Hair

Så skyddar du hårbotten i sommar

Hej vänner!

Hoppas ni har haft en härlig helg och redo för en ny vecka, eller några av er kanske redan gått på semester?! Jag jobbar hemifrån idag och jag en del att ta tag i. Men jag la ut i helgen att ni skulle tänka på att skydda hårbotten i sommar. Jag fick väldigt många dm:s där ni frågade hur man skulle göra. Jag skrev ett långt inlägg (i april) om produkter ni kunde använda som innehåller UV-skydd och speciella serier som passar för sommarens strålar.

NI KOMMER TILL INLÄGGET HÄR —>

Men visst, produkter är viktigt men dom kommer inte skydda håret 100% för solens strålar är enormt starka och att ligga på en solstol eller på en brygga varje dag i två månader – då hjälper inte en flaska leave-in. Jag ville få fram att fysiskt täcka (framförallt) hårbotten vid stekning på playan.

VARFÖR SKA MAN SKYDDA HÅRBOTTEN?
– Jag som frisör får det lite jobbigt i slutet på sommaren, eller mitt i för del delen också när kunderna kommer med en orange hjässa och råttfärgad, kall hårfärg under. Nästan 80% av alla mina kunder vill använda sin egna hårbotten som grund för att slippa utväxt och kunna gå längre mellan besöken. Men också för att sin egna utväxt ger en naturlig helhet och blir snyggast att färga in. När man då grillar håret i solen under sommaren bleks även den naturliga hårfärgen och blir såklart gul/orange samt ljusare. Det finns någon gammal skröna om att låta håret blekas i solen men jag har aldrig fattat den riktigt?! Om man tror att håret blir ask, vitt av solen skulle jag vilja få en bild på det i slutet på sommaren tack.

Sedan smetar man runt silverschampo på dessa solblekta, torra toppar och man ser ut som en fläckig teletubby mot sensommaren. Den där naturliga balayage-likande hårfärgen man hade innan sommaren blir ett minne blott och man måste lägga en ny bottenfärg för att få ihop allt, inte alls vad man vill kanske.

MEN OCKSÅ: Man glömmer att vi har hud under håret. Vi blir grillade att smörja in huden med högsta solskyddsfaktor för att undvika fruktansvärda sjukdomar – men ska inte hårbotten inkluderas?! Tekniskt sätt kan man använda samma solskyddsfaktor som till kroppen, men absolut: håret blir fett av den. Det finns speciella leave-in samt sprayoljor för detta, ni kan kika in inlägget ovan som jag skrivit om vilka produkter ni kan använda.

TIPS:
Clarins har en sprayolja som är GRYM för att spraya hela kroppen med, ink håret. Det är som en lätt mist som är guld även för håret – tips – tips. Ni finner den HÄR (klick).

1 HÄR2 HÄR3 HÄR

Även om solhatten är trendigare än någonsin skyddar den framförallt hårbotten men också från att få solsting och bästa medlet för att inte bränna näsan. Visst man kan tycka att en hatt ger ansiktet skugga för att få en solkysst hy men ansiktet behöver inte vara konstant i solen hela tiden. Oftast bränner vi hårbotten som mest när man går, sitter och käkar lunch eller är ute i trädgården eftersom solen är rakt ovanför oss. När vi ligger och solar gör vi allt för att få ansiktet rakt mot skyn. Alla borde ha en solhatt hemma, mer användbar än man tror.

1 HÄR 2 HÄR3 HÄR

Här kommer ett MÅSTE, jag bara älskar att hårbanden har blivit en succé på senaste året. Egentligen tycker jag det är viktigast att dölja hårfästet mot pannan och fem cm upp mot hjässan när man ligger och solar – det gör jag. I helgen tog jag ett hårband som jag använder när jag tvättar av mig sminket. Kanske inte något jag skulle använda bland folk, ser lite roligt ut men om man ska välja en snyggare variant så är dessa hårband genialiska. Dessutom är dom snygga och jag ska klicka hem alla tre direkt.

1 HÄR2 HÄR3 HÄR

När vi grillar håret på en solsäng kan det vara bra att sätta upp håret för att minimera att håret torkar ut som en vissen ros. Jag virar ihop allt som en boll uppe på huvudet, sätter upp med en stor, mjuk snodd och sedan hårband på det. Det som också är positivt med att låta håret vara uppsatt är att man blir brun i nacken, bakom öronen och hela ansiktet får sol från alla håll.

1 HÄR2 HÄR3 HÄR

Handduken, mitt mest använda redskap genom åren. När jag tänker efter snor jag alltid tre handdukar vid poolen på hotell för att täcka hela solsängen samt ha en som kudde. Jag låter en liten del täcka håret och pannan mot håret för att inte bränna hela skalpen. Bästa tipset!

Både för hudens hälsa samt alla dom pengar du lägger på frisörbesöken under året – en bra tanke att ha med när man ligger och steker. Sedan är jag förvisso den person som inte kan förstå hur man kan ha smycken, utsläppt hår eller andra jobbiga accessoarer när man solar. Ni kan nog lista ut hur jag ser ut när jag ligger på en solsäng – well (se ovan).

Kommentarer

  1. Linnea

    En fundering comin’ up! Med en så medveten hudvård och rutiner kring din hy så fascineras jag av att du (citerar dig själv) steker i solen. Hur går dina tankar kring att solen, trots Botox i all ära, är vår värsta fiende? Inte bara i aspekt av cancer utan även föråldring och försämring av elasticitet. Jag förvånas över att så många ännu ”steker” i solen och finner det väldigt svårt att förstå, särskilt med dagens utbud av färgade dagkrämer och brun utan sol etc etc. Att undgå solen kostar inte många kronor, i förhållande till Botox och andra injektioner som ska förebygga åldrande. Kram och tack för alla fantastiska hårtips!

  2. Maja Wallinder

    Hej Elin! Har en annan fråga:varmluftsbortsten du använde på YouTube💁🏼‍♀️Vad är det för märke?Sååå fint hår har du💫

  3. Erika82

    Jag solar i hatt/keps, solglasögon och solkräm. Jag vill inte ha hudcancer, rynkor eller pigmentfläckar eller gult hår 😉

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"