Nej men jag sköljer bara igenom håret med vatten”.

Då att man lika gärna kan tvätta håret och vårda precis som vanligt i sånt fall. Just detta vinterhalvår har jag varit torrare i huden än vanligt och ibland kan jag få torra fläckar på vissa ställen. Det fick mig att spinna vidare på just hur vatten påverkar oss och framförallt hårfärgen.

Visste ni att håret består av 10-15% vatten?! Hur viktigt det är att återfukta och ge håret näring där solen torkar ut hud/hår. Jag älskar att snöa in mig på saker för att förstå varför vissa saker blir som dom blir. Vattens hårdhet bestäms av hur mycket kalcium- och magnesiumsjoner det innehåller. Vatten klassas som mjukt, medelhårt och hårt. Hårdhetsgraden på t.ex Stockholms kranvatten ligger mellan 4-6° dH (tyska hårdhetsgrader) och räknas som mjukt.

VAD HÄNDER MED HÅRET OM VATTNET ÄR HÅRT?

Hårfärgen är den som tar mest stryk och färgen på håret fade:ar ut både snabbare och håret upplevs dassigt/glanslöst efter några tvättar. Håret kan också kännas strävt, hårt och trassligt utan ens kvalitén är dålig. Sedan om vattnet innehåller mycket kalk kan hårbotten irriteras och håret blir väldigt skört. Innehåller även vattnet koppar kan dom blonda håren skifta i grönt/orange.

VAD KAN MAN GÖRA ÅT DETTA?

Jag vet att man kan sätta ett filter i vattenslangen som filtrerar bort hårda mineraler. Det är också viktigt att använda djuprengörande hårvård och på olika salonger kan man få göra en speciell treatment för att få bort alla beläggningar. Jag har ett riktig bra tips att köpa hem:

1 (HÄR)2 (HÄR)3 (HÄR)

Nej men detta är genialiskt. Jag fick nys om dessa i en stängd frisörgrupp som jag är med i där flera frisörer visat upp bilder på hur dom fort bort grönt hår, missfärgningar och dassiga beläggningar på håret. Det är sjuka resultat och vill ni göra:

– Utrensning på håret (speciellt personen som bor inne i city)
– Din blonda hårfärg har blivit dassig efter ett tag
– Du/dina barn har blivit gröna i håret efter poolbad

– Ge din hårfärg en enorm fuktboost inför sommaren (nr.3)
Vill ta bort kalkavlagringar och orenheter


– Vill man ha ett riktigt bra djuprengörande schampo att använda två gånger i månaden så är denna (klick) ett bra alternativ. Även bra för karlar som använder för mycket stylingprodukter eller för dig som överkonsumerar torrschampo.


Ge ditt hår den bästa hårvården och förbered dig inför sommarens sol och bad. Har ni missat min guide på bra produkter som skyddar mot solens strålar så kan ni klicka in HÄR (klick). PUSS

Kommentarer

 1. Camilla Lind

  Vi har använt Malibu C i flera år nu och det är såna otroliga lifesavers på salongen. Missfärgningar från färgbomber från Maria Nila och gamla Revlon lyfts skonsamt bort med DDL som verkar på direktverkande pigment, och deras CPR är en bra start på en avfärgning. Men alltså deras Crystal Gel är min älskling! Du hittar före och efter bild på kund här; https://www.peachstockholm.se/25682/hjalp-mitt-har-ar-gront-varfor-blir-det-sa-och-vad-kan-jag-gora-ar-det-mitt-vatten och det är världsbäst! Det enda man kan sakna dock är att deras vård är fri från silikoner och man kan sakna den silkiga mjuka känslan som det ger, så jag brukar varva dem med en lyxig inpackning från annat märke. De fungerar även på Hairtalk även om de rekommenderar att man ska använda deras egna märke till löshåret 😊 Anyways, jätte kul att du lyfte Malibu C! 👏

 2. Camilla Larsson

  Kan man använda värmeverktyg och sånt som vanligt (såklart med värmeskydd i håret) efter att man använt det djuprengörande produkterna eller ska man undvika det precis efter?

 3. Maria

  Mitt hår är så torrt. och börjar komma gråa slingor i. Usch vad jag äre ledsen idag. Matar några djur på en plats där ingen blir störd. Ändå gick en gubbe förbi och var elak. människor som inte är djurvänner ger jag inte mycket för kram.

 4. Emma

  Nu när du säger det.. När ja bodde i Hälsingland så var mitt hår mkt mer lätthanterligt.. Sen ja flytta ner till Skåne för tio år sen så förlora ja mkt glans o måste lägga mängder med balsam o inpackning.. Hade guldigt naturligt i mitt hår innan o nu är de helt daskigt.. Men aldrig tänkt på vattnet.. Dock blir mitt hår o hud jättefina varje gång ja åker uppåt.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"