Fett hårHair

Fet hårbotten och torra toppar

Men hallå!

Åh, fasen vad kul det var att färga hår igår. Jag jobbade hemifrån halva dagen och sedan eftermiddagen tog jag kund på salongen. Jag känner mig verkligen mycket mer peppad på allt efter Italien. Jag var nära på att stänga ner allt för det kvävde all min kreativitet och energi. Men en vecka räckte, tackar vi för. Men hur som helst, jag tänkte ta upp problemet:
FET HÅRBOTTEN & TORRA TOPPAR

Dessa två problem är varandras motsatser och ett vanligt problem hos oss. Ska jag vara ärlig så är det inte konstigt att vi är fetare i hårbotten för håret ligger mot huden och det är egentligen huden som är problemet – inte håret. Själva längderna är död vävnad och dom blir utsatta för både det ena och det andra, inte konstigt att dom torkar ut. Det finns inga ”enkla” lösningar när det kommer till våra kroppar man det kan vara bra att ha nyttig info i bagaget.

1 HÄR2 HÄR3 HÄR4 HÄR

Eftersom det är två hela olika problem så måste dom behandlas som det också. En viktig sak att lägga på minnet är att schampo är egentligen bara till för hårbotten. Man ska aldrig gnugga schampo på länderna. Eftersom schampot sköljs av längs med hårets längder så räcker det för att få bort smuts. Om man tänker helt logiskt egentligen så ska man använda specifikt schampo för bara botten och sedan inget mer. Men eftersom vi lever i en konsumtions-värd så blir det inte riktigt så. Fett hår kan bero på många saker men av erfarenhet handlar det om hur allt står till inuti dig. Men den största anledningen är att man tvättar håret för ofta.

 1. Äter man fet och dålig mat kommer det ge utslag på något vis.
 2. Fet hårbotten kan egentligen bero på att du är torr. Huden vet inte hur mycket talg den ska producera och då hamnar hårbotten i obalans.
 3. Tvätta håret sällan men försök att tvätta håret på exakt samma dagar. Håret vänjer sig och balansen i hårbotten kommer regleras.
 4. Hormoner kan också ställa till det, speciellt i puberteten.

VAD SKA JAG ANVÄNDA?

Man får punktbehandla problemet eller helt enkelt alltid använda ett visst schampo för botten och ett ”vanligt” balsam för topparna. Ovan har jag listat fyra schampon som fungerar utmärkt för människor med fet hårbotten. Maria Åkerberg’s schampo (klick) är en bubblare som jag inte trodde var så uppskattad som den är. Hon har även många olika produkter för just hårbottens-problem, t.ex en mjukgörande näringsspray som används för att motverka fet hårbotten – ni måste kika in den (här).

Jag har en kund som alltid har fet hårbotten, oavsett vad. Hon använder Maxi Wash (denna) vid varje tvätt och ett fetare balsam för hennes torra, blonda längder (denna).

1 HÄR2 HÄR3 HÄR4 HÄR

Sedan kommer det roliga, balsam och vård. Jag tycker att hårtvätt ska vara den enklaste biten och sedan kommer leave-in och oljor som kommer smörja upp topparna. Schamponera håret 2-3 gånger på raken, vrid ur håret och sedan applicera balsam. Använder man ett djuprengörande schampo kommer håret kännas strävt men lugn, nu kommer det mjukgörande. Balsam kan kännas fett mot hårbotten men problemet är oftast att vi tar för mycket mängd.

TIPS:
– Ta ”lagom” mängd balsam i handen (det går alltid att ta mer). Börja applicera längst ner och jobba dig uppåt. Det är ett tips att ta efter när det gäller allt flytande så som olja och leave-in. Smek även över huvudet, var inte rädd – det mest slitna håret är från öronen och uppåt.

Det viktigaste är att skölja ut håret, ordentligt. Jag vet att man vill uppnå något mjukt och lent med balsam men låt olja/leave-in göra det jobbet. Skölj ur ordentligt, lyft och massera ut all produkt. Man kan smörja in hud inifrån också men inget super-duper-viktigt kan jag tycka. Det är viktigt att få i dig fettsyror, cystein, biotin och zink. Vanliga livsmedel innehåller dessa men har du brist, ät tillskott.

Samanfattningsvis:

1 Tvätta håret mer sällan, 2-3 gånger i veckan och försök ha stående dagar.
2 Fet hårbotten handlar oftast om huden, inifrån.
3 Schampo är för hårbotten och balsam för längderna

Lycka till nu och har ni några funderingar, kommentera bara ❤️

LÄS OCKSÅ:
”Styling för känslig hårbotten”
”Så skyddar du hårbotten i sommar”
”Så behandlar du torr hårbotten” <— NI MÅSTE LÄSA

Kommentarer

 1. Anna

  Måste bara tipsa om Decubal Dry Scalp Treatment, finns på apotek. Har också torr hårbotten som flagnar och kliar och denna är det enda som hjälper!

 2. Josefine

  Hej jag har mycket problem med en oerhört torr hårbotten och slitna toppar. Min hårbotten är såpass torr att jag kliar upp huden, läkare har gett mig olika medel men inget tycks hjälpa. Jag undrar om du har tips på bra produkter, shampoo osv för torr hårbotten och slitna toppar. Gärna svar här eller i ett blogg inlägg. kram <3

 3. Henrietta

  Hej! Tack för alla tips! Jag är lite sugen på att testa svensk ekologisk hårvård, dels då jag tycker det är trevligt med ekologiskt och dels för att jag vill stötta våra svenska företag. Har du några tankar kring detta? Finns ju en del svenska märken nu (Brun, Maria Åkerberg, Maria Nila, Gerd o co och säkert ännu fler!) – kan du guida lite?

 4. Mia

  Kan man använda dessa schampon om man har fett hår men ändå är torr och fjällar? Eller är tex head and heal du har tipsat om bättre? Mvh/Mis

 5. Lena

  Jag har lite självfall i håret och slingor. Svårt att hitta rätt schampo o balsam. Behöver fukt (?) men det för inte bli för tungt heller.

×

Elin Molimenti

Jag som driver denna blogg heter Elin Johansson och är en 27 årig entreprenör som bor i Stockholm. Jag jobbar som frisör, hår-inspiratör och driver också Sveriges största hårblogg...

Läs mer under "om mig"