Hair

Hur jag använder torrschampo

Hej vänner!

Vi går rakt in på det, älskade torrschampo. Jag tror att man aldrig kan få för mycket tips och inspiration om just det. Jag tror att det ligger på min top tre mest frågade saker från er och jag tänkte dedikera ett helt inlägg med tips hur jag tänker. Sedan är alla olika, har olika behov och tycker om olika resultat helt enkelt. Torrschampo är en uttorkande produkt som absorberar upp oljor/talg från hårbotten. Vi använder det för att få håret att se mindre fett ut och klara oss någon dag extra från att tvätta håret. Det finns olika typer av torrschampon som fungerar på olika sätt:

 • Transperent som endast gör håret luftigt
 • Volymgivande som gör håret strävt för att öka volym
 • Pigmentgivande så som violetta/bruna pigment
 • Uppfräschning utav längderna (torrbalsam)

ENDAST UPPFRÄSCHNING!

Vi kan börja med det typ av torrschampo jag använder mest: uppfräschning. Detta krutpaket kostar 59 kronor och den finner ni HÄR (klick). Jag delar upp mina torrschampon i lyx och vardag, enklast så. Jag försöker addera så lite produkter som möjligt i mitt nytvättade hår: det vill säga använder jag aldrig produkter mot botten under två dagar efter tvätt. Torrschampo lägger sig som en hinna i hårbotten och täpper igen, det kan ge finnar och cystor vid överkonsumtion. Det kan också täppa igen hårsäckarna så pass mycket att din hårväxt försämras, en bra notis att lägga på minnet. Torrschampo är också något som inte gör rent håret utan är en kosmetisk stylingprodukt som inte gör något gott till ditt hår.

Med det sagt vill jag gå rakt in på hur jag använder torrschampo. Jag har som sagt känslig hårbotten och jag kan inte använda torrschampo för mycket eller för ofta – då kliar min hårbotten till oändlighet.

VARDAG:

Jag tvättar mitt hår två gånger i veckan, specifika dagar (söndag och torsdag) oftast. Då är jag enormt noga med att tvätta håret tre gånger på raken, river och masserar ordentligt så hela hårbotten blir stimulerad och ren. Jag lägger inte i några stylingprodukter i hårbotten utan endast styling för längderna. Efter ca två dagar känner jag att: För att jag ska kunna ha utsläppt hår ännu en dag måste jag använda torrschampo.

VARDAG (klick) – LYX (klick)

När jag har utsläppt hår vill jag använda den lyxiga varianten, speciellt denna från Moroccanoil med ljusa toner. Jag har inte funnit någon ny favorit på den fronten. Den finns också för mörkt hår (här). Då lyfter jag på håret, sprayar ca 30cm ifrån botten – nedifrån och upp mot botten. Så du sprayar in mot botten och inte i botten, hänger ni med?! Less is more är bra ledord att sträva emot. Sedan det viktigaste: Borsta igenom håret och jag använder den bästa hårborsten till det (klick).

Då är vi inne på tredje, kanske fjärde dagen och jag kan inte ha utsläppt hår längre. Jag måste sätta upp det, antingen halvuppsättning eller en hästsvans. Nu kommer vardags-boosten in, den med krut i. Då gör jag på samma sätt som ovan fast vänder huvudet upp och ner och sprayar jämt över hela hårbotten. Borstar och sedan tuperar botten något för att kunna sätta upp håret snyggt utan att håret slickas mot hårbotten.

TORRBALSAM (HÄR)TEXTUR SPRAY (HÄR)

I samma veva använder jag torrbalsam på längderna och denna är helt svårslagen. Håret blir mjukt, luftigt och ni måste ha den hemma. Man får lägga några extra slantar på den men användningen är inte så ofta så det håller – jag har haft min sedan i våras och den är fortfarande halvfull. Om det är kris, dagen innan tvätt kan jag spraya i texturspray från halva håret och upp mot botten för att få en snyggare tofs. Oftast blir det ett problem att sätta upp ett hår som en fett, det lägger sig mot hårbotten men använder du dessa produkter med tupering kommer det gå hur bra som helst.

Här har vi dom fyra stjärnorna som jag använder mest och fungerar perfekt mot min känsliga hårbotten och den stylingen som passar mig. Dagen är kommen för att äntligen tvätta håret: samma visa. Var väldigt noga med att få bort all produkt ur håret och då måste du tvätta tre gånger på raken och massera hårt/riva med naglarna. Det finns en anledning till att håret alltid känns mycket fräschare när man varit hos frisören, där river vi runt några gånger.

