Hair

B R O N D E – vart får jag min inspiration ifrån

Hej fina ni!

Hur mår ni? Jag mår jättebra, är på salongen och krigar på. Man känner verkligen att sommar-lunket börjar komma fram sakta med säkert. Men jag kör på, njuter av att jobba fast mer chill för själen. Men hörrnii, förra veckan – GAAHH!!!
– Jag gjorde denna makeover och jag kan inte sluta stirra på resultatet. Många tycker jag är ”blondin-proffset” men jag kan ändå säga att bronde-färgningarna är en av mina största favoriter. Jag älskar att jobba med kallt, varmt, något mitt emellan, ljust, mörkt och fånga upp kundens drag tillsammans med håret är så roligt. Det jag tycker om med just denna hårfärg är bladningen och alla kontraster, Instagram-håren brukar jag skämta om. Dessa färgningar upplever jag mycket mer i t.ex USA eller i Australien. Vi i Sverige är mer för fade, naturligt och slingorna ska t.ex inte poppa för mycket. Detta med bara ”ljusa slingor” eller ”brun hårfärg” hänger kvar i hemmen och jag försöker få upp ögonen för andra alternativ till hårfärg. Men i och med sociala medier så blir det mer lättillgängligt

MEN VART FINNER JAG MIN INSPIRATION IFRÅN?

Jag satt och kollade på Instagram för att kolla på vilja personer jag känner som är frisörer. Jag har alltid svårt att säga precis vad jag får inspiration ifrån för det varierar hela tiden samt det är en mix utav olika saker. Jag tycker om att följa konton som gör helt andra saker än vad jag gör, bara för att omvandla det till min grej. En sak måste man lära sig: det spelar ingen roll hur mycket man försöker efterlikna någon annan: resultatet ALDRIG bli densamma. Frisörer är ett enmansjobb och man har sin stil och sätt att jobba på. Jag försöker se hur andra gör och förstå hur dom tänker, sedan tar jag med det på salongen för att omvandla det till mina kunder och vilka önskemål dom vill ha. För i slutändan handlar det om vad kunden vill ha, sedan är det frisörens jobb att uppmuntra och informera kunden olika alternativ. Alla som klagar på att ”Mina kunder vill bara göra samma sak hela tiden”?! Men har man då försökt att komma med nya idéer eller testat andra tekniker som frisör?! Eller som kund, man vill inte ”köra på samma sak hela tiden” – utgångsläget förändras för varje gång.

Jag kommer ihåg när ”face-framing” – alltså ljusa slingor som ramar in ansiktet kom. Jag tänkte att det kommer aldrig gå, kunden kommer uppleva 90-talets ljusa slingor mot ansiktet. Men då tänkte jag: om jag gör slingorna ännu tunnare kring hela tinningarna för att få mer fade, sedan få 2-3 slingor att poppa istället för en. Då kommer kunden uppleva mer ljushet, naturligt resultat och känslan blir en annan när kunden sätter upp håret. Många frisörer, speciellt från USA som är sk ”balayage specialister” gör väldigt konstiga saker ibland kan jag tycka – haha. Detta med måla hela håret, alltså handmålning. Blekningen kommer inte gå igenom håret till det ljusa resultatet dom vill ha, helt omöjligt. Risken för ojämnheter och olika uppljusnings lägen (pga underliggande pigment) är för stora. Visst, det ser snyggt ut när dom målar så fint med plats men för min del är det för riskabelt och jag har noll kontroll. Plus tar det mycket längre tid och överdrivet mycket material.

Vi har tajt med tid på oss i vardagen, vi har inte tid att göra dessa STORA förändringarna som Mounir gör. Han är helt magisk, MEN har ingen annan funderat på att han ENDAST tuperar, bleker upp ALLT och sedan färgar in?! Det står 200 assistenter runt honom, ena lägger fram foliet, ena kammar och han blaffar bara på blekingen. När jag har gjort mina stora makeovers, ena tog 8 timmar och efter det fem timmar. Jag har gjort några enstaka utav dessa genom åren och Mounir lägger bara ut dessa jobb, hans sätt att jobba. Men som sagt, man får ta del utav lite och forma den inspirationen med sitt egna jobb hemma. Sedan är det sociala medier, man får ta allt med en nya salt och man måste tänka realistiskt.

Det jag dock ÄLSKAR med USA är att alla frisörer är bundisar med varandra och alla lär ut varandra. Man behöver inte vara ”super-kändis-frisör” för att samarbeta med varandra. USA är mycket mer för lära ut på varandras salonger, dom startar online-kurser för frisörer och delar gärna med sig utav allt. Oftast börjar man med att bara jobba för sig själv, sedan lära upp andra frisörer på salong och sedan återgår till att lära ut. Jag kommer nog gå den vägen till slut jag också, hihi!

Jamie t.ex driver olika klasser om business, tekniker och andra saker som rör frisöryrket – ni måste kika in henne. Jag lär mig mycket mer utav att kika på klipp, Youtube och andra alternativ än att stå på en kurs fysiskt. Jag vill testa mig fram och göra min grej utav det. Jag finner till största del inspiration genom kunders personligheter och känslor. Dock hade jag vetat tidigare att Mounir ska hålla kurs i Paris nu i juli så hade jag åkt direkt, fasen då. Någon annan här från Sverige som ska åka?!

Nu ska jag skölja ut färgen på min kund, hoppas ni får en underbar dag i regnet ❤️

Kommentarer

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"