TIPSET: Att använda en variant för lyx och vardag gör att du har råd att köpa ett dyrare, bättre torrschampo som du använder färre gånger = längre hållbarhet. Sedan det torrschampo som du använder mer utav blir billigare och sitter i håret kortare tid. Det största misstaget vi gör är:

 • Sprayar för nära hårbotten
 • Inte låter torrschampot torka och absorbera ordenligt
 • Använder för mycket produkt
 • Att vi inte tvättar bort och sköljer ur håret tillräckligt i duschen
 • Inte fördelar produkten i håret: BORSTA IGENOM håret.
 • Att använda fel typ av torrschampo i botten. Använder du ett torrschampo som ger stadga i hårbotten kommer det inte kännas luftigt utan strävt och ännu mer fett.
 • Stadga = halva huvudet nedåt / Fräscht hår = transparent torrschampo från halva håret uppåt.

Hoppas ni fått lite mer tips och inspiration hur ni ska göra ❤️

Kommentarer

 1. Susanne

  Hej!
  Tack för bra inlägg! 😊 Torrschampo är ju verkligen räddningen ibland, speciellt när man inte hinner tvätta håret. En fråga, skulle du säga att det är bättre för håret att tvätta mindre ofta och använda torrschampo mellan tvättarna istället för att tvätta det som vanligt men oftare? Jag tvättar varannan dag, vilket ju är rätt mycket. Det har inte varit något problem tidigare men nu har mitt hår börjat bli torrt och lite mer frissigt.

 2. Eli

  Tack för tips! Har samma problem, vill inte tvätta håret för ofta men min hårbotten fullkomligt avskyr torrschampo och jag kliar så det blir sår i sömnen tillochmed och blir tvungen att tvätta det ändå. Ska försöka inte spraya för nära hårbottnen.

 3. Marie

  Jag har en fråga ang tejphår, vad är den största skillnaden mellan hairtalk och rapunzels premiumhår? Det är ju en viss prisskillnad och jag vill veta vad jag får från hairtalk som jag inte får från rapunzel. 😊

  1. Elin Molimenti
   Elin Molimenti

   Det är som natt och dag. Rapunzel är för konsumenter och Hairtalk är en professionell produkt som säljs och utförs utav utbildade frisörer ut till kund! Det är typ som hemma blekning på Ica VS den blekning och teknik som jag utför på mina kunder ☺️ Då tror jag du kan räkna ut skillnaden själv! Stor kram

 4. Malin

  Jag ber om ursäkt om jag var hård och vrång men som läsare blir man väldigt lätt lurad! Men däremot älskar jag torrshampoo du tipsat om och exakt, den isadoran du nämnde. Men samtidigt så kan man kort efter läsa andra tips och klart man vill testa men man hoppas ju att de ska vara rötrovärsigt vilket jag alltid tyckt och tycker du är jämfört med i princip alla! Därför tog nog jag lite illa vid mig! Förlåt för de men tack för att du ville bemöta <3

  1. Elin Molimenti
   Elin Johansson

   Hej Malin!
   Nu tycker jag du är lite vrång. För det första, videon där jag visar BA torrschampot. Det använder jag också, mycket mycket som helst. Den ligger i samma klass som Batiste och jag kan fota lagret med BA torrschampon hemma. Sedan stylingen i videon är en helt annan med andra produkter för att få till den frisyren. Jag testar och köper hem mycket produkter om det vore för mycket att visa ”alla favoriter” i detta inlägg. Det finns väldigt mycket produkter och jag kan inte heller skriva om samma saker hela tiden, jag måste blanda för att kunna passa alla.

   Angående fundationen, syftar du på Isadora? Jag har ett inlägg från oktober 2018:https://styleelin.com/2018/10/02/isadora-active-24hrs-foundation-for-dig-som-lever-aktivt/
   Jag får dom flesta produkterna långt innan dom släpps i butik. Men jag kan inte tipsa om produkter som inte kommit ut för då kan ni inte få tag på dom, taskigt tycker jag. I januari i år så skrev jag om olika foundations:https://styleelin.com/2019/01/15/tips-pa-dom-basta-foundations-just-nu/
   Jag har älskat MAC’s foundations länge och även skrivit om dessa flera gånger, det gör inte den mindre till min favorit. Men ska jag bara skriva om den då? Det blir fel – ni vet redan att jag tycker om den.

   Jag försöker få så pass bra blandning som går för att passa allas behov. Jag utgår också från inlägg i dom frågor jag dagligen får för att tillgodose vad ni vill och vad jag tycker är relevant. Om du har läst min blogg länge vet du hur noga jag är med trovärdighet, vad jag tipsar om och det finns ingen produkt som jag skrivit om som är inte är bra (enligt mig). Jag skriver ofta ut när jag tycker tvärtom, oavsett hur sur företag blir på mig – för att vara så nära er som möjligt.

   Jag tar illa vid mig när du påpekar min trovärdighet för det arbetar jag med varje dag. Jag gör sällan onödiga, köpta samarbeten med företag bara för cash (som 90% ytan influensers gör). Då gör jag hellre egna inlägg med klick för att verkligen tipsa er utan mellanhänder!
   / E

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